Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μονάχα να προλάβουμε. Την αλήθεια. [Αλίκη Κατσαρού]

Είναι τα πεπραγμένα, οι θυμοί και οι συγκινήσεις, οι ταυτίσεις και οι ρήξεις, οι τύχες και οι ατυχίες, άστο… είναι ο χρόνος  τελικά.
40, 50, 60, τι σημασία έχει πότε συμβαίνει. Σημασία έχει ότι κάποτε συμβαίνει.
Κάποτε, ολόκληρη  η πραγματικότητα  φανερώνεται μπρος μας,  και την κοιτάμε άναυδοι.
Πάντοτε βλέπαμε  λίγο από εδώ, λίγο από εκεί, βλέπαμε άκρες, μέσες, κι έτσι, μέσες-άκρες ξέραμε. Ολόκληρη όμως την αλήθεια, τη μαθαίνουμε μόνο  όταν ο χρόνος τη φέρει.
Άλλοι αντέχουν και γίνονται μεγαλύτεροι. Σε ηλικία και σε ψυχή.
Άλλοι την κάνουνε σύντομα, κι ας έχουν το θαυμασμό και τη δόξα όλου του κόσμου. Μα όλου, όπως ο Ρόμπιν Γουίλιαμς, ας πούμε.
Θέλει θάρρος η αλήθεια. Πιο πολύ κι από τον πόλεμο. Ο πόλεμος είναι έξω. Η αλήθεια είναι μέσα. Κι ό, τι είναι μέσα, ό, τι δε φαίνεται, δεν είναι ότι δεν υπάρχει, είναι ότι θέλουμε άλλους φακούς για να το δούμε ολόκληρο, να του δώσουμε ένα όνομα και μετά να λογαριαστούμε. Πριν φυσικά προλάβει και μας φράξει την κεντρική αρτηρία, κλείνοντάς μας τη δίοδο, μαζί και την ανάσα.
Να δούμε αυτούς μας αγάπησαν, αυτούς που εκτελούσαν υποχρέωση συγγενική, συζυγική δεν έχει σημασία, ποιοι μας μίσησαν κι ακόμα πιο ζόρικο να δούμε καθαρά ποιοι μας αγάπησαν και μας  μίσησαν μαζί, κάνοντάς μας  μπαλάκι ταλαίπωρο, στο ανώμαλο έδαφος του τερέν της αμφιθυμίας τους.
Να δούμε κι εμείς ποιους αγαπήσαμε και ποιους μισήσαμε; Τι μας θύμιζαν αλήθεια; Με τι δικό μας παλιό που δε γιατρεύτηκε,  έμοιαζαν; 
Κι ύστερα, έξω από την αγάπη, στο μεγάλο κόσμο που θέλουμε να δώσουμε αυτό που καθένας μας έχει, στον κόσμο που ίσως και να μην μας χωρά, εκεί, να δούμε καθαρά ότι τα γεγονότα ορίζονται κάπως. Καθόλου όπως εμείς νομίζαμε. Κι αν μας ξεγέλασαν τα χρώματα τα κόκκινα, δεν είναι ότι δεν υπάρχουν. Είναι ότι τα ντύθηκαν οι ψεύτες, εκείνοι που ταιριάζουν μια χαρά με το μαύρο, σε ερημωμένους πεζόδρομους, τα μεσάνυχτα γελώντας δυνατά γύρω από μια μπουκάλα ουΐσκυ.
Η ολόκληρη αλήθεια, συνειδητοποίηση θα την έλεγαν οι φιλόλογοι, σαν νέος χωροτάκτης ορίζει τα καινούργια μας σύνορα, τα αδιαπέραστα πια, από τις λέξεις, από τις πράξεις, από τα αισθήματα που πιο καθαρά από ποτέ, δε μας αφορούν πια. Καθόλου. Η ολόκληρη αλήθεια κατορθώνει ως μάγος να κάνει αόρατα λόγια κι ανθρώπους, ομάδες και κόμματα, παρέες και συγγενείς.
40, 50, 60, τι σημασία έχει, η έκταση περιφράσσεται. Κι αν προς στιγμή μοιάζει μικρή, ας μην ανησυχούμε, πελώρια είναι γιατί ο χώρος μας δεν ορίζεται σε πλάτος, μα σε βάθος. Ο ουσιαστικός μας χώρος.

Μονάχα να προλάβουμε. Την αλήθεια.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Ηγεμόνας και η Μαίρη

Βάζω απέναντί μου το πρόσωπό της. Είναι μεσήλικη, παντρεμένη, έχει δυο παιδιά, ένα σπίτι, δύο αυτοκίνητα, δυο πιστωτικές, καμία αποταμίευση, γενικώς μικρομεσαία. Στα τέλη του μήνα ζορίζονται αλλά τελικά τα καταφέρνουν με τον σύζυγο, δημόσια υπάλληλος αυτή, στέλεχος επιχείρησης εκείνος.   Έχω βρεθεί μαζί της σε κοινές συναναστροφές δυο τρεις φορές και βρίσκομαι κάθε μέρα στο Facebook . Η Μαίρη είναι η πιο μεγάλη επιτυχία του Ηγεμόνα, όπου ηγεμόνας είναι αυτός που φαντάζεστε. Τον θαυμάζει, τον γεμίζει καρδούλες, ευχές, συγχαρητήρια και συμβουλές.  Και δεν είναι μόνον η Μαίρη, είναι ο  άντρας της Μαίρης, οι φίλοι της Μαίρης, πολλές ακόμα Μαίρες που τον υποστηρίζουν φανατικά, και τον θεωρούν ό, τι καλύτερο μας έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια. Τον θεωρούν έναν προοδευτικό, σύγχρονο, ανοιχτόμυαλο Ευρωπαίο με σοβαρότητα, εντιμότητα και τόλμη. Έναν πατριώτη που κουράζεται για το καλό της χώρας, που επιτελεί μεταρρυθμίσεις και έργο, που τελικά είναι, αν όχι μεσσίας, σωτήρας. Η Μαίρη ε

Σώπα ανόητε! [Αλίκη Κατσαρού]

Όσοι έχουμε περάσει από τα ελληνικά πανεπιστήμια, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι σαν τον Τσιόδρα, δεν είναι κανόνας. Όλοι θυμόμαστε αρκετούς που το κύριο τους ενδιαφέρον εξαντλούταν στις χρηματοδοτήσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, των οποίων τη λάντζα έκαναν πάντα οι φοιτητές.  Θυμόμαστε άλλους που ναρκισσίζονταν από το ύψος της πανεπιστημιακής έδρας με νεαρές φοιτήτριες και άλλους που εντελώς αδιάφοροι, μετά από μικρή ή μεγάλη πορεία στα γράμματα και τις επιστήμες, εξασφάλιζαν τα οικονομικο-κοινωνικά προνόμια του ακαδημαϊκού και περνούσαν από τα αμφιθέατρα όπως οι τουρίστες από την πλατεία Συντάγματος. Επίσης, όσες νέες και ωραίες έχουμε περάσει από μικρά και μεγάλα ελληνικά νοσοκομεία συνοδεύοντας ηλικιωμένους γονείς ή μικρά παιδιά, σίγουρα θυμόμαστε αρκετούς από τους άρρενες ιατρούς να απλώνουν την σεξιστική τους νοοτροπία στο χώρο, θεωρώντας μας αυτονόητα θύματα της λευκής τους μπλούζας.  Το αίσθημα ανωτερότητας πολλών γιατρών δεν εξαντλείται απαραίτη

Σήμερα , 17 Νοεμβρίου 2024. [ Αλίκη Κατσαρού ]

  Είχα μια απελπιστικά δύσκολη μέρα. Από αυτές που θες να σβήσεις από τη μνήμη σου, όμως δεν είναι χάρτινες σελίδες στο ημερολόγιο  να τις σκίσεις ή να τις κάψεις για πιο καλά αποτελέσματα. Αντίθετα είναι από εκείνες που έρχονται και σε τυραννούν σαν φαντάσματα ενοχλητικά κάθε λίγο που λένε με πείσμα «μη με ξεχάσεις». Όλο και περισσότερο πιστεύω ότι τις απελπισίες τις δημιουργούμε μόνοι μας. Εννοώ ότι αν δεν συμβαίνει κάτι αντικειμενικά θλιβερό, όλα τα άλλα είναι προσωπική απόφαση «είμαι καλά / δεν είμαι καλά», εσύ αποφασίζεις. Δεν είναι. Θα ήταν. Σε έναν κανονικό κόσμο, σε μια φυσιολογική, ισορροπημένη πραγματικότητα. Εκεί δηλαδή που ζεις σαν κανονικός άνθρωπος, εργάζεσαι, παράγεις, προσφέρεις, απολαμβάνεις, μοιράζεσαι, χαίρεσαι. Στον σημερινό όμως κόσμο, η αίσθηση του «είμαι καλά» ταυτίζεται απόλυτα με το έχω όλα τα καλά . Ποια καλά; Τα ατέλειωτα, αυτά που δεν σταματάς να χρειάζεσαι, αυτά που θέλεις κι άλλα, κι άλλα και ποτέ δε φτάνουν   και τελικά γίνεσαι ένας μαραθωνοδρ