Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Χθες η κόρη μου δεν μπορούσε να κοιμηθεί [Αλίκη Κατσαρού]

Μολύβι,  ο ουρανός κι όλος ο αέρας. Έτσι όπως κατακάθεται στους ώμους μου πρωί-πρωί, και τους κυρτώνει, πονάει τον αυχένα και συμπιέζει τις σκέψεις που ούτως ή άλλως είναι γκρίζες και καφέ.

Χθες η  κόρη μου δεν μπορούσε να κοιμηθεί, φοβόταν. Φαντάσματα δεν έχουμε σπίτι μας. ISIS έχουμε, στις ειδήσεις. Κι όπως κάθε βράδυ στις εννιά,  με τη συνέπεια του γνήσιου συστημικού κυττάρου που είμαστε,  τις παρακολουθούμε, δημιουργούμε μοιραία και το σκηνικό του φόβου μας. Κυρίως στην ηλικία των δέκα.


Πώς να εξηγήσεις στην μικρή ότι είσαι αρκετά ασήμαντος για να φοβάσαι; Τόσο ασήμαντος που ποτέ δεν άρθρωσες μια κουβέντα εξόδου από το άγιο σύστημα της υφιστάμενης, εφησυχασμένης σου κατάστασης.

Τριακόσια χιλιόμετρα απέχουμε, εμείς οι νησιώτες της γαλάζιας λίμνης, από τον τόπο που οι σειρήνες του πολέμου βόγκηξαν το 1999, επειδή η τάξις έπρεπε να επιβληθεί. Η τάξις, μάλιστα. Στη Γιουγκοσλαβία, μάλιστα. Από ποιους; Μάλιστα.

Την ίδια ώρα που ισοπεδωνόταν νοσοκομεία και σχολεία, στην οδική απόσταση των τεσσάρων ωρών από εδώ, εμείς, -και ας μην μιλώ για λογαριασμό όλων-, εγώ, αγόραζα αρώματα και παπούτσια από ωραία μαγαζιά με φωτισμένες βιτρίνες. Μπορεί και να στενοχωριόμουν που δεν μπορούσα να τα αγοράσω όλα.

Θυμάμαι, είχα κλάψει για λίγο, μόλις είδα στις ειδήσεις ότι ξεκινά ο πόλεμος αλλά πολύ γρήγορα, συνέχισα τα ψώνια μου.

Χθες βράδυ και ακόμα σήμερα το πρωί, με αυτό το βάρος του μολυβιού στους ώμους, για το οποίο λίγο φταίει ο καιρός και πολύ οι καιροί, προσπαθούσα να πείσω το φοβισμένο μουτράκι να μην επηρεάζεται από τις ειδήσεις. Καλά που δεν της είπα ότι το απόγευμα θα της αγοράσω παπούτσια για να μην στενοχωριέται…

Τι να της έλεγα; Πόσο ασήμαντοι είμαστε, ώστε να μην φοβόμαστε;

Τόσο ασήμαντοι μικρή μου, όσο και μοιραίοι. Σαν κομμάτι ενός παζλ, από αυτά τα τεράστια, των χιλιάδων κομματιών, που παίρνει καιρό να τα ενώσεις, αλλά που αν χάσεις ή τοποθετήσεις σε λάθος θέση ένα, χαλάς την ισορροπία. Σαν ένα τέτοιο κομμάτι είμαστε, οι άνθρωποι κι ο τόπος μας, συντηρημένοι «ειρηνικά» στη θέση μας για να μην χαλάσει η γεωπολιτική ισορροπία. Χωρίς φωνή. Μόνον με ακοή. Και υπακοή. Ακόμη και όταν χαλάει η ισορροπία.

Ο κύβος ερρίφθη. Ειδήσεις δεν θα ξαναδούμε. Υπάκουοι και απαθείς θεατές μιας προβολής που λίγο-λίγο συνηθίζεται  και αθόρυβα προσθέτει μολυβένια βάρη σε ανήλικους ώμους, δε θα γινόμαστε πια. Για να μην κυρτώσουν κι εκείνοι κάποτε, σκυμμένοι στο έτσι πρέπει και έτσι είναι της αγίας τάξης των καιρών.





Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2023, Ιούλιος, Κέρκυρα.

Έχουμε τη μεγάλη τύχη να διατηρούμε ένα συμπαθητικό σπίτι στην Κέρκυρα, και έναν μεγάλο έρωτα για την ίδια την Κέρκυρα αλλά και για καθετί ωραίο. Όπως η ίδια η Κέρκυρα.  Πέντε καλοκαίρια δεν κατορθώσαμε να πάμε, για λόγους σημαντικούς και ασήμαντους. Φέτος ήταν υπόσχεση. Εγώ λόγω καταγωγής, έχω περάσει στην Κέρκυρα  περισσότερα από τα μισά καλοκαίρια της ζωής μου. Έχω τόσες αναμνήσεις, όσες δεν έχω για κανένα άλλο μέρος ή συμβάν. Θυμάμαι το αυτοκίνητο του παππού και της γιαγιάς που μας πήγαινε στις δημοφιλείς  παραλίες της εποχής, τον Ίψο, το Πέραμα, τον Άη Γιάννη. Μας πήγαινε και στα ξενοδοχεία, όπου ήταν όλοι φιλόξενοι και περιποιητικοί, περισσότερο με μάς που ήμασταν ντόπιοι, παρά με τους ξένους. Θυμάμαι τα θεόρατα κλαμπ σάντουιτς στο Mira Mare, το κοτόπουλο στο καλαθάκι στο K erkyra Golf και την ταβέρνα στο Πυργί όπου με τσίμπησε μια μέλισσα. Από την πόλη θυμάμαι τα αστραφτερά πεζοδρόμια και τους άδειους δρόμους τα απομεσήμερα, τα ψητά καλαμπόκια, τις άμαξες και τα τρίκλυκλα, ακό

Ο Ηγεμόνας και η Μαίρη

Βάζω απέναντί μου το πρόσωπό της. Είναι μεσήλικη, παντρεμένη, έχει δυο παιδιά, ένα σπίτι, δύο αυτοκίνητα, δυο πιστωτικές, καμία αποταμίευση, γενικώς μικρομεσαία. Στα τέλη του μήνα ζορίζονται αλλά τελικά τα καταφέρνουν με τον σύζυγο, δημόσια υπάλληλος αυτή, στέλεχος επιχείρησης εκείνος.   Έχω βρεθεί μαζί της σε κοινές συναναστροφές δυο τρεις φορές και βρίσκομαι κάθε μέρα στο Facebook . Η Μαίρη είναι η πιο μεγάλη επιτυχία του Ηγεμόνα, όπου ηγεμόνας είναι αυτός που φαντάζεστε. Τον θαυμάζει, τον γεμίζει καρδούλες, ευχές, συγχαρητήρια και συμβουλές.  Και δεν είναι μόνον η Μαίρη, είναι ο  άντρας της Μαίρης, οι φίλοι της Μαίρης, πολλές ακόμα Μαίρες που τον υποστηρίζουν φανατικά, και τον θεωρούν ό, τι καλύτερο μας έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια. Τον θεωρούν έναν προοδευτικό, σύγχρονο, ανοιχτόμυαλο Ευρωπαίο με σοβαρότητα, εντιμότητα και τόλμη. Έναν πατριώτη που κουράζεται για το καλό της χώρας, που επιτελεί μεταρρυθμίσεις και έργο, που τελικά είναι, αν όχι μεσσίας, σωτήρας. Η Μαίρη ε

Σώπα ανόητε! [Αλίκη Κατσαρού]

Όσοι έχουμε περάσει από τα ελληνικά πανεπιστήμια, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι σαν τον Τσιόδρα, δεν είναι κανόνας. Όλοι θυμόμαστε αρκετούς που το κύριο τους ενδιαφέρον εξαντλούταν στις χρηματοδοτήσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, των οποίων τη λάντζα έκαναν πάντα οι φοιτητές.  Θυμόμαστε άλλους που ναρκισσίζονταν από το ύψος της πανεπιστημιακής έδρας με νεαρές φοιτήτριες και άλλους που εντελώς αδιάφοροι, μετά από μικρή ή μεγάλη πορεία στα γράμματα και τις επιστήμες, εξασφάλιζαν τα οικονομικο-κοινωνικά προνόμια του ακαδημαϊκού και περνούσαν από τα αμφιθέατρα όπως οι τουρίστες από την πλατεία Συντάγματος. Επίσης, όσες νέες και ωραίες έχουμε περάσει από μικρά και μεγάλα ελληνικά νοσοκομεία συνοδεύοντας ηλικιωμένους γονείς ή μικρά παιδιά, σίγουρα θυμόμαστε αρκετούς από τους άρρενες ιατρούς να απλώνουν την σεξιστική τους νοοτροπία στο χώρο, θεωρώντας μας αυτονόητα θύματα της λευκής τους μπλούζας.  Το αίσθημα ανωτερότητας πολλών γιατρών δεν εξαντλείται απαραίτη