Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Άγιε μου Σπυρίδωνα, πέρασε η εποχή των θαυμάτων; [Αλίκη Κατσαρού]

Φαντάζομαι,  παρότι δεν έχω διαβάσει βίους Αγίων, (κι ας είμαι Χριστιανή, μα ουχί εκκλησιαζόμενη)  πως για να γίνει κάποιος Άγιος, λογικά θα υπήρξε ένας τουλάχιστον χαρισματικός άνθρωπος, τολμηρός, και σίγουρα αιρετικός στα χρόνια των διωγμών. Θα υπήρξε αντιστασιακός αλλιώς δε θα γινόταν ‘ήρωας’, ασφαλώς ανιδιοτελής και σταθερός εκφραστής της ιδέας του, παρά τις πιέσεις του περιβάλλοντός του.
Προφανώς, όποιος ονομάστηκε Άγιος, υπήρξε ένας ξεχωριστός και σπουδαίος Άνθρωπος.
Προφανώς ένα τέτοιο πνεύμα, και εν προκειμένω, για να μπω στο θέμα μου, ο Άγιος Σπυρίδων, ο θαυματουργός, τον οποίο ως Κερκυραία σέβομαι και τιμώ, σήμερα αν έβλεπε με κάποιον μεταφυσικό τρόπο, πώς συμπεριφέρεται ένα σύνολο ανθρώπων την ημέρα της γιορτής του, ίσως και να έκλαιγε.

Στην πόλη, που ιστορικά και πολιτισμικά έχει ταυτιστεί ανά τους αιώνες με τη Χάρη του και που με περισσή φροντίδα έχει φυλάξει το σκήνωμά του, δε συμβαίνουν στις 12 Δεκεμβρίου, όσα ακριβώς ένας Άγιος θα επικροτούσε.
Αντιαισθητικά καροτσάκια που πουλούν λουκουμάδες όπου να ‘ναι, καροτσάκια στημένα ακόμη και από θεσμοθετημένους συλλόγους, με απλωμένα  πλαστικά πιατάκια για ‘κομψότερο!’ σερβίρισμα.
Εξέδρα χορού με φλογερό όνομα στην πάνω πλατεία, που προφανώς αξιοποιήθηκε με κάποιον τρόπο, όχι απόλυτα σχετικό με τη Χάρη του.
Κυρίες κομμωτηρίου, με πέλματα που περισσεύουν στριμωγμένα σε στενές γόβες και γυαλιστερά καλσόν, ή / και με επώνυμες τσάντες που περιφέρονται στην πλατεία Λιστόν, προκειμένου να ειδωθούν από όλους, κουτσομπολεύοντας και ποζάροντας,  μέρα γιορτή.
Αμέτρητες γλυκερές ευχές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  από συζύγους σε συζύγους και από συγγενείς σε συγγενείς, λες και δεν τα λένε σπίτι τους. Οι ευχές, στριμωγμένες αγχωμένα, ανάμεσα στα αμέτρητα χριστουγεννιάτικα δέντρα, που αγωνιούν να βγουν από τους τέσσερις τοίχους  για να τα απολαύσει η υφήλιος.
Και μέσα σε όλα αυτά, δημόσιες υπηρεσίες και σχολεία που έκαναν ημιαργία την παραμονή της εορτής του Αγίου Σπυρίδωνα.
Αισθάνομαι μόνη. Μόνη μέσα στην υπερβολή, την οχλοβοή, την κακογουστιά που κάθε χρόνο, σε τούτον τον τόπο, εκφράζεται ολοένα και  πιο έντονα, (όπως και τις ημέρες του Πάσχα).
Και μέσα σ’ αυτή τη μοναξιά, αισθάνομαι τόσο κοντά στον Άγιο Σπυρίδωνα, συμπονώντας τον για το πόσο κακοποιείται η δόξα του, εν αγνοία του. Όπως επίσης αισθάνομαι τόσο κοντά σε όσους αγαπημένους μου απολαμβάνουν το στολισμένο μας δέντρο σπίτι μας, τις λιχουδιές μας, τις μουσικές μας και όσα μας ενώνουν.
Δεν αισθάνομαι όμως καθόλου μοναξιά, ομολογώ, επειδή πολλοί διαβάζοντας αυτό το κείμενο, θα με αφορίσουν. Αντιθέτως, είναι και ο λόγος που το γράφω. Είναι ο χρόνος που περνάει και που επιζητά πια αφορισμούς και ταυτίσεις. Για να νιώθουμε όλο και λιγότερη μοναξιά, υπάρχοντας εκεί που πραγματικά ανήκουμε, γιατί δεν αντέχονται στα ώριμα χρόνια ούτε οι υπερβολές, ούτε τα ψέματα, πια. Ούτε  η ευκολία και η ευτέλεια της εποχής που τείνει να επιβληθεί πανταχόθεν, παραμερίζοντας την ποιότητα, αντέχεται.
Άγιε μου Σπυρίδωνα, πέρασε η εποχή των θαυμάτων; Ή να ελπίζουμε ακόμα πως θα ανακοπεί ο κατήφορος; Χρόνια πολλά.







Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2023, Ιούλιος, Κέρκυρα.

Έχουμε τη μεγάλη τύχη να διατηρούμε ένα συμπαθητικό σπίτι στην Κέρκυρα, και έναν μεγάλο έρωτα για την ίδια την Κέρκυρα αλλά και για καθετί ωραίο. Όπως η ίδια η Κέρκυρα.  Πέντε καλοκαίρια δεν κατορθώσαμε να πάμε, για λόγους σημαντικούς και ασήμαντους. Φέτος ήταν υπόσχεση. Εγώ λόγω καταγωγής, έχω περάσει στην Κέρκυρα  περισσότερα από τα μισά καλοκαίρια της ζωής μου. Έχω τόσες αναμνήσεις, όσες δεν έχω για κανένα άλλο μέρος ή συμβάν. Θυμάμαι το αυτοκίνητο του παππού και της γιαγιάς που μας πήγαινε στις δημοφιλείς  παραλίες της εποχής, τον Ίψο, το Πέραμα, τον Άη Γιάννη. Μας πήγαινε και στα ξενοδοχεία, όπου ήταν όλοι φιλόξενοι και περιποιητικοί, περισσότερο με μάς που ήμασταν ντόπιοι, παρά με τους ξένους. Θυμάμαι τα θεόρατα κλαμπ σάντουιτς στο Mira Mare, το κοτόπουλο στο καλαθάκι στο K erkyra Golf και την ταβέρνα στο Πυργί όπου με τσίμπησε μια μέλισσα. Από την πόλη θυμάμαι τα αστραφτερά πεζοδρόμια και τους άδειους δρόμους τα απομεσήμερα, τα ψητά καλαμπόκια, τις άμαξες και τα τρίκλυκλα, ακό

Ο Ηγεμόνας και η Μαίρη

Βάζω απέναντί μου το πρόσωπό της. Είναι μεσήλικη, παντρεμένη, έχει δυο παιδιά, ένα σπίτι, δύο αυτοκίνητα, δυο πιστωτικές, καμία αποταμίευση, γενικώς μικρομεσαία. Στα τέλη του μήνα ζορίζονται αλλά τελικά τα καταφέρνουν με τον σύζυγο, δημόσια υπάλληλος αυτή, στέλεχος επιχείρησης εκείνος.   Έχω βρεθεί μαζί της σε κοινές συναναστροφές δυο τρεις φορές και βρίσκομαι κάθε μέρα στο Facebook . Η Μαίρη είναι η πιο μεγάλη επιτυχία του Ηγεμόνα, όπου ηγεμόνας είναι αυτός που φαντάζεστε. Τον θαυμάζει, τον γεμίζει καρδούλες, ευχές, συγχαρητήρια και συμβουλές.  Και δεν είναι μόνον η Μαίρη, είναι ο  άντρας της Μαίρης, οι φίλοι της Μαίρης, πολλές ακόμα Μαίρες που τον υποστηρίζουν φανατικά, και τον θεωρούν ό, τι καλύτερο μας έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια. Τον θεωρούν έναν προοδευτικό, σύγχρονο, ανοιχτόμυαλο Ευρωπαίο με σοβαρότητα, εντιμότητα και τόλμη. Έναν πατριώτη που κουράζεται για το καλό της χώρας, που επιτελεί μεταρρυθμίσεις και έργο, που τελικά είναι, αν όχι μεσσίας, σωτήρας. Η Μαίρη ε

Σώπα ανόητε! [Αλίκη Κατσαρού]

Όσοι έχουμε περάσει από τα ελληνικά πανεπιστήμια, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι σαν τον Τσιόδρα, δεν είναι κανόνας. Όλοι θυμόμαστε αρκετούς που το κύριο τους ενδιαφέρον εξαντλούταν στις χρηματοδοτήσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, των οποίων τη λάντζα έκαναν πάντα οι φοιτητές.  Θυμόμαστε άλλους που ναρκισσίζονταν από το ύψος της πανεπιστημιακής έδρας με νεαρές φοιτήτριες και άλλους που εντελώς αδιάφοροι, μετά από μικρή ή μεγάλη πορεία στα γράμματα και τις επιστήμες, εξασφάλιζαν τα οικονομικο-κοινωνικά προνόμια του ακαδημαϊκού και περνούσαν από τα αμφιθέατρα όπως οι τουρίστες από την πλατεία Συντάγματος. Επίσης, όσες νέες και ωραίες έχουμε περάσει από μικρά και μεγάλα ελληνικά νοσοκομεία συνοδεύοντας ηλικιωμένους γονείς ή μικρά παιδιά, σίγουρα θυμόμαστε αρκετούς από τους άρρενες ιατρούς να απλώνουν την σεξιστική τους νοοτροπία στο χώρο, θεωρώντας μας αυτονόητα θύματα της λευκής τους μπλούζας.  Το αίσθημα ανωτερότητας πολλών γιατρών δεν εξαντλείται απαραίτη