Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Λυπάμαι. Και φοβάμαι. [Αλίκη Κατσαρού]

Οι ουρές στις τράπεζες δε με σοκάρουν. Στα χρόνια του μνημονίου, από το μπαλκόνι μου που είχε πανοραμική θέα σε έναν πεζόδρομο με τρεις τράπεζες, η εικόνα ήταν ίδια με τη σημερινή, δις το μήνα τουλάχιστον.
Σε μια χώρα που μόνο μια μειονότητα είχε τη δυνατότητα να πάρει ένα επαρκές ποσόν από την τράπεζα στο συρτάρι για τις ημέρες της κρίσης (και της εκδίκησης των αγαπημένων μας εταίρων), σε μια χώρα που η ζωή για τους πολλούς είναι μεροδούλι- μεροφάι, που οι μισοί έχουν απολέσει τις πιστωτικές τους κάρτες, που το εν τρίτο της παραγωγικής ηλικίας είναι άνεργοι, που θα κουραστώ να γράφω και να διαβάζετε τι άλλο έχει συμβεί και συμβαίνει, -είναι και περιττό άλλωστε, τα ‘χουν πρωτοπεί πολλοί- σε μια τέτοια χώρα λοιπόν δε με φοβίζουν ούτε οι ουρές, ούτε τα 60 ημερησίως. Ειδικά τα 60, είναι πολλά. Ξέρω τόσους που ζουν με 10 τη μέρα οικογενειακώς, και πολλά λέω.
Ούτε τα ΜΜΕ με σοκάρουν. Τα μάθαμε τόσα χρόνια τώρα, τρομολαγνεία, παραποίηση, κουτσομπολιό και συμφέροντα. Καταλαβαίνουμε και κρίνουμε πού η αλήθεια, πού το συμφέρον. Μονάχα χθες με ξεπέρασαν που πήγα να κάνω εμετό με το CNN και την αντίστροφη μέτρηση.
Ούτε ο Άδωνις με σοκάρει, (μήλιγγα θα τον έλεγαν οι συντοπίτες μου, έτσι αποκαλούσαν στα παλιά χρόνια τους διανοητικά πειραγμένους από παιδικές παθήσεις, όπως η μηνιγγίτιδα), ούτε ο Σαμαράς, ούτε ο Βενιζέλος, ούτε καν το αφηνιασμένο άτι, ονόματι Ζωή Κωνσταντοπούλου, που προσφέρει δωρεάν case study στους ανά την επικράτεια ειδικευομένους εις την ψυχιατρική.
Αυτό που με τρομάζει είναι πως ο πρωθυπουργός μας και το στενό επιτελείο του, παρότι αριστεροί, καλλιεργημένοι και γαλουχημένοι με πλατιά κοινωνική παιδεία, μοιάζουν να μην έχουν διαβάσει τα αυτονόητα για έναν αριστερό. Και δεν εννοώ οικονομικές θεωρίες και αναλύσεις. Εννοώ  πως μάλλον  δεν διάβασαν ποτέ Ντοστογιέφσκι, Τσέχωφ και Υγκώ.
Γιατί αν τους είχαν διαβάσει, θα έκαναν DNA τους (προχθεσινή φράση του πρωθυπουργού) πως οι δυνατοί δε νικούν απλώς. Εκδικούνται, κατακερματίζουν, συρρικνώνουν, εξευτελίζουν τους αδυνάμους.
Δε συζητάμε ποιανού είναι το δίκιο. Ούτε τις πταίει, ποιοι έκλεισαν σπίτια και ποιοι θανάτωσαν αξιοπρέπεια και ζωές. Γνωρίζουμε καλά.
Συζητάμε αν μπορεί ο αδικηθείς να κερδίσει.
Λυπάμαι, αδύνατον.
Αυτό που με τρομάζει, είναι τα δόντια των δυνατών, που γυαλίζουν στο σκοτάδι και ιδρώνω.
Κι αν μου τραγουδάει ο καφετζής της γειτονιάς μου με κέφι  ‘εμείς θα ζήσουμε κι ας είμαστε φτωχοί’, λυπάμαι Μηνά μου (έτσι τον λένε), αλλά την εφηβεία την πέρασα προ καιρού, μαζί και τις άδειες τσέπες από το χαρτζιλίκι που σκόρπαγα, μαζί και την άγνοια κινδύνου.
Τώρα είμαι ενήλικη και ξέρω να φοβάμαι.

Και μαζί να απαιτώ ενήλικες επιλογές, υπολογισμούς, διορατικότητα, συνέπεια από μια κυβέρνηση στην οποία πίστεψα – κι ας μην είχα καμιά στενή συγγένεια μαζί της-  και από έναν πρωθυπουργό, τον εντιμότερο μετά τον Γεώργιο Ράλλη.
Λυπάμαι.
Και φοβάμαι.


Υ.Γ. Και ακόμα ελπίζω…

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σώπα ανόητε! [Αλίκη Κατσαρού]

Όσοι έχουμε περάσει από τα ελληνικά πανεπιστήμια, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι σαν τον Τσιόδρα, δεν είναι κανόνας. Όλοι θυμόμαστε αρκετούς που το κύριο τους ενδιαφέρον εξαντλούταν στις χρηματοδοτήσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, των οποίων τη λάντζα έκαναν πάντα οι φοιτητές.  Θυμόμαστε άλλους που ναρκισσίζονταν από το ύψος της πανεπιστημιακής έδρας με νεαρές φοιτήτριες και άλλους που εντελώς αδιάφοροι, μετά από μικρή ή μεγάλη πορεία στα γράμματα και τις επιστήμες, εξασφάλιζαν τα οικονομικο-κοινωνικά προνόμια του ακαδημαϊκού και περνούσαν από τα αμφιθέατρα όπως οι τουρίστες από την πλατεία Συντάγματος. Επίσης, όσες νέες και ωραίες έχουμε περάσει από μικρά και μεγάλα ελληνικά νοσοκομεία συνοδεύοντας ηλικιωμένους γονείς ή μικρά παιδιά, σίγουρα θυμόμαστε αρκετούς από τους άρρενες ιατρούς να απλώνουν την σεξιστική τους νοοτροπία στο χώρο, θεωρώντας μας αυτονόητα θύματα της λευκής τους μπλούζας.  Το αίσθημα ανωτερότητας πολλών γιατρών δεν εξαντλείται...

Σήμερα , 17 Νοεμβρίου 2024. [ Αλίκη Κατσαρού ]

  Είχα μια απελπιστικά δύσκολη μέρα. Από αυτές που θες να σβήσεις από τη μνήμη σου, όμως δεν είναι χάρτινες σελίδες στο ημερολόγιο  να τις σκίσεις ή να τις κάψεις για πιο καλά αποτελέσματα. Αντίθετα είναι από εκείνες που έρχονται και σε τυραννούν σαν φαντάσματα ενοχλητικά κάθε λίγο που λένε με πείσμα «μη με ξεχάσεις». Όλο και περισσότερο πιστεύω ότι τις απελπισίες τις δημιουργούμε μόνοι μας. Εννοώ ότι αν δεν συμβαίνει κάτι αντικειμενικά θλιβερό, όλα τα άλλα είναι προσωπική απόφαση «είμαι καλά / δεν είμαι καλά», εσύ αποφασίζεις. Δεν είναι. Θα ήταν. Σε έναν κανονικό κόσμο, σε μια φυσιολογική, ισορροπημένη πραγματικότητα. Εκεί δηλαδή που ζεις σαν κανονικός άνθρωπος, εργάζεσαι, παράγεις, προσφέρεις, απολαμβάνεις, μοιράζεσαι, χαίρεσαι. Στον σημερινό όμως κόσμο, η αίσθηση του «είμαι καλά» ταυτίζεται απόλυτα με το έχω όλα τα καλά . Ποια καλά; Τα ατέλειωτα, αυτά που δεν σταματάς να χρειάζεσαι, αυτά που θέλεις κι άλλα, κι άλλα και ποτέ δε φτάνουν   και τελικά γίνε...

Ο τόπος ως βασικό εργαλείο ανάπτυξης. [Αλίκη Κατσαρού]

Ο τόπος, o κάθε τόπος έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, τα οποία γίνονται βιώματα και γονίδια για τους κατοίκους, και μαζί, προσελκύουν τους επισκέπτες και τους δημιουργούν αναμνήσεις ζωής. Για παράδειγμα, ως τόπος το Παρίσι, το οποίο είναι ο δημοφιλέστερος προορισμός παγκοσμίως, δημιουργεί αναμνήσεις ευρωπαϊκής αστικής εμπειρίας, με καλλιτεχνική, γαστρονομική, αρχιτεκτονική και κοινωνική εμπειρία «ζωής». Οι Μαλδίβες από την άλλη είναι συνυφασμένες με την απόλυτη ξεκούραση και χαλάρωση των αισθήσεων, την αποκοπή από όλα τα στρες του δυτικού πολιτισμού. Ενώ η Αθήνα σημαίνει καλοκαίρι, ξεκούραση, πολιτισμό και πρόσβαση στα νησιά του Αιγαίου. Η Κέρκυρα αλήθεια τι σημαίνει και τι θέλουμε να σημαίνει; Θέλοντας να δώσουμε ταυτότητα στον προορισμό Κέρκυρα, αυθόρμητα, χωρίς μελέτες, στατιστικά κλπ, αρκεί να δούμε πώς εμείς νιώθουμε για τον τόπο μας. Οπωσδήποτε δεν αισθανόμαστε την αυτοπεποίθηση των Παριζιάνων, ούτε όμως διαβιώνουμε ως υπηρέτες των πλουσίων παραθεριστών όπως οι Μαλδιβι...