Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Προσοχή στους καθρέφτες! [Αλίκη Κατσαρού]


Η μικρή Μαρία κοιταζόταν καθημερινά στους πολλούς καθρέφτες του μεγάλου οικογενειακού σπιτιού. Ακόμη κι αν διέκρινε ατέλειες στην εμφάνιση της, οι καθρέφτες εκείνοι,  της τόνιζαν καθημερινά πως όλα πάνω της είναι τέλεια.

Όταν η Μαρία μεγάλωσε, έπαψε να καθρεφτίζεται αποκλειστικά και μόνον στους καθρέφτες του σπιτιού της.  Διαπίστωσε δε με ανησυχία πως ό, τι έβλεπε στους ξένους καθρέφτες, σχεδόν ποτέ δε συμφωνούσε με ό, τι έβλεπε στους καθρέφτες του οικογενειακού σπιτιού.

Όταν μεγάλωσε κι άλλο και έφυγε δια παντός από το σπίτι, είχε φυσικά την ανάγκη να καθρεφτίζεται όπως κάθε άνθρωπος, συνεχώς και καθημερινά.

Συνάντησε πολλούς καθρέφτες.

Κάποιοι την έδειχναν ηλίθια. Άλλοι πολύ έξυπνη. Άλλοι χοντρή. Άλλοι άψογη. Υπήρχαν βέβαια και καθρέφτες, που συχνά τη βοηθούσαν να βρει μια μέση απάντηση για το τι ήταν πραγματικά. Κοιτούσε μέσα τους και έβλεπε το είδωλο της χωρίς υπερβολές, χωρίς δηλαδή πολλή χαζομάρα, ή πολύ πάχος, ούτε όμως και τέλειο, και ανακουφιζόταν. Χωρίς το άγχος της τελειότητας που της δημιουργούσαν οι καθρέφτες της παιδικής της ηλικίας, κρατούσε κοντά της τούτους τους καθρέφτες, που έδειχναν την αλήθεια ή σχεδόν, και τους έκανε κοντινούς της.

Η μεγάλη πια Μαρία, διαπίστωσε πως συχνά έβαζε στη ζωή της και άλλους καθρέφτες, που της δημιουργούσαν μεγάλα προβλήματα. Είχε ας πούμε αγαπήσει έναν καθρέφτη κάποτε που την έδειχνε πάντα, μα πάντα ελλιπή. Ούτε οι δίαιτες, ούτε η μελέτη, ούτε η σκληρή δουλειά, τίποτα δεν έκανε τον καθρέφτη να καθρεφτίσει τη Μαρία επαρκή. Τι κι αν οι άλλοι οι κοντινοί της καθρέφτες, της έλεγαν, καλή είσαι, προχώρα, η Μαρία θλιβόταν που ο αγαπημένος της καθρέφτης δεν την έβρισκε ποτέ αρκετή και σχεδόν αγωνιζόταν για να αρέσει σε εκείνον και μόνο.

Πολλές φορές θλιβόταν και όταν καθρεφτιζόταν σε κάποιους άλλους μακρινούς, μπορεί και φθηνούς καθρέφτες που υπήρχαν τριγύρω. Εκεί, η Μαρία έβλεπε τέρατα. Παρά την απόσταση της από αυτούς τους καθρέφτες, υπολόγιζε ό, τι έβλεπε στο τζάμι τους και το έπαιρνε τοις μετρητοίς. Την παραμόρφωση, την ψευτιά, την αλλοίωση των μακρινών καθρεφτών, που καθόλου δεν τους είχε δει από κοντά, η Μαρία την έπαιρνε κατάκαρδα. Έτσι μοιάζω; αναρωτιόταν.

Φαίνεται πως δεν είχε μεγαλώσει ακόμα αρκετά, αφού θλιβόταν με τους ξένους, και αυτό το κατάλαβε, όταν επιτέλους μπήκαν στη ζωή της κάποιοι, όχι πολλοί, μα σπουδαίοι καθρέφτες. Ήταν πεντακάθαροι. Έδειχναν την αλήθεια. Πολλές φορές η αλήθεια δεν ήταν απολύτως ευχάριστη, μα συχνά ήταν θαυμάσια.
Μέσα τους η μεγάλη πια Μαρία έβλεπε την ομορφιά της, έβλεπε και τα ελαττώματα της. Πολλές φορές πονούσε από την τόση καθαρότητα, άλλες πετούσε στα σύννεφα από το θαυμασμό που της επέστρεφαν οι καθρέφτες, κι άλλες απλά τους ψιθύριζε ‘σ’ αγαπώ’ γιατί της άρεσε να ακούει το ‘σ’αγαπώ’ μέσα από το καθαρό τους τζάμι.

Το καθρέφτισμα της Μαρίας στους σωστούς καθρέφτες μόνο θέμα τύχης δεν ήταν.

Γιατί στη ζωή, για να βρεις τα μάτια πάνω στα οποία θέλεις να καθρεφτίζεσαι, χωρίς να παραμορφώνεσαι ούτε προς το κακό, ούτε προς το καλό, πρέπει πρώτα να συναντήσεις πολλά άλλα μάτια και να αναμετρηθείς μαζί τους.

Η επιλογή των ανθρώπων στους οποίους καθρεφτίζουμε την ύπαρξη μας, είναι από τις σοφότερες επιλογές της ζωής μας. Κρίνει την ποιότητα, την αλήθεια και την ουσία μας. Μπορεί καμιά φορά να αργεί, μα όταν αυτή η επιλογή συμβαίνει, έχουμε ανοίξει έναν σημαντικό δρόμο στη ζωή.

Προσοχή στους καθρέφτες, λοιπόν.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2023, Ιούλιος, Κέρκυρα.

Έχουμε τη μεγάλη τύχη να διατηρούμε ένα συμπαθητικό σπίτι στην Κέρκυρα, και έναν μεγάλο έρωτα για την ίδια την Κέρκυρα αλλά και για καθετί ωραίο. Όπως η ίδια η Κέρκυρα.  Πέντε καλοκαίρια δεν κατορθώσαμε να πάμε, για λόγους σημαντικούς και ασήμαντους. Φέτος ήταν υπόσχεση. Εγώ λόγω καταγωγής, έχω περάσει στην Κέρκυρα  περισσότερα από τα μισά καλοκαίρια της ζωής μου. Έχω τόσες αναμνήσεις, όσες δεν έχω για κανένα άλλο μέρος ή συμβάν. Θυμάμαι το αυτοκίνητο του παππού και της γιαγιάς που μας πήγαινε στις δημοφιλείς  παραλίες της εποχής, τον Ίψο, το Πέραμα, τον Άη Γιάννη. Μας πήγαινε και στα ξενοδοχεία, όπου ήταν όλοι φιλόξενοι και περιποιητικοί, περισσότερο με μάς που ήμασταν ντόπιοι, παρά με τους ξένους. Θυμάμαι τα θεόρατα κλαμπ σάντουιτς στο Mira Mare, το κοτόπουλο στο καλαθάκι στο K erkyra Golf και την ταβέρνα στο Πυργί όπου με τσίμπησε μια μέλισσα. Από την πόλη θυμάμαι τα αστραφτερά πεζοδρόμια και τους άδειους δρόμους τα απομεσήμερα, τα ψητά καλαμπόκια, τις άμαξες και τα τρίκλυκλα, ακό

Ο Ηγεμόνας και η Μαίρη

Βάζω απέναντί μου το πρόσωπό της. Είναι μεσήλικη, παντρεμένη, έχει δυο παιδιά, ένα σπίτι, δύο αυτοκίνητα, δυο πιστωτικές, καμία αποταμίευση, γενικώς μικρομεσαία. Στα τέλη του μήνα ζορίζονται αλλά τελικά τα καταφέρνουν με τον σύζυγο, δημόσια υπάλληλος αυτή, στέλεχος επιχείρησης εκείνος.   Έχω βρεθεί μαζί της σε κοινές συναναστροφές δυο τρεις φορές και βρίσκομαι κάθε μέρα στο Facebook . Η Μαίρη είναι η πιο μεγάλη επιτυχία του Ηγεμόνα, όπου ηγεμόνας είναι αυτός που φαντάζεστε. Τον θαυμάζει, τον γεμίζει καρδούλες, ευχές, συγχαρητήρια και συμβουλές.  Και δεν είναι μόνον η Μαίρη, είναι ο  άντρας της Μαίρης, οι φίλοι της Μαίρης, πολλές ακόμα Μαίρες που τον υποστηρίζουν φανατικά, και τον θεωρούν ό, τι καλύτερο μας έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια. Τον θεωρούν έναν προοδευτικό, σύγχρονο, ανοιχτόμυαλο Ευρωπαίο με σοβαρότητα, εντιμότητα και τόλμη. Έναν πατριώτη που κουράζεται για το καλό της χώρας, που επιτελεί μεταρρυθμίσεις και έργο, που τελικά είναι, αν όχι μεσσίας, σωτήρας. Η Μαίρη ε

Σώπα ανόητε! [Αλίκη Κατσαρού]

Όσοι έχουμε περάσει από τα ελληνικά πανεπιστήμια, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι σαν τον Τσιόδρα, δεν είναι κανόνας. Όλοι θυμόμαστε αρκετούς που το κύριο τους ενδιαφέρον εξαντλούταν στις χρηματοδοτήσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, των οποίων τη λάντζα έκαναν πάντα οι φοιτητές.  Θυμόμαστε άλλους που ναρκισσίζονταν από το ύψος της πανεπιστημιακής έδρας με νεαρές φοιτήτριες και άλλους που εντελώς αδιάφοροι, μετά από μικρή ή μεγάλη πορεία στα γράμματα και τις επιστήμες, εξασφάλιζαν τα οικονομικο-κοινωνικά προνόμια του ακαδημαϊκού και περνούσαν από τα αμφιθέατρα όπως οι τουρίστες από την πλατεία Συντάγματος. Επίσης, όσες νέες και ωραίες έχουμε περάσει από μικρά και μεγάλα ελληνικά νοσοκομεία συνοδεύοντας ηλικιωμένους γονείς ή μικρά παιδιά, σίγουρα θυμόμαστε αρκετούς από τους άρρενες ιατρούς να απλώνουν την σεξιστική τους νοοτροπία στο χώρο, θεωρώντας μας αυτονόητα θύματα της λευκής τους μπλούζας.  Το αίσθημα ανωτερότητας πολλών γιατρών δεν εξαντλείται απαραίτη