Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η κόκκινη γραμμή [Αλίκη Κατσαρού]

Μια γραμμή.
Κόκκινη. Ναι, κόκκινη για να φαίνεται.
Την περνούν οι λίγοι. Της ζωής μας αυτοί που μπορούν.
Κοίτα, δεν είναι ίδια για σένα και για μένα.
Για σένα, τη γραμμή ακόμη την περνά ο σκανδαλιάρης πολιτικός με τα μερικά εκατομμύρια σε ξένη τράπεζα. Ο μιζωμένος εργολάβος, κουμανταδόρος της περιοχής. Η σταρλετίτσα με τους σμιλεμένους κοιλιακούς. Τους θαυμάζεις.

Έχω τη γραμμή μου κι έχεις τη δική σου.
Όχι ρε! Δεν έγινα ΚΚΕ.
Μ’ αρέσουν τα ωραία. Αγαπώ τα πολύτιμα.
Μα πιο πολύ αγαπώ τα πολυτίμως αποκτημένα.
Πού να σου εξηγώ τώρα.
Για τα αστραφτερά μάτια και τα καθαρά χέρια, τι να σου λέω. Για την αλήθεια, εκείνην που μέσα και έξω από την πόρτα είναι ίδια. Για τον πόνο που χτυπάει από χιλιόμετρα. Για την έγνοια του ελάχιστου.
Ήρθε κι εγκαταστάθηκε η κόκκινη γραμμή στη ζωή μου μαζί με τα πρώτα γκρίζα μαλλιά. Κομμωτήριο; Φυσικά. Λατρεύω την ομορφιά. Μα αγαπώ και το γκρίζο.
Α, για τη γραμμή λέγαμε. Ναι. Είσαι απ’ έξω.
Πέρασαν όσοι στα κατάγματα έγιναν πατερίτσες, εκείνοι με τις ήρεμες φωνές και τις ταραγμένες καρδιές, οι εραστές του διάφανου. Δεν εννοούμε το διάφανο τζάμι της βιτρίνας. Άλλο, άλλο.
Πού να σου εξηγώ τώρα γιατί είσαι έξω από τη γραμμή. Προσπάθησα τότε που κάναμε παρέα, και παίρναμε τα ίδια ναρκωτικά.
Δε με έπιαναν εμένα. Αλήθεια σου λέω. Ξύπναγα τα βράδια κι έγραφα μύθους, τι μύθους, αλήθειες έγραφα γιατί μου ήταν αδύνατο να εθιστώ.
Καταλαβαίνω, δε φταις που εθίστηκες, σε έμπλεξαν, εσένα και όλη την οικογένεια. Πώς να καθαρίσετε τώρα. Είναι πολλά τα χρέη στους εμπόρους. Δεν κάνουν δώρα βλέπεις, τράπεζες είναι.
Τη γραμμή δε θα την περάσεις κι ας σου έχω ακόμα μια παλιά φιλία. Αιτία, ο αμετανόητος εθισμός σου. Όμως κι αυτόν θα στον συγχωρούσα, αν μπορούσαμε να θαυμάζουμε τα ίδια πράγματα. Εκεί είναι που μας χωρίζει η κόκκινη γραμμή.
Γι’ αυτό σε παρακαλώ, μην με παίρνεις πια τηλέφωνο. Με φέρνεις σε δύσκολη θέση.





Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Ηγεμόνας και η Μαίρη

Βάζω απέναντί μου το πρόσωπό της. Είναι μεσήλικη, παντρεμένη, έχει δυο παιδιά, ένα σπίτι, δύο αυτοκίνητα, δυο πιστωτικές, καμία αποταμίευση, γενικώς μικρομεσαία. Στα τέλη του μήνα ζορίζονται αλλά τελικά τα καταφέρνουν με τον σύζυγο, δημόσια υπάλληλος αυτή, στέλεχος επιχείρησης εκείνος.   Έχω βρεθεί μαζί της σε κοινές συναναστροφές δυο τρεις φορές και βρίσκομαι κάθε μέρα στο Facebook . Η Μαίρη είναι η πιο μεγάλη επιτυχία του Ηγεμόνα, όπου ηγεμόνας είναι αυτός που φαντάζεστε. Τον θαυμάζει, τον γεμίζει καρδούλες, ευχές, συγχαρητήρια και συμβουλές.  Και δεν είναι μόνον η Μαίρη, είναι ο  άντρας της Μαίρης, οι φίλοι της Μαίρης, πολλές ακόμα Μαίρες που τον υποστηρίζουν φανατικά, και τον θεωρούν ό, τι καλύτερο μας έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια. Τον θεωρούν έναν προοδευτικό, σύγχρονο, ανοιχτόμυαλο Ευρωπαίο με σοβαρότητα, εντιμότητα και τόλμη. Έναν πατριώτη που κουράζεται για το καλό της χώρας, που επιτελεί μεταρρυθμίσεις και έργο, που τελικά είναι, αν όχι μεσσίας, σωτήρας. Η Μαίρη ε

Σώπα ανόητε! [Αλίκη Κατσαρού]

Όσοι έχουμε περάσει από τα ελληνικά πανεπιστήμια, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι σαν τον Τσιόδρα, δεν είναι κανόνας. Όλοι θυμόμαστε αρκετούς που το κύριο τους ενδιαφέρον εξαντλούταν στις χρηματοδοτήσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, των οποίων τη λάντζα έκαναν πάντα οι φοιτητές.  Θυμόμαστε άλλους που ναρκισσίζονταν από το ύψος της πανεπιστημιακής έδρας με νεαρές φοιτήτριες και άλλους που εντελώς αδιάφοροι, μετά από μικρή ή μεγάλη πορεία στα γράμματα και τις επιστήμες, εξασφάλιζαν τα οικονομικο-κοινωνικά προνόμια του ακαδημαϊκού και περνούσαν από τα αμφιθέατρα όπως οι τουρίστες από την πλατεία Συντάγματος. Επίσης, όσες νέες και ωραίες έχουμε περάσει από μικρά και μεγάλα ελληνικά νοσοκομεία συνοδεύοντας ηλικιωμένους γονείς ή μικρά παιδιά, σίγουρα θυμόμαστε αρκετούς από τους άρρενες ιατρούς να απλώνουν την σεξιστική τους νοοτροπία στο χώρο, θεωρώντας μας αυτονόητα θύματα της λευκής τους μπλούζας.  Το αίσθημα ανωτερότητας πολλών γιατρών δεν εξαντλείται απαραίτη

Σήμερα , 17 Νοεμβρίου 2024. [ Αλίκη Κατσαρού ]

  Είχα μια απελπιστικά δύσκολη μέρα. Από αυτές που θες να σβήσεις από τη μνήμη σου, όμως δεν είναι χάρτινες σελίδες στο ημερολόγιο  να τις σκίσεις ή να τις κάψεις για πιο καλά αποτελέσματα. Αντίθετα είναι από εκείνες που έρχονται και σε τυραννούν σαν φαντάσματα ενοχλητικά κάθε λίγο που λένε με πείσμα «μη με ξεχάσεις». Όλο και περισσότερο πιστεύω ότι τις απελπισίες τις δημιουργούμε μόνοι μας. Εννοώ ότι αν δεν συμβαίνει κάτι αντικειμενικά θλιβερό, όλα τα άλλα είναι προσωπική απόφαση «είμαι καλά / δεν είμαι καλά», εσύ αποφασίζεις. Δεν είναι. Θα ήταν. Σε έναν κανονικό κόσμο, σε μια φυσιολογική, ισορροπημένη πραγματικότητα. Εκεί δηλαδή που ζεις σαν κανονικός άνθρωπος, εργάζεσαι, παράγεις, προσφέρεις, απολαμβάνεις, μοιράζεσαι, χαίρεσαι. Στον σημερινό όμως κόσμο, η αίσθηση του «είμαι καλά» ταυτίζεται απόλυτα με το έχω όλα τα καλά . Ποια καλά; Τα ατέλειωτα, αυτά που δεν σταματάς να χρειάζεσαι, αυτά που θέλεις κι άλλα, κι άλλα και ποτέ δε φτάνουν   και τελικά γίνεσαι ένας μαραθωνοδρ