Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Λυπάμαι. Και φοβάμαι. [Αλίκη Κατσαρού]

Οι ουρές στις τράπεζες δε με σοκάρουν. Στα χρόνια του μνημονίου, από το μπαλκόνι μου που είχε πανοραμική θέα σε έναν πεζόδρομο με τρεις τράπεζες, η εικόνα ήταν ίδια με τη σημερινή, δις το μήνα τουλάχιστον.
Σε μια χώρα που μόνο μια μειονότητα είχε τη δυνατότητα να πάρει ένα επαρκές ποσόν από την τράπεζα στο συρτάρι για τις ημέρες της κρίσης (και της εκδίκησης των αγαπημένων μας εταίρων), σε μια χώρα που η ζωή για τους πολλούς είναι μεροδούλι- μεροφάι, που οι μισοί έχουν απολέσει τις πιστωτικές τους κάρτες, που το εν τρίτο της παραγωγικής ηλικίας είναι άνεργοι, που θα κουραστώ να γράφω και να διαβάζετε τι άλλο έχει συμβεί και συμβαίνει, -είναι και περιττό άλλωστε, τα ‘χουν πρωτοπεί πολλοί- σε μια τέτοια χώρα λοιπόν δε με φοβίζουν ούτε οι ουρές, ούτε τα 60 ημερησίως. Ειδικά τα 60, είναι πολλά. Ξέρω τόσους που ζουν με 10 τη μέρα οικογενειακώς, και πολλά λέω.
Ούτε τα ΜΜΕ με σοκάρουν. Τα μάθαμε τόσα χρόνια τώρα, τρομολαγνεία, παραποίηση, κουτσομπολιό και συμφέροντα. Καταλαβαίνουμε και κρίνουμε πού η αλήθεια, πού το συμφέρον. Μονάχα χθες με ξεπέρασαν που πήγα να κάνω εμετό με το CNN και την αντίστροφη μέτρηση.
Ούτε ο Άδωνις με σοκάρει, (μήλιγγα θα τον έλεγαν οι συντοπίτες μου, έτσι αποκαλούσαν στα παλιά χρόνια τους διανοητικά πειραγμένους από παιδικές παθήσεις, όπως η μηνιγγίτιδα), ούτε ο Σαμαράς, ούτε ο Βενιζέλος, ούτε καν το αφηνιασμένο άτι, ονόματι Ζωή Κωνσταντοπούλου, που προσφέρει δωρεάν case study στους ανά την επικράτεια ειδικευομένους εις την ψυχιατρική.
Αυτό που με τρομάζει είναι πως ο πρωθυπουργός μας και το στενό επιτελείο του, παρότι αριστεροί, καλλιεργημένοι και γαλουχημένοι με πλατιά κοινωνική παιδεία, μοιάζουν να μην έχουν διαβάσει τα αυτονόητα για έναν αριστερό. Και δεν εννοώ οικονομικές θεωρίες και αναλύσεις. Εννοώ  πως μάλλον  δεν διάβασαν ποτέ Ντοστογιέφσκι, Τσέχωφ και Υγκώ.
Γιατί αν τους είχαν διαβάσει, θα έκαναν DNA τους (προχθεσινή φράση του πρωθυπουργού) πως οι δυνατοί δε νικούν απλώς. Εκδικούνται, κατακερματίζουν, συρρικνώνουν, εξευτελίζουν τους αδυνάμους.
Δε συζητάμε ποιανού είναι το δίκιο. Ούτε τις πταίει, ποιοι έκλεισαν σπίτια και ποιοι θανάτωσαν αξιοπρέπεια και ζωές. Γνωρίζουμε καλά.
Συζητάμε αν μπορεί ο αδικηθείς να κερδίσει.
Λυπάμαι, αδύνατον.
Αυτό που με τρομάζει, είναι τα δόντια των δυνατών, που γυαλίζουν στο σκοτάδι και ιδρώνω.
Κι αν μου τραγουδάει ο καφετζής της γειτονιάς μου με κέφι  ‘εμείς θα ζήσουμε κι ας είμαστε φτωχοί’, λυπάμαι Μηνά μου (έτσι τον λένε), αλλά την εφηβεία την πέρασα προ καιρού, μαζί και τις άδειες τσέπες από το χαρτζιλίκι που σκόρπαγα, μαζί και την άγνοια κινδύνου.
Τώρα είμαι ενήλικη και ξέρω να φοβάμαι.

Και μαζί να απαιτώ ενήλικες επιλογές, υπολογισμούς, διορατικότητα, συνέπεια από μια κυβέρνηση στην οποία πίστεψα – κι ας μην είχα καμιά στενή συγγένεια μαζί της-  και από έναν πρωθυπουργό, τον εντιμότερο μετά τον Γεώργιο Ράλλη.
Λυπάμαι.
Και φοβάμαι.


Υ.Γ. Και ακόμα ελπίζω…

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2023, Ιούλιος, Κέρκυρα.

Έχουμε τη μεγάλη τύχη να διατηρούμε ένα συμπαθητικό σπίτι στην Κέρκυρα, και έναν μεγάλο έρωτα για την ίδια την Κέρκυρα αλλά και για καθετί ωραίο. Όπως η ίδια η Κέρκυρα.  Πέντε καλοκαίρια δεν κατορθώσαμε να πάμε, για λόγους σημαντικούς και ασήμαντους. Φέτος ήταν υπόσχεση. Εγώ λόγω καταγωγής, έχω περάσει στην Κέρκυρα  περισσότερα από τα μισά καλοκαίρια της ζωής μου. Έχω τόσες αναμνήσεις, όσες δεν έχω για κανένα άλλο μέρος ή συμβάν. Θυμάμαι το αυτοκίνητο του παππού και της γιαγιάς που μας πήγαινε στις δημοφιλείς  παραλίες της εποχής, τον Ίψο, το Πέραμα, τον Άη Γιάννη. Μας πήγαινε και στα ξενοδοχεία, όπου ήταν όλοι φιλόξενοι και περιποιητικοί, περισσότερο με μάς που ήμασταν ντόπιοι, παρά με τους ξένους. Θυμάμαι τα θεόρατα κλαμπ σάντουιτς στο Mira Mare, το κοτόπουλο στο καλαθάκι στο K erkyra Golf και την ταβέρνα στο Πυργί όπου με τσίμπησε μια μέλισσα. Από την πόλη θυμάμαι τα αστραφτερά πεζοδρόμια και τους άδειους δρόμους τα απομεσήμερα, τα ψητά καλαμπόκια, τις άμαξες και τα τρίκλυκλα, ακό

Σώπα ανόητε! [Αλίκη Κατσαρού]

Όσοι έχουμε περάσει από τα ελληνικά πανεπιστήμια, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι σαν τον Τσιόδρα, δεν είναι κανόνας. Όλοι θυμόμαστε αρκετούς που το κύριο τους ενδιαφέρον εξαντλούταν στις χρηματοδοτήσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, των οποίων τη λάντζα έκαναν πάντα οι φοιτητές.  Θυμόμαστε άλλους που ναρκισσίζονταν από το ύψος της πανεπιστημιακής έδρας με νεαρές φοιτήτριες και άλλους που εντελώς αδιάφοροι, μετά από μικρή ή μεγάλη πορεία στα γράμματα και τις επιστήμες, εξασφάλιζαν τα οικονομικο-κοινωνικά προνόμια του ακαδημαϊκού και περνούσαν από τα αμφιθέατρα όπως οι τουρίστες από την πλατεία Συντάγματος. Επίσης, όσες νέες και ωραίες έχουμε περάσει από μικρά και μεγάλα ελληνικά νοσοκομεία συνοδεύοντας ηλικιωμένους γονείς ή μικρά παιδιά, σίγουρα θυμόμαστε αρκετούς από τους άρρενες ιατρούς να απλώνουν την σεξιστική τους νοοτροπία στο χώρο, θεωρώντας μας αυτονόητα θύματα της λευκής τους μπλούζας.  Το αίσθημα ανωτερότητας πολλών γιατρών δεν εξαντλείται απαραίτη

Ο Ηγεμόνας και η Μαίρη

Βάζω απέναντί μου το πρόσωπό της. Είναι μεσήλικη, παντρεμένη, έχει δυο παιδιά, ένα σπίτι, δύο αυτοκίνητα, δυο πιστωτικές, καμία αποταμίευση, γενικώς μικρομεσαία. Στα τέλη του μήνα ζορίζονται αλλά τελικά τα καταφέρνουν με τον σύζυγο, δημόσια υπάλληλος αυτή, στέλεχος επιχείρησης εκείνος.   Έχω βρεθεί μαζί της σε κοινές συναναστροφές δυο τρεις φορές και βρίσκομαι κάθε μέρα στο Facebook . Η Μαίρη είναι η πιο μεγάλη επιτυχία του Ηγεμόνα, όπου ηγεμόνας είναι αυτός που φαντάζεστε. Τον θαυμάζει, τον γεμίζει καρδούλες, ευχές, συγχαρητήρια και συμβουλές.  Και δεν είναι μόνον η Μαίρη, είναι ο  άντρας της Μαίρης, οι φίλοι της Μαίρης, πολλές ακόμα Μαίρες που τον υποστηρίζουν φανατικά, και τον θεωρούν ό, τι καλύτερο μας έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια. Τον θεωρούν έναν προοδευτικό, σύγχρονο, ανοιχτόμυαλο Ευρωπαίο με σοβαρότητα, εντιμότητα και τόλμη. Έναν πατριώτη που κουράζεται για το καλό της χώρας, που επιτελεί μεταρρυθμίσεις και έργο, που τελικά είναι, αν όχι μεσσίας, σωτήρας. Η Μαίρη ε