Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι αλλαγές [Αλίκη Κατσαρού]

Ο λόγος που δεν έχω κάνει ποτέ tattoo, παρότι μου αρέσουν, είναι οι αλλαγές. Πιστεύω πως οι έξυπνοι άνθρωποι, και δεν εννοώ αυτούς με IQ 1000, εννοώ όσους έχουν μέσα τους την ευφυΐα της ζωής, διαρκώς αλλάζουν. Ένα tattoo, που σήμερα μου αρέσει, ας πούμε ένα τριανταφυλλάκι στον αστράγαλο, μπορεί σε δέκα χρόνια να με απωθεί.
Η μονιμότητα, η στασιμότητα με τρομάζουν. Οι αλλαγή με συνεπαίρνει. Παίρνει χρόνους βεβαίως να καταλάβει κανείς τι τον σκιάζει και τι τον ανεβάζει, όσους χρόνους παίρνει και η έναρξη του βηματισμού προς την ελευθερία.
Οι επίπλαστες ασφάλειες της ταμπέλας, οικογενειακής, συναισθηματικής, επαγγελματικής, κοινωνικής, σαν ζώνες παρθενίας, στραγγαλίζουν την ομορφιά της ζωής μας, από τη μέρα που μαθαίνουμε να προφέρουμε το όνομά μας καθαρά. Τα πλαίσια και οι ταμπέλες, ψευδαισθήσεις μιας ευτυχισμένης ζωής, ξεγέλασαν και θα ξεγελούν εκατομμύρια ψυχές, που υποψιάζονται πως κάπου εκεί έξω υπάρχει μια Μούσα, η Ελευθερία, αλλά δεν γνωρίζουν πού κατοικεί.
Ίσως κάποιες μικρές στιγμές, εκλάμψεις, ζεστασιές και παραβάσεις, κάπως, κάπου, κάποτε συσταίνουν στους ανθρώπους την άγνωστη  Μούσα, ίσως μια μικρή φλόγα τους καίει πού και πού τα σωθικά, ένα ερωτηματικό γεννιέται στο μυαλό, μια αδιόρατη επιθυμία φυγής αναφύεται,  αλλά οι πιο πολλοί, τακτοποιημένοι στο καθορισμένο τους πλαίσιο, αποφεύγουν να κοιτάξουν κατάματα αυτό που τους συμβαίνει.
Η Ελευθερία είναι η μεγάλη φίλη της αλλαγής.
Ό, τι πίστευα τότε, σήμερα φαντάζει φάντασμα. Ό, τι ήθελα τότε, σήμερα μοιάζει παιδαριώδες. Ό, τι αγαπούσα τότε, σήμερα δε με αφορά. Ό, τι μισούσα τότε, σήμερα το μελετώ.
Όλα με αιτίες.
Αυτή είναι η πιο μεγάλη χαρά, οι αιτίες.
Να ξέρουμε καλά γιατί αλλάζουμε, κι ας μη γνωρίζουμε πού θέλουμε να φτάσουμε.
Μια γυναίκα που εκτιμώ πολύ, σε έναν από τους εξαιρετικούς διαλόγους μας, έτσι είπε, αλλάζω χωρίς να ξέρω πού θέλω να φτάσω. Μεγάλη ρήση.

Μπορεί τα βήματα να ματώσουν τα πόδια, μπορεί το σκαρφάλωμα και οι πτώσεις να τραυματίσουν τις αρθρώσεις, μπορεί τα πνευμόνια να φουσκώσουν από την προσπάθεια, μπορεί και τίποτα από όλα αυτά. Καμιά φορά οι αλλαγές συμβαίνουν τόσο ομαλά και ανώδυνα, που αναρωτιόμαστε γιατί τόσον καιρό δεν τις κάναμε…
Έχουν φθόνο οι αλλαγές. Από εκείνους που δεν τόλμησαν να ξεφύγουν εκατοστό από την ανοργασμική τους ζωούλα. Από  όσους ζουν ζωούλες, γενικά. Προϋποθέτει αντοχή ο φθόνος, έχει λάσπη, ραδιουργία, απόρριψη. Τη βρίσκει όμως την αντοχή, ο έξυπνος άνθρωπος. Συνήθως πολύ εύκολα, αν κοιτώντας τους φθονερούς, τους λυπηθεί. Και τους αφαιρέσει.
Ό, τι μεγάλο αγάπησα, απαίτησε αλλαγή, ρήξη, ελευθερία. Ακόμη και τα κείμενα που τόλμησα να μοιραστώ, εδώ και κάποια χρόνια στο διαδίκτυο, ήταν αλλαγή, ήταν ρήξη με μια εικόνα δική μου παλιά.
Αγάπησα όμως και αγαπώ, και έτσι  βαδίζω το δρόμο της ελευθερίας και των αλλαγών, με τη μεγαλύτερη ασφάλεια που κανένα πλαίσιο και καμιά ταμπέλα, δε θα μου χάριζε ποτέ, τη βαθιά, ειλικρινή αγάπη για τους ανθρώπους μου και τις πράξεις μου.

  

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2023, Ιούλιος, Κέρκυρα.

Έχουμε τη μεγάλη τύχη να διατηρούμε ένα συμπαθητικό σπίτι στην Κέρκυρα, και έναν μεγάλο έρωτα για την ίδια την Κέρκυρα αλλά και για καθετί ωραίο. Όπως η ίδια η Κέρκυρα.  Πέντε καλοκαίρια δεν κατορθώσαμε να πάμε, για λόγους σημαντικούς και ασήμαντους. Φέτος ήταν υπόσχεση. Εγώ λόγω καταγωγής, έχω περάσει στην Κέρκυρα  περισσότερα από τα μισά καλοκαίρια της ζωής μου. Έχω τόσες αναμνήσεις, όσες δεν έχω για κανένα άλλο μέρος ή συμβάν. Θυμάμαι το αυτοκίνητο του παππού και της γιαγιάς που μας πήγαινε στις δημοφιλείς  παραλίες της εποχής, τον Ίψο, το Πέραμα, τον Άη Γιάννη. Μας πήγαινε και στα ξενοδοχεία, όπου ήταν όλοι φιλόξενοι και περιποιητικοί, περισσότερο με μάς που ήμασταν ντόπιοι, παρά με τους ξένους. Θυμάμαι τα θεόρατα κλαμπ σάντουιτς στο Mira Mare, το κοτόπουλο στο καλαθάκι στο K erkyra Golf και την ταβέρνα στο Πυργί όπου με τσίμπησε μια μέλισσα. Από την πόλη θυμάμαι τα αστραφτερά πεζοδρόμια και τους άδειους δρόμους τα απομεσήμερα, τα ψητά καλαμπόκια, τις άμαξες και τα τρίκλυκλα, ακό

Ο Ηγεμόνας και η Μαίρη

Βάζω απέναντί μου το πρόσωπό της. Είναι μεσήλικη, παντρεμένη, έχει δυο παιδιά, ένα σπίτι, δύο αυτοκίνητα, δυο πιστωτικές, καμία αποταμίευση, γενικώς μικρομεσαία. Στα τέλη του μήνα ζορίζονται αλλά τελικά τα καταφέρνουν με τον σύζυγο, δημόσια υπάλληλος αυτή, στέλεχος επιχείρησης εκείνος.   Έχω βρεθεί μαζί της σε κοινές συναναστροφές δυο τρεις φορές και βρίσκομαι κάθε μέρα στο Facebook . Η Μαίρη είναι η πιο μεγάλη επιτυχία του Ηγεμόνα, όπου ηγεμόνας είναι αυτός που φαντάζεστε. Τον θαυμάζει, τον γεμίζει καρδούλες, ευχές, συγχαρητήρια και συμβουλές.  Και δεν είναι μόνον η Μαίρη, είναι ο  άντρας της Μαίρης, οι φίλοι της Μαίρης, πολλές ακόμα Μαίρες που τον υποστηρίζουν φανατικά, και τον θεωρούν ό, τι καλύτερο μας έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια. Τον θεωρούν έναν προοδευτικό, σύγχρονο, ανοιχτόμυαλο Ευρωπαίο με σοβαρότητα, εντιμότητα και τόλμη. Έναν πατριώτη που κουράζεται για το καλό της χώρας, που επιτελεί μεταρρυθμίσεις και έργο, που τελικά είναι, αν όχι μεσσίας, σωτήρας. Η Μαίρη ε

Σώπα ανόητε! [Αλίκη Κατσαρού]

Όσοι έχουμε περάσει από τα ελληνικά πανεπιστήμια, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι σαν τον Τσιόδρα, δεν είναι κανόνας. Όλοι θυμόμαστε αρκετούς που το κύριο τους ενδιαφέρον εξαντλούταν στις χρηματοδοτήσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, των οποίων τη λάντζα έκαναν πάντα οι φοιτητές.  Θυμόμαστε άλλους που ναρκισσίζονταν από το ύψος της πανεπιστημιακής έδρας με νεαρές φοιτήτριες και άλλους που εντελώς αδιάφοροι, μετά από μικρή ή μεγάλη πορεία στα γράμματα και τις επιστήμες, εξασφάλιζαν τα οικονομικο-κοινωνικά προνόμια του ακαδημαϊκού και περνούσαν από τα αμφιθέατρα όπως οι τουρίστες από την πλατεία Συντάγματος. Επίσης, όσες νέες και ωραίες έχουμε περάσει από μικρά και μεγάλα ελληνικά νοσοκομεία συνοδεύοντας ηλικιωμένους γονείς ή μικρά παιδιά, σίγουρα θυμόμαστε αρκετούς από τους άρρενες ιατρούς να απλώνουν την σεξιστική τους νοοτροπία στο χώρο, θεωρώντας μας αυτονόητα θύματα της λευκής τους μπλούζας.  Το αίσθημα ανωτερότητας πολλών γιατρών δεν εξαντλείται απαραίτη