Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Για εκείνους, τους από πάντα εκεί. [Αλίκη Κατσαρού]

Είμαστε 36%. Είναι η γειτόνισσα μου, ο χασάπης μου, τα ξαδέλφια μου, η θεία Βίκυ που ψήφιζε πάντα τη δεξιά αλλά της πετσόκοψαν τη σύνταξη του μακαρίτη και η κομμώτρια μου που κατέβασε το χτένισμα στα 10 ευρώ και πάλι χρωστάει τα ένσημα της βοηθού. Είναι οι πρώην σοσιαλισταί του ΠΑΣΟΚ που βρίσκουν κοινά εδάφη, είναι ο αυτοδιοικητικός αιρετός που εκλέχθηκε με συνδυασμό ΣΥΡΙΖΑ και αισθάνεται υποχρεωμένος,  είμαι κι εγώ που θέλησα να τιμωρήσω το κολλέγιο και τη συνομωταξία εκείνων που μας θεωρούν ξεδοντιάρηδες (όπως Ολλάντ), κι άλλοι πολλοί -είμαστε πολλοί. Είμαστε το 36% του εκλογικού σώματος.
Ανάμεσα μας είναι κι εκείνοι που πάντα ήξεραν γιατί βρίσκονται στο χώρο της Αριστεράς. Με συνεχή καταμέτρηση ηττών, με απαξίωση των ιδεών τους από το νεοφιλεύθερο συρφετό, με άδειες τσέπες και μεγάλα χαμόγελα, εκείνοι ήταν πάντα εκεί.
Με βαριά αλλεργία στην εξουσία, οριακή αδιαφορία για τον πλούτο, βαθιά πίστη στις ιδέες της Αριστεράς, με μάτια που δεν κουράστηκαν ποτέ να διαβάζουν ποίηση, με  μυαλά που δεν θέλησαν ποτέ  να μπουν σε φτηνούς διαλόγους και με πένες που δε γνωρίζουν το κίτρινο χρώμα.
Είναι λίγοι. Ίσως 3%. Ίσως δηλαδή μονάχα το ένα δέκατο του κόσμου που ανέθεσε τη διακυβέρνηση της χώρας στην Αριστερά. Αυτοί οι λίγοι όμως, ήταν πάντα εκεί. Είναι εκείνοι που ποτέ δεν καιροσκόπησαν, δεν ωφελήθηκαν, δεν γλυκοκοίταξαν  ουφίτσια.

Ίσως το βράδυ της Κυριακής πανηγύρισαν λιγότερο απ’ όλους. Ίσως μίλησαν λιγότερο απ’ όλους στις παρέες. Ίσως μονάχα να βούρκωσαν και να το έκρυψαν σεμνά την ώρα που ο Τσίπρας μιλούσε στο λαό για το λαό (σε σημειολογική αντίθεση με το Σαμαρά που μιλούσε για το μεγάλο του ηρωικό εγώ, που κράτησε καυτά κάρβουνα και που έχασε μονάχα 2% αλλά παραμένει γενναίος και σημαντικός...).
Ξέρω πως εκείνοι κοιμήθηκαν έναν ύπνο γλυκό,  ξέρω πως άλλαζαν πλευρό χαμογελώντας και το πρωί της Δευτέρας ξύπνησαν ευτυχισμένοι. Ξέρω πως ντύθηκαν καινούργια φορεσιά κι ας έβαλαν την ίδια τριμμένη καιρούς τώρα, ξέρω πως λιγομίλητα κι ευτυχισμένα  κοιτούν με την αγνότητα και την καθαρότητα που ανέκαθεν τους διέκρινε τη νέα κυβέρνηση και πως αποθεώνουν για πρώτη τους μεγάλη φορά την ελπίδα.

Γι αυτούς γιορτάζω σήμερα. Αυτούς πιστεύω. Γι αυτούς φοβάμαι. Και ελπίζω πρώτα για αυτούς, τους από καρδιάς Αριστερούς, τους από πάντα εκεί, ο Σύριζα να τα καταφέρει.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Ηγεμόνας και η Μαίρη

Βάζω απέναντί μου το πρόσωπό της. Είναι μεσήλικη, παντρεμένη, έχει δυο παιδιά, ένα σπίτι, δύο αυτοκίνητα, δυο πιστωτικές, καμία αποταμίευση, γενικώς μικρομεσαία. Στα τέλη του μήνα ζορίζονται αλλά τελικά τα καταφέρνουν με τον σύζυγο, δημόσια υπάλληλος αυτή, στέλεχος επιχείρησης εκείνος.   Έχω βρεθεί μαζί της σε κοινές συναναστροφές δυο τρεις φορές και βρίσκομαι κάθε μέρα στο Facebook . Η Μαίρη είναι η πιο μεγάλη επιτυχία του Ηγεμόνα, όπου ηγεμόνας είναι αυτός που φαντάζεστε. Τον θαυμάζει, τον γεμίζει καρδούλες, ευχές, συγχαρητήρια και συμβουλές.  Και δεν είναι μόνον η Μαίρη, είναι ο  άντρας της Μαίρης, οι φίλοι της Μαίρης, πολλές ακόμα Μαίρες που τον υποστηρίζουν φανατικά, και τον θεωρούν ό, τι καλύτερο μας έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια. Τον θεωρούν έναν προοδευτικό, σύγχρονο, ανοιχτόμυαλο Ευρωπαίο με σοβαρότητα, εντιμότητα και τόλμη. Έναν πατριώτη που κουράζεται για το καλό της χώρας, που επιτελεί μεταρρυθμίσεις και έργο, που τελικά είναι, αν όχι μεσσίας, σωτήρας. Η Μαίρη ε

Σώπα ανόητε! [Αλίκη Κατσαρού]

Όσοι έχουμε περάσει από τα ελληνικά πανεπιστήμια, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι σαν τον Τσιόδρα, δεν είναι κανόνας. Όλοι θυμόμαστε αρκετούς που το κύριο τους ενδιαφέρον εξαντλούταν στις χρηματοδοτήσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, των οποίων τη λάντζα έκαναν πάντα οι φοιτητές.  Θυμόμαστε άλλους που ναρκισσίζονταν από το ύψος της πανεπιστημιακής έδρας με νεαρές φοιτήτριες και άλλους που εντελώς αδιάφοροι, μετά από μικρή ή μεγάλη πορεία στα γράμματα και τις επιστήμες, εξασφάλιζαν τα οικονομικο-κοινωνικά προνόμια του ακαδημαϊκού και περνούσαν από τα αμφιθέατρα όπως οι τουρίστες από την πλατεία Συντάγματος. Επίσης, όσες νέες και ωραίες έχουμε περάσει από μικρά και μεγάλα ελληνικά νοσοκομεία συνοδεύοντας ηλικιωμένους γονείς ή μικρά παιδιά, σίγουρα θυμόμαστε αρκετούς από τους άρρενες ιατρούς να απλώνουν την σεξιστική τους νοοτροπία στο χώρο, θεωρώντας μας αυτονόητα θύματα της λευκής τους μπλούζας.  Το αίσθημα ανωτερότητας πολλών γιατρών δεν εξαντλείται απαραίτη

Σήμερα , 17 Νοεμβρίου 2024. [ Αλίκη Κατσαρού ]

  Είχα μια απελπιστικά δύσκολη μέρα. Από αυτές που θες να σβήσεις από τη μνήμη σου, όμως δεν είναι χάρτινες σελίδες στο ημερολόγιο  να τις σκίσεις ή να τις κάψεις για πιο καλά αποτελέσματα. Αντίθετα είναι από εκείνες που έρχονται και σε τυραννούν σαν φαντάσματα ενοχλητικά κάθε λίγο που λένε με πείσμα «μη με ξεχάσεις». Όλο και περισσότερο πιστεύω ότι τις απελπισίες τις δημιουργούμε μόνοι μας. Εννοώ ότι αν δεν συμβαίνει κάτι αντικειμενικά θλιβερό, όλα τα άλλα είναι προσωπική απόφαση «είμαι καλά / δεν είμαι καλά», εσύ αποφασίζεις. Δεν είναι. Θα ήταν. Σε έναν κανονικό κόσμο, σε μια φυσιολογική, ισορροπημένη πραγματικότητα. Εκεί δηλαδή που ζεις σαν κανονικός άνθρωπος, εργάζεσαι, παράγεις, προσφέρεις, απολαμβάνεις, μοιράζεσαι, χαίρεσαι. Στον σημερινό όμως κόσμο, η αίσθηση του «είμαι καλά» ταυτίζεται απόλυτα με το έχω όλα τα καλά . Ποια καλά; Τα ατέλειωτα, αυτά που δεν σταματάς να χρειάζεσαι, αυτά που θέλεις κι άλλα, κι άλλα και ποτέ δε φτάνουν   και τελικά γίνεσαι ένας μαραθωνοδρ