Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ANTIO. [Αλίκη Κατσαρού]

Το δράμα δε μας ταιριάζει.
Μόνο χαρά είχε η σχέση μας.
Ήμουν η μικρή και ήσουν ο μεγάλος αγαπημένος της.
Είχαμε τα σύμβολά μας.
Το ροζ σπαστό ποδήλατο που έφτασε με το αεροπλάνο Σάββατο πρωί.
Τις κούτες από τα καλύτερα παιχνιδάδικα της χώρας.
Το κόκκινο παλτό από το Λονδίνο.
Τις παραστάσεις στη Λυρική.
Το γεμάτο δώρα πορτ μπαγκάζ της Giuiletta σου.
Το ‘δαφνοστεφανωμένο και πολυδοξασμένο’ όπως έλεγες ιστιοπλοϊκό σου που έσκιζε στους αγώνες και καμάρωνες.
Τις ατέλειωτες αγκαλιές.
Το παιδικό μου χεράκι που μάθαινε να ζωγραφίζει το σφυροδρέπανο για να θυμώνουν οι υπόλοιποι της οικογένειας.
Τα ντεσιμπέλ της αληθινής μουσικής που άκουγες και σου έλεγα έφηβη με θράσος «Δε μου αρέσει». «Σου αρέσουν οι άναρθροι ήχοι ανατολικής προελεύσεως που ακούγονται στα κέντρα διασκεδάσεως;» απαντούσες. Το σκεφτόμουν, γιατί ακόμα δεν ήξερα τι μου άρεσε.
Μου άρεσε όμως που είχα τη σταθερή σου αξία παρούσα ακόμη και στις μεγάλες αποστάσεις.
Μου άρεσε η μικρή μας συνομωσία της κόκκινης επανάστασης, χαρούμενη κουκκίδα στο μονότονο μπλε του στενού μας περίγυρου.
Αγαπούσα τον κόσμο σου, τη ζωή της ποιότητας, την ποιότητα της ζωής που είχε μονάχα μπροστινή πορεία, πρωτοπορία, ποτέ αδιέξοδο.

Ξέρεις, ο θάνατος καθαγιάζει. Αλλά ποιος μίλησε για αγίους;  Αυτοί δεν παραγγέλλουν αμαρτωλές τούρτες από το ζαχαροπλαστείο, προσεύχονται, εξομολογούνται και ορίζονται από τα πρέπει. Αποφεύγουν  το διάβασμα γιατί φοβούνται μήπως  τους μετακινήσει από τα στενά όρια του πρέπει τους. Ενώ εσύ, το διάβασμα… Ανάσαινες γράμματα, περπατούσες σελίδες και αν είχα  εγκυκλοπαιδική ερώτηση από το Α ως το Ω και ανάποδα, ήσουν το έγκυρο Google μου, πριν το Google.

Σε θαύμαζα.
Kι εσύ εμένα.
Αυτό ήταν το μυστικό μας.
Κοιτάζομαι στον σκαλιστό καθρέφτη που μου χάρισες και βλέπω τη Μπο Ντέρεκ. Έτσι δε με αποκαλούσες και γέλαγα;

Ήρθε η ώρα.
Δε μας ταιριάζει το δράμα.
Σε χαιρετώ για πάντα, και η  μεγάλη μου θλίψη, στο μπόι σου, δυο μέτρα δηλαδή, κονταίνει, μαζεύεται, φοβάται  το κόκκινο της χαράς για το γεγονός,  ότι υπήρξες.
Αλήθεια, ποιαν θα κοίταζα τώρα στον καθρέφτη αν δεν είχες υπάρξει ποτέ;

Δάκρυα.
Χαμόγελο.
Αντίο.









Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2023, Ιούλιος, Κέρκυρα.

Έχουμε τη μεγάλη τύχη να διατηρούμε ένα συμπαθητικό σπίτι στην Κέρκυρα, και έναν μεγάλο έρωτα για την ίδια την Κέρκυρα αλλά και για καθετί ωραίο. Όπως η ίδια η Κέρκυρα.  Πέντε καλοκαίρια δεν κατορθώσαμε να πάμε, για λόγους σημαντικούς και ασήμαντους. Φέτος ήταν υπόσχεση. Εγώ λόγω καταγωγής, έχω περάσει στην Κέρκυρα  περισσότερα από τα μισά καλοκαίρια της ζωής μου. Έχω τόσες αναμνήσεις, όσες δεν έχω για κανένα άλλο μέρος ή συμβάν. Θυμάμαι το αυτοκίνητο του παππού και της γιαγιάς που μας πήγαινε στις δημοφιλείς  παραλίες της εποχής, τον Ίψο, το Πέραμα, τον Άη Γιάννη. Μας πήγαινε και στα ξενοδοχεία, όπου ήταν όλοι φιλόξενοι και περιποιητικοί, περισσότερο με μάς που ήμασταν ντόπιοι, παρά με τους ξένους. Θυμάμαι τα θεόρατα κλαμπ σάντουιτς στο Mira Mare, το κοτόπουλο στο καλαθάκι στο K erkyra Golf και την ταβέρνα στο Πυργί όπου με τσίμπησε μια μέλισσα. Από την πόλη θυμάμαι τα αστραφτερά πεζοδρόμια και τους άδειους δρόμους τα απομεσήμερα, τα ψητά καλαμπόκια, τις άμαξες και τα τρίκλυκλα, ακό

Ο Ηγεμόνας και η Μαίρη

Βάζω απέναντί μου το πρόσωπό της. Είναι μεσήλικη, παντρεμένη, έχει δυο παιδιά, ένα σπίτι, δύο αυτοκίνητα, δυο πιστωτικές, καμία αποταμίευση, γενικώς μικρομεσαία. Στα τέλη του μήνα ζορίζονται αλλά τελικά τα καταφέρνουν με τον σύζυγο, δημόσια υπάλληλος αυτή, στέλεχος επιχείρησης εκείνος.   Έχω βρεθεί μαζί της σε κοινές συναναστροφές δυο τρεις φορές και βρίσκομαι κάθε μέρα στο Facebook . Η Μαίρη είναι η πιο μεγάλη επιτυχία του Ηγεμόνα, όπου ηγεμόνας είναι αυτός που φαντάζεστε. Τον θαυμάζει, τον γεμίζει καρδούλες, ευχές, συγχαρητήρια και συμβουλές.  Και δεν είναι μόνον η Μαίρη, είναι ο  άντρας της Μαίρης, οι φίλοι της Μαίρης, πολλές ακόμα Μαίρες που τον υποστηρίζουν φανατικά, και τον θεωρούν ό, τι καλύτερο μας έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια. Τον θεωρούν έναν προοδευτικό, σύγχρονο, ανοιχτόμυαλο Ευρωπαίο με σοβαρότητα, εντιμότητα και τόλμη. Έναν πατριώτη που κουράζεται για το καλό της χώρας, που επιτελεί μεταρρυθμίσεις και έργο, που τελικά είναι, αν όχι μεσσίας, σωτήρας. Η Μαίρη ε

Σώπα ανόητε! [Αλίκη Κατσαρού]

Όσοι έχουμε περάσει από τα ελληνικά πανεπιστήμια, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι σαν τον Τσιόδρα, δεν είναι κανόνας. Όλοι θυμόμαστε αρκετούς που το κύριο τους ενδιαφέρον εξαντλούταν στις χρηματοδοτήσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, των οποίων τη λάντζα έκαναν πάντα οι φοιτητές.  Θυμόμαστε άλλους που ναρκισσίζονταν από το ύψος της πανεπιστημιακής έδρας με νεαρές φοιτήτριες και άλλους που εντελώς αδιάφοροι, μετά από μικρή ή μεγάλη πορεία στα γράμματα και τις επιστήμες, εξασφάλιζαν τα οικονομικο-κοινωνικά προνόμια του ακαδημαϊκού και περνούσαν από τα αμφιθέατρα όπως οι τουρίστες από την πλατεία Συντάγματος. Επίσης, όσες νέες και ωραίες έχουμε περάσει από μικρά και μεγάλα ελληνικά νοσοκομεία συνοδεύοντας ηλικιωμένους γονείς ή μικρά παιδιά, σίγουρα θυμόμαστε αρκετούς από τους άρρενες ιατρούς να απλώνουν την σεξιστική τους νοοτροπία στο χώρο, θεωρώντας μας αυτονόητα θύματα της λευκής τους μπλούζας.  Το αίσθημα ανωτερότητας πολλών γιατρών δεν εξαντλείται απαραίτη