Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σαράντα (έτη) [Αλίκη Κατσαρού]

Οι φιλενάδες μου με κοιτούν άναυδες που μαρτυρώ ευθαρσώς την ηλικία  μου.
Μάλιστα συνήθως βάζω  και λίγο παραπάνω για να παίρνω κομπλιμέντα «μα δε σου φαίνεται», χεχε!
Έχω και  μια αδυναμία στους ώριμους άντρες, ανέκαθεν οι ασημένιοι κρόταφοι αναστάτωναν κάπως τα όνειρά μου (αρκεί να είναι ωραίοι κρόταφοι με περιεχόμενο –το σκέτο ασημί δεν…), γεγονός που μου χαρίζει γενναιόδωρα το ρόλο της ‘μικρής’ ακόμα και στα Σαράντα.
Σαράντα. Μάλιστα με κεφαλαίο.
Σαράντα χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να εννοήσουμε «πολλά», μας έλεγε η αείμνηστη δασκάλα μας, η κυρία Στέλλα.
Χμ, πολλά.
Πολλά τα κάνει πράγματι το γεγονός ότι είναι τα μισά:  σύμφωνα με τη μαθηματική πράξη της διαίρεσης, έστω πως το προσδοκώμενο είναι τα ογδόντα (αν δε μας βρουν αρρώστια θανατηφόρα, δυστύχημα, τρομοκρατικό χτύπημα ή αυτοκτονία –αφιερωμένη στους πολιτικούς μας), τα σαράντα είναι ακριβώς τα μισά.
Είναι το μεταίχμιο. Το σημείο που διαλέγεις, ξεδιαλέγεις, πετάς, προτιμάς. Είναι η γεωγραφική έκταση με καθορισμένα σύνορα και βρίσκεται εκτός Σέγκεν οπωσδήποτε. Διαβατήριο απαραίτητο. Για τους απέξω.
Ε, καλά, οι απομέσα δε φεύγουν πια με τίποτα. Ή σχεδόν.
Σ’ αυτό λοιπόν το ούτε μεγάλο και ούτε μικρό ηλικιακό άθροισμα (γιατί όλη η ζωή για άθροισμα πρόκειται εν τέλει –αισθημάτων, ανθρώπων, γεγονότων), τελείται ένας τίμιος λογαριασμός με το σώμα, με το μυαλό, με την ψυχή και με την τσέπη.
Πώς ωφελήθηκε και πώς ζημίωσε καθένα από αυτά.

Είναι αλήθεια πως στα είκοσι, ακόμα και στα τριάντα, αν η κραιπάλη δε λέγεται ηρωίνη, μπορείς να κακοποιείς το σώμα σου όσο γουστάρεις με νικοτίνες, αλκοόλες, συντηρητικά και καθισιό κι αυτό να λάμπει σαν να βγήκες από εξώφυλλο της Vogue.
Το ίδιο με το μυαλό. Δε θα σε πουν χαζή. Μικρή θα σε πουν, αν πεις και καμιά μπαρούφα παραπάνω.
Με την ψυχή δε, τη δίνεις την κακομοίρα σ΄ όποιον έχει κάτι ψήγματα δημίου στη δική του, και στην κανονίζει, αλλά εκείνη, λόγω νεότητας, όχι μονάχα αντέχει, εκπαιδεύεται κιόλας.
Όσο για την τσέπη, η σχέση μαζί της στη νεότητα, είναι μια επιφανειακή σχέση αλληλοεξυπηρέτησης, διότι ποτέ δεν έχεις σκεφτεί ότι στην ανάγκη θα χρειαστείς φυλαγμένα λεφτά, αφού συνήθως μια μαμά κι ένας μπαμπάς  καλύπτουν.
Στα μισά όμως του δρόμου, στα σαράντα, το σώμα ζητά, το μυαλό και η ψυχή το ίδιο και οπωσδήποτε η τσέπη.
Και όλα  ζητούν αγάπη. Είναι μάλλον η πρώτη φορά που απαιτείται σοβαρότητα απέναντι σε όλα, ακόμη και σε αυτά που μοιάζουν επιφανειακά, όπως η ματαιοδοξία για ένα δυνατό σώμα και μια ικανή τσέπη.
Είναι μάλλον η πρώτη φορά που μια μακρινή φωνούλα ειδοποιεί για την αντίστροφη μέτρηση κι ας έχει αυτή αρχίσει από την εποχή της κολύμβησης στον αμνιακό σάκο.
Είναι μάλλον η πρώτη φορά που το δικαίωμα στην επιλογή γίνεται γλυκιά υποχρέωση.
Υποχρέωση αγάπης προς τον εαυτό.
Τον μικρό, μεγάλο, σπουδαίο εαυτό, όχημα μοναδικό της μικρής, μεγάλης, σπουδαίας πορείας που του μέλλεται να διανύσει.


ΥΓ 1. Ψιλά γράμματα τα παραπάνω για τους πενηντάρηδες και άνω φίλους, μα ας κατανοήσουν την πρώτη τούτη επαφή με το χρόνο, εγγράφως. Τους ευχαριστώ.
ΥΓ 2. Η φωτό της Charlize Theron είναι ο θρίαμβος των Σαράντα αφιερωμένος σε όσες τα κρύβουν

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2023, Ιούλιος, Κέρκυρα.

Έχουμε τη μεγάλη τύχη να διατηρούμε ένα συμπαθητικό σπίτι στην Κέρκυρα, και έναν μεγάλο έρωτα για την ίδια την Κέρκυρα αλλά και για καθετί ωραίο. Όπως η ίδια η Κέρκυρα.  Πέντε καλοκαίρια δεν κατορθώσαμε να πάμε, για λόγους σημαντικούς και ασήμαντους. Φέτος ήταν υπόσχεση. Εγώ λόγω καταγωγής, έχω περάσει στην Κέρκυρα  περισσότερα από τα μισά καλοκαίρια της ζωής μου. Έχω τόσες αναμνήσεις, όσες δεν έχω για κανένα άλλο μέρος ή συμβάν. Θυμάμαι το αυτοκίνητο του παππού και της γιαγιάς που μας πήγαινε στις δημοφιλείς  παραλίες της εποχής, τον Ίψο, το Πέραμα, τον Άη Γιάννη. Μας πήγαινε και στα ξενοδοχεία, όπου ήταν όλοι φιλόξενοι και περιποιητικοί, περισσότερο με μάς που ήμασταν ντόπιοι, παρά με τους ξένους. Θυμάμαι τα θεόρατα κλαμπ σάντουιτς στο Mira Mare, το κοτόπουλο στο καλαθάκι στο K erkyra Golf και την ταβέρνα στο Πυργί όπου με τσίμπησε μια μέλισσα. Από την πόλη θυμάμαι τα αστραφτερά πεζοδρόμια και τους άδειους δρόμους τα απομεσήμερα, τα ψητά καλαμπόκια, τις άμαξες και τα τρίκλυκλα, ακό

Ο Ηγεμόνας και η Μαίρη

Βάζω απέναντί μου το πρόσωπό της. Είναι μεσήλικη, παντρεμένη, έχει δυο παιδιά, ένα σπίτι, δύο αυτοκίνητα, δυο πιστωτικές, καμία αποταμίευση, γενικώς μικρομεσαία. Στα τέλη του μήνα ζορίζονται αλλά τελικά τα καταφέρνουν με τον σύζυγο, δημόσια υπάλληλος αυτή, στέλεχος επιχείρησης εκείνος.   Έχω βρεθεί μαζί της σε κοινές συναναστροφές δυο τρεις φορές και βρίσκομαι κάθε μέρα στο Facebook . Η Μαίρη είναι η πιο μεγάλη επιτυχία του Ηγεμόνα, όπου ηγεμόνας είναι αυτός που φαντάζεστε. Τον θαυμάζει, τον γεμίζει καρδούλες, ευχές, συγχαρητήρια και συμβουλές.  Και δεν είναι μόνον η Μαίρη, είναι ο  άντρας της Μαίρης, οι φίλοι της Μαίρης, πολλές ακόμα Μαίρες που τον υποστηρίζουν φανατικά, και τον θεωρούν ό, τι καλύτερο μας έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια. Τον θεωρούν έναν προοδευτικό, σύγχρονο, ανοιχτόμυαλο Ευρωπαίο με σοβαρότητα, εντιμότητα και τόλμη. Έναν πατριώτη που κουράζεται για το καλό της χώρας, που επιτελεί μεταρρυθμίσεις και έργο, που τελικά είναι, αν όχι μεσσίας, σωτήρας. Η Μαίρη ε

Σώπα ανόητε! [Αλίκη Κατσαρού]

Όσοι έχουμε περάσει από τα ελληνικά πανεπιστήμια, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι σαν τον Τσιόδρα, δεν είναι κανόνας. Όλοι θυμόμαστε αρκετούς που το κύριο τους ενδιαφέρον εξαντλούταν στις χρηματοδοτήσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, των οποίων τη λάντζα έκαναν πάντα οι φοιτητές.  Θυμόμαστε άλλους που ναρκισσίζονταν από το ύψος της πανεπιστημιακής έδρας με νεαρές φοιτήτριες και άλλους που εντελώς αδιάφοροι, μετά από μικρή ή μεγάλη πορεία στα γράμματα και τις επιστήμες, εξασφάλιζαν τα οικονομικο-κοινωνικά προνόμια του ακαδημαϊκού και περνούσαν από τα αμφιθέατρα όπως οι τουρίστες από την πλατεία Συντάγματος. Επίσης, όσες νέες και ωραίες έχουμε περάσει από μικρά και μεγάλα ελληνικά νοσοκομεία συνοδεύοντας ηλικιωμένους γονείς ή μικρά παιδιά, σίγουρα θυμόμαστε αρκετούς από τους άρρενες ιατρούς να απλώνουν την σεξιστική τους νοοτροπία στο χώρο, θεωρώντας μας αυτονόητα θύματα της λευκής τους μπλούζας.  Το αίσθημα ανωτερότητας πολλών γιατρών δεν εξαντλείται απαραίτη