Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ζήτω τα νύχια! [Αλίκη Κατσαρού]

Αισθάνομαι  πολύ ντεμοντέ.
Υπάρχει κάτι πάνω μου, που είναι εντελώς εκτός εποχής.
Αναρωτιέμαι αν λειτουργεί ως τροχοπέδη στις κοινωνικές και επαγγελματικές μου σχέσεις.
Αναρωτιέμαι πόσο σοβαρό είναι.
Τα νύχια μου!
Γερά, λευκά και όπως μαρτυρούν αγαπημένες πλάτες, απολαυστικά, τα νύχια μου  έχουν επισκεφθεί  επαγγελματία μανικιουρίστα 2 ή 3 φορές σε όλη μου τη ζωή.
Περνάω πού και πού κανένα βερνίκι μόνη μου, καμιά φορά τα καταφέρνω, άλλες  χαλάω το αποτέλεσμα στα επόμενα πέντε λεπτά, γιατί είμαι νευρική και ανυπόμονη και τελικά… παραμένω ντεμοντέ.
Αισθάνομαι μειονεκτικά, όπου κι αν κοιτάξω βλέπω χέρια με άψογο μανικιούρ, καμιά φορά διστάζω να φορέσω τα δαχτυλίδια μου, αναλογιζόμενη πως τα δάχτυλά μου δεν τους αξίζουν!

Θέλεις στη Βουλή, θέλεις στη δημοσιογραφία, θέλεις στις δημόσιες υπηρεσίες, θέλεις στα μπαράκια, θέλεις στα ταμεία των καταστημάτων, θέλεις στο δρόμο, παντού χέρια με νύχια λιμαρισμένα, βαμμένα, γυαλισμένα, στολισμένα με σχεδιάκια, με στρασάκια, μόνο φουντάκια δεν κρέμονται.
Η μόδα των τέλεια  περιποιημένων νυχιών, φυσικά ομορφαίνει πολλά χέρια, που δεν τα λες και κρινοδάχτυλα και φαντάζομαι απαλύνει τον πόνο όσων κυριών τα χέρια φέρουν αγροτικό ή εργατικό γονίδιο, βοηθώντας τις να τα προβάλλουν υπερήφανα, δίπλα σε άλλα πιο καλοζωισμένα.
Ωστόσο το φαινόμενο του νυχο-τσουνάμι, στην εποχή της κρίσης, ομολογώ πως  με υποχρέωσε να το διερευνήσω καλύτερα, με την ελπίδα τουλάχιστον να παρηγορηθώ που αδυνατώ να το ακολουθήσω.
Παρατήρησα λοιπόν, ότι στη μικρή πόλη που ζω, υπάρχουν δεκάδες νυχάδικα. Σε όλους τους δρόμους, τα δρομάκια και τους ορόφους υπάρχουν νυχάδικα.
 Παρατήρησα επίσης, επειδή είμαι περιοδικατζού, πως το θέμα των νυχιών είναι μείζον στη βιομηχανία της μόδας, καταλαμβάνοντας μεγάλους χώρους διαφημιστικών καταχωρίσεων.
Ύστερα, διαπίστωσα από φίλες πως ο χρόνος που χρειάζεται μια κυρία για να κάνει το τακτικό της μανικιούρ, απαιτεί προγραμματισμό, υπομονή και πειθαρχία.
Ακόμη, χρειάζεται συνεχή ενημέρωση για τις τάσεις στα χρώματα, τις υφές και ούτω καθεξής, άρα μελέτη.
Και το πιο σημαντικό, οι μέθοδοι εξελίσσονται, αγγίζοντας τα  όρια της επιστημοσύνης. Μόνιμα, ημιμόνιμα, μεταξωτά και δεν ξέρω γω τι άλλο, υποχρεώνουν τις κυρίες να είναι σε εγρήγορση όσον αφορά την εξέλιξη.
Όταν οι παρατηρήσεις μου έφτασαν στο σημαντικότερο σκέλος, το οικονομικό, η έρευνά μου, έδειξε πως ένα μανικιούρ κοστίζει κατά μέσο όρο όσο ένα βιβλίο.
Οι εκδόσεις περνούν κρίση.
Οι συγγραφείς είναι φτωχοί.
Οι μεταφραστές υπο-αμείβονται.
Τα βιβλιοπωλεία ζορίζονται ή κλείνουν.

Ζήτω τα νύχια!






Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2023, Ιούλιος, Κέρκυρα.

Έχουμε τη μεγάλη τύχη να διατηρούμε ένα συμπαθητικό σπίτι στην Κέρκυρα, και έναν μεγάλο έρωτα για την ίδια την Κέρκυρα αλλά και για καθετί ωραίο. Όπως η ίδια η Κέρκυρα.  Πέντε καλοκαίρια δεν κατορθώσαμε να πάμε, για λόγους σημαντικούς και ασήμαντους. Φέτος ήταν υπόσχεση. Εγώ λόγω καταγωγής, έχω περάσει στην Κέρκυρα  περισσότερα από τα μισά καλοκαίρια της ζωής μου. Έχω τόσες αναμνήσεις, όσες δεν έχω για κανένα άλλο μέρος ή συμβάν. Θυμάμαι το αυτοκίνητο του παππού και της γιαγιάς που μας πήγαινε στις δημοφιλείς  παραλίες της εποχής, τον Ίψο, το Πέραμα, τον Άη Γιάννη. Μας πήγαινε και στα ξενοδοχεία, όπου ήταν όλοι φιλόξενοι και περιποιητικοί, περισσότερο με μάς που ήμασταν ντόπιοι, παρά με τους ξένους. Θυμάμαι τα θεόρατα κλαμπ σάντουιτς στο Mira Mare, το κοτόπουλο στο καλαθάκι στο K erkyra Golf και την ταβέρνα στο Πυργί όπου με τσίμπησε μια μέλισσα. Από την πόλη θυμάμαι τα αστραφτερά πεζοδρόμια και τους άδειους δρόμους τα απομεσήμερα, τα ψητά καλαμπόκια, τις άμαξες και τα τρίκλυκλα, ακό

Ο Ηγεμόνας και η Μαίρη

Βάζω απέναντί μου το πρόσωπό της. Είναι μεσήλικη, παντρεμένη, έχει δυο παιδιά, ένα σπίτι, δύο αυτοκίνητα, δυο πιστωτικές, καμία αποταμίευση, γενικώς μικρομεσαία. Στα τέλη του μήνα ζορίζονται αλλά τελικά τα καταφέρνουν με τον σύζυγο, δημόσια υπάλληλος αυτή, στέλεχος επιχείρησης εκείνος.   Έχω βρεθεί μαζί της σε κοινές συναναστροφές δυο τρεις φορές και βρίσκομαι κάθε μέρα στο Facebook . Η Μαίρη είναι η πιο μεγάλη επιτυχία του Ηγεμόνα, όπου ηγεμόνας είναι αυτός που φαντάζεστε. Τον θαυμάζει, τον γεμίζει καρδούλες, ευχές, συγχαρητήρια και συμβουλές.  Και δεν είναι μόνον η Μαίρη, είναι ο  άντρας της Μαίρης, οι φίλοι της Μαίρης, πολλές ακόμα Μαίρες που τον υποστηρίζουν φανατικά, και τον θεωρούν ό, τι καλύτερο μας έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια. Τον θεωρούν έναν προοδευτικό, σύγχρονο, ανοιχτόμυαλο Ευρωπαίο με σοβαρότητα, εντιμότητα και τόλμη. Έναν πατριώτη που κουράζεται για το καλό της χώρας, που επιτελεί μεταρρυθμίσεις και έργο, που τελικά είναι, αν όχι μεσσίας, σωτήρας. Η Μαίρη ε

Σώπα ανόητε! [Αλίκη Κατσαρού]

Όσοι έχουμε περάσει από τα ελληνικά πανεπιστήμια, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι σαν τον Τσιόδρα, δεν είναι κανόνας. Όλοι θυμόμαστε αρκετούς που το κύριο τους ενδιαφέρον εξαντλούταν στις χρηματοδοτήσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, των οποίων τη λάντζα έκαναν πάντα οι φοιτητές.  Θυμόμαστε άλλους που ναρκισσίζονταν από το ύψος της πανεπιστημιακής έδρας με νεαρές φοιτήτριες και άλλους που εντελώς αδιάφοροι, μετά από μικρή ή μεγάλη πορεία στα γράμματα και τις επιστήμες, εξασφάλιζαν τα οικονομικο-κοινωνικά προνόμια του ακαδημαϊκού και περνούσαν από τα αμφιθέατρα όπως οι τουρίστες από την πλατεία Συντάγματος. Επίσης, όσες νέες και ωραίες έχουμε περάσει από μικρά και μεγάλα ελληνικά νοσοκομεία συνοδεύοντας ηλικιωμένους γονείς ή μικρά παιδιά, σίγουρα θυμόμαστε αρκετούς από τους άρρενες ιατρούς να απλώνουν την σεξιστική τους νοοτροπία στο χώρο, θεωρώντας μας αυτονόητα θύματα της λευκής τους μπλούζας.  Το αίσθημα ανωτερότητας πολλών γιατρών δεν εξαντλείται απαραίτη