Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Όταν τα σύννεφα γελούν [Σταματέλλα Πουλή*]


 Κρασοκατάσταση. Κρασοκατάνοιξη. Κρασοβιώματα… Σαν τα τελευταία είχα πολλά στη ζωή μου μέχρι τώρα, όχι απαραίτητα ως πότης, μα περισσότερο θα έλεγα ως απλός παρατηρητής. Κι αυτό γιατί στο σπίτι μας αλλά και στον περίγυρο μας γενικότερα το να πίνεις κρασί ισοδυναμεί με ανάγκες τόσο ζωτικής σημασίας όσο το να αναπνέεις οξυγόνο. Σε αυτό συντελεί βεβαίως  τα μέγιστα το γεγονός ότι τόσο στην οικογένεια μου , όσο και σε κάθε σπίτι του χωριού φτιάχνουμε το ΔΙΚΟ ΜΑΣ κρασί. Θυμάμαι λοιπόν κρύα χειμωνιάτικα βράδια , όπου κάποιος φίλος ερχόταν στο σπίτι μας «για να πιούμε ένα κρασί». Η φράση «να πιούμε ένα κρασί » ήταν πάντα σχήμα λόγου. Αυτό που παραλειπόταν ανάμεσα στο «ένα» και το «κρασί» ήταν λέξεις όπως «βαρέλι», «ποτάμι» «βυτίο» και πάει λέγοντας .
 Η μάζωξη ωστόσο  που θυμάμαι περισσότερο από τις άλλες ήταν μια βραδιά όπου βάσει του ιερού πρωτοκόλλου του κρασιού η παρέα έπρεπε να αρχίσει το τραγούδι και τότε κόκκινες μύτες , μάγουλα που έβγαζαν φωτιά και αυτιά που έτρεχαν λάβα τραγουδούσαν χαρές , καημούς και έρωτες και πλημμύριζε η μικρή κουζίνα μας ζωή.  Εκείνο το βράδυ  όμως το τραγούδι δεν έρεε σαν το κρασί γιατί φαίνεται πως «στων αγγέλων τα μπουζούκια» όλοι είχαν ξεπεράσει προ πολλού το πεπερασμένο όριο κρασοποσίας και όχι μόνο δεν θυμόντουσαν στίχους τραγουδιού , αλλά ούτε το όνομα τους. Το επίμαχο τραγούδι ήταν το «Ξημερώνει» του Μάνου Χατζιδάκι ή όπως ίσως το γνωρίζουν οι περισσότεροι «Το Σύννεφο Έφερε Βροχή».

Ο πρωτοτραγουδιστής της παρέας ξεκινούσε λέγοντας «Οοοοο σύυυυυγνεφος έφερε …» δεν έβγαινε…ξανά . «Οοοοο σύγνεεεεφος έφερε βροχή….» ακολουθούσαν και οι  υπόλοιποι, μάταια όμως, πάλι δεν έβγαινε… Κανένας βεβαίως δεν προέβαινε σε διορθωτική κίνηση για δύο βασικούς λόγους . Πρώτον, διότι τις κρασοκαταστάσεις δεν τις διορθώνεις , απαγορεύεται δια ροπάλου. Αφήνεις τα πάντα να κυλούν σαν το κρασάκι. Δεύτερον και θαρρώ σημαντικότερο του πρώτου, κανένας δεν είχε τη διαύγεια να πράξει προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν θυμάμαι πώς τελείωσε εκείνη η ανορθόδοξη βραδιά γιατί κατά πάσα πιθανότητα κουράστηκα και σαν παιδί πήγα για ύπνο. Δεν ανακαλώ μνήμες να με έβαλε η μάνα  μου για ύπνο γιατί φαντάζομαι πάσχιζε κι εκείνη να χωρέσει «έναν σύγνεφο» μέσα σε «ένα σύννεφο».
 Πέρασαν λοιπόν τα χρόνια και η παρέα ανέβασε λίγη πίεση , έχει λίγο ζάχαρο , έχει σκοτούρες που της έκοψαν τη σύνταξη , όμως εγώ όταν φέρνω στο μυαλό μου «Το σύννεφο έφερε βροχή», πάντα χαμογελώ και ζεσταίνεται η ψυχή μου ολάκερη τόσο πολύ που θαρρείς και κοκκινίζουν και τα δικά μου μάγουλα , κι ας μην έχω πιει ούτε σταγόνα κρασί. Χαμογελώ κι όταν κοιτώ τα σύννεφα στον ουρανό και ψάχνω να βρω τον «σύγνεφο» που τόσο τους ταλαιπώρησε εκείνο το βράδυ. Και τότε αφήνομαι στα παιχνίδια του μυαλού μου και ανοίγω κι εγώ «πανιά στ’ όνειρο και στη λησμονιά» και άμα αφουγκραστώ ακούω και γέλια και τραγούδια όπως τότε που γέμιζε η κουζίνα μας ζωή κι ας μην υπήρχανε λεφτά σε κανενός την τσέπη , γιατί «τι έχει ο φτωχός να φοβηθεί , σπίτι , ουρανός , όπου σταθεί». Και τότε τα σύννεφα γελούν.
Περίεργα τα παιχνίδια του μυαλού , μα της ζωής τα παίγνια και το μυαλό σαστίζουν!

*Η Σταματέλλα Πουλή είναι απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου και φίλη του Spiral.


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2023, Ιούλιος, Κέρκυρα.

Έχουμε τη μεγάλη τύχη να διατηρούμε ένα συμπαθητικό σπίτι στην Κέρκυρα, και έναν μεγάλο έρωτα για την ίδια την Κέρκυρα αλλά και για καθετί ωραίο. Όπως η ίδια η Κέρκυρα.  Πέντε καλοκαίρια δεν κατορθώσαμε να πάμε, για λόγους σημαντικούς και ασήμαντους. Φέτος ήταν υπόσχεση. Εγώ λόγω καταγωγής, έχω περάσει στην Κέρκυρα  περισσότερα από τα μισά καλοκαίρια της ζωής μου. Έχω τόσες αναμνήσεις, όσες δεν έχω για κανένα άλλο μέρος ή συμβάν. Θυμάμαι το αυτοκίνητο του παππού και της γιαγιάς που μας πήγαινε στις δημοφιλείς  παραλίες της εποχής, τον Ίψο, το Πέραμα, τον Άη Γιάννη. Μας πήγαινε και στα ξενοδοχεία, όπου ήταν όλοι φιλόξενοι και περιποιητικοί, περισσότερο με μάς που ήμασταν ντόπιοι, παρά με τους ξένους. Θυμάμαι τα θεόρατα κλαμπ σάντουιτς στο Mira Mare, το κοτόπουλο στο καλαθάκι στο K erkyra Golf και την ταβέρνα στο Πυργί όπου με τσίμπησε μια μέλισσα. Από την πόλη θυμάμαι τα αστραφτερά πεζοδρόμια και τους άδειους δρόμους τα απομεσήμερα, τα ψητά καλαμπόκια, τις άμαξες και τα τρίκλυκλα, ακό

Ο Ηγεμόνας και η Μαίρη

Βάζω απέναντί μου το πρόσωπό της. Είναι μεσήλικη, παντρεμένη, έχει δυο παιδιά, ένα σπίτι, δύο αυτοκίνητα, δυο πιστωτικές, καμία αποταμίευση, γενικώς μικρομεσαία. Στα τέλη του μήνα ζορίζονται αλλά τελικά τα καταφέρνουν με τον σύζυγο, δημόσια υπάλληλος αυτή, στέλεχος επιχείρησης εκείνος.   Έχω βρεθεί μαζί της σε κοινές συναναστροφές δυο τρεις φορές και βρίσκομαι κάθε μέρα στο Facebook . Η Μαίρη είναι η πιο μεγάλη επιτυχία του Ηγεμόνα, όπου ηγεμόνας είναι αυτός που φαντάζεστε. Τον θαυμάζει, τον γεμίζει καρδούλες, ευχές, συγχαρητήρια και συμβουλές.  Και δεν είναι μόνον η Μαίρη, είναι ο  άντρας της Μαίρης, οι φίλοι της Μαίρης, πολλές ακόμα Μαίρες που τον υποστηρίζουν φανατικά, και τον θεωρούν ό, τι καλύτερο μας έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια. Τον θεωρούν έναν προοδευτικό, σύγχρονο, ανοιχτόμυαλο Ευρωπαίο με σοβαρότητα, εντιμότητα και τόλμη. Έναν πατριώτη που κουράζεται για το καλό της χώρας, που επιτελεί μεταρρυθμίσεις και έργο, που τελικά είναι, αν όχι μεσσίας, σωτήρας. Η Μαίρη ε

Σώπα ανόητε! [Αλίκη Κατσαρού]

Όσοι έχουμε περάσει από τα ελληνικά πανεπιστήμια, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι σαν τον Τσιόδρα, δεν είναι κανόνας. Όλοι θυμόμαστε αρκετούς που το κύριο τους ενδιαφέρον εξαντλούταν στις χρηματοδοτήσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, των οποίων τη λάντζα έκαναν πάντα οι φοιτητές.  Θυμόμαστε άλλους που ναρκισσίζονταν από το ύψος της πανεπιστημιακής έδρας με νεαρές φοιτήτριες και άλλους που εντελώς αδιάφοροι, μετά από μικρή ή μεγάλη πορεία στα γράμματα και τις επιστήμες, εξασφάλιζαν τα οικονομικο-κοινωνικά προνόμια του ακαδημαϊκού και περνούσαν από τα αμφιθέατρα όπως οι τουρίστες από την πλατεία Συντάγματος. Επίσης, όσες νέες και ωραίες έχουμε περάσει από μικρά και μεγάλα ελληνικά νοσοκομεία συνοδεύοντας ηλικιωμένους γονείς ή μικρά παιδιά, σίγουρα θυμόμαστε αρκετούς από τους άρρενες ιατρούς να απλώνουν την σεξιστική τους νοοτροπία στο χώρο, θεωρώντας μας αυτονόητα θύματα της λευκής τους μπλούζας.  Το αίσθημα ανωτερότητας πολλών γιατρών δεν εξαντλείται απαραίτη