Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πάω [Αλίκη Κατσαρού]


  
Μέρες τώρα δε γράφω γιατί δε γράφονται...
Η εποχή της άγνοιας κινδύνου πέρασε και παρότι ένα μικρό κομμάτι αθωότητας κανείς ποτέ δε θα μου πάρει, ο αυθορμητισμός του πληκτρολογίου μου ορθολογίζεται εκνευριστικά τον τελευταίο χρόνο. Είναι που θέλει να με προστατεύσει.
Αντιστέκομαι.
Γιατί στην παγίδα της αυτολογοκρισίας, μια φορά να πέσεις, καλύτερα πέτα την πένα και το πληκτρολόγιο κι όποια προέκταση της ελευθερίας σου έχεις.
Τόσον καιρό παρατηρώ, παρατηρώ και δε μιλώ γιατί οι δικοί μου  δεν εντυπωσιάζονται πια.
Παρατηρώ  τα ίδια πρόσωπα στους ίδιους διαδρόμους ‘υπουργείων’ με το ένα χέρι απλωμένο και το άλλο σ’ ένα περίστροφο.
Παρατηρώ τα ίδια τηλεοπτικά και –ο θεός να τα κάνει- δημοσιογραφικά φαινόμενα.
Υπάρχουν ακόμη εκπομπές ταλέντων κι ας μη θυμόμαστε καν τους προηγούμενους νικητές.
Συναυλίες με δήλωση στην εφορία φέτος, εξού και μίνιμουμ κράτηση κατ’ άτομο 500 ευρώ και όχι δεν είναι του ΜικΤζάγκερ.
Απόψεις, δηλώσεις και βαρύγδουπα από στόματα που θαρρείς ποτέ δε θα χορτάσουν κι ας νομίσαμε προς στιγμή πως η εποχή τους πέρασε.
Πάνω από αυτά ανορθόδοξος πόλεμος, φανατισμός, νεκροί. Φταίχτες και θύματα, ποιος είναι ποιος, μπερδεμένα πράματα -όχι πάντως οι πολίτες.
Παρατηρώ, παρατηρώ και δε μιλώ και αναρωτιέμαι γιατί οι δικοί μου δεν εντυπωσιάζονται πια. Τους κοιτώ εξεταστικά. Αναίσθητοι δεν έγιναν. Άβουλοι δεν ήσαν ποτέ. Τα μάτια τους έχουν μέσα κάθε εικόνα, κακή, καλή. Ακολουθώ σιωπηλά τα βήματά τους για να δω τι τους κρατά πέρα από τη συζήτηση για όσα πικρά και βρώμικα.
Μου δείχνουν το δρόμο.
Δρόμο με θάλασσες, ουρανούς καθαρούς και χελιδόνια που χαράζουν ελεύθερες πορείες. Δρόμο με χέρια που χαϊδεύουν, δε γνωρίζουν άλλη λειτουργία. Με χείλη που χαμογελούν και μιλούν  λέξεις καθρέφτες. Πόδια που πατούν σε χώμα γόνιμο.
Δρόμο με γέλια παιδιών. Με λευκό παγωμένο κρασί και γύρω γιασεμιά. Με καλημέρες και καληνύχτες που το καλή σημαίνει καλή. Με σεντόνια ζωγραφισμένα από τα όνειρα μιας αθώας νύχτας. Και βλέμμα χωρίς τα βάρη καμίας ένοχης μέρας.
Βαδίζω πίσω τους. Παρατηρώ το δρόμο τους. Έτσι καταλαβαίνω πως κάποτε δε θα εντυπωσιάζομαι κι εγώ από τα αειθαλή πρόσωπα και τις πράξεις που κάνουν τον κόσμο μας να μένει απαράλλαχτα κακός.
Γιατί δεν είναι αυτός ο κόσμος. Υπάρχει δρόμος.
Τον κοιτώ. Θέλω να τον περπατήσω. Ξυπόλυτη φυσικά. Κάποιος μου ψιθυρίζει πριν ακουμπήσω την πατούσα μου στο καθαρό χώμα: «Υπερασπίσου το παιδί, γιατί αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα».
Πάω.











Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2023, Ιούλιος, Κέρκυρα.

Έχουμε τη μεγάλη τύχη να διατηρούμε ένα συμπαθητικό σπίτι στην Κέρκυρα, και έναν μεγάλο έρωτα για την ίδια την Κέρκυρα αλλά και για καθετί ωραίο. Όπως η ίδια η Κέρκυρα.  Πέντε καλοκαίρια δεν κατορθώσαμε να πάμε, για λόγους σημαντικούς και ασήμαντους. Φέτος ήταν υπόσχεση. Εγώ λόγω καταγωγής, έχω περάσει στην Κέρκυρα  περισσότερα από τα μισά καλοκαίρια της ζωής μου. Έχω τόσες αναμνήσεις, όσες δεν έχω για κανένα άλλο μέρος ή συμβάν. Θυμάμαι το αυτοκίνητο του παππού και της γιαγιάς που μας πήγαινε στις δημοφιλείς  παραλίες της εποχής, τον Ίψο, το Πέραμα, τον Άη Γιάννη. Μας πήγαινε και στα ξενοδοχεία, όπου ήταν όλοι φιλόξενοι και περιποιητικοί, περισσότερο με μάς που ήμασταν ντόπιοι, παρά με τους ξένους. Θυμάμαι τα θεόρατα κλαμπ σάντουιτς στο Mira Mare, το κοτόπουλο στο καλαθάκι στο K erkyra Golf και την ταβέρνα στο Πυργί όπου με τσίμπησε μια μέλισσα. Από την πόλη θυμάμαι τα αστραφτερά πεζοδρόμια και τους άδειους δρόμους τα απομεσήμερα, τα ψητά καλαμπόκια, τις άμαξες και τα τρίκλυκλα, ακό

Ο Ηγεμόνας και η Μαίρη

Βάζω απέναντί μου το πρόσωπό της. Είναι μεσήλικη, παντρεμένη, έχει δυο παιδιά, ένα σπίτι, δύο αυτοκίνητα, δυο πιστωτικές, καμία αποταμίευση, γενικώς μικρομεσαία. Στα τέλη του μήνα ζορίζονται αλλά τελικά τα καταφέρνουν με τον σύζυγο, δημόσια υπάλληλος αυτή, στέλεχος επιχείρησης εκείνος.   Έχω βρεθεί μαζί της σε κοινές συναναστροφές δυο τρεις φορές και βρίσκομαι κάθε μέρα στο Facebook . Η Μαίρη είναι η πιο μεγάλη επιτυχία του Ηγεμόνα, όπου ηγεμόνας είναι αυτός που φαντάζεστε. Τον θαυμάζει, τον γεμίζει καρδούλες, ευχές, συγχαρητήρια και συμβουλές.  Και δεν είναι μόνον η Μαίρη, είναι ο  άντρας της Μαίρης, οι φίλοι της Μαίρης, πολλές ακόμα Μαίρες που τον υποστηρίζουν φανατικά, και τον θεωρούν ό, τι καλύτερο μας έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια. Τον θεωρούν έναν προοδευτικό, σύγχρονο, ανοιχτόμυαλο Ευρωπαίο με σοβαρότητα, εντιμότητα και τόλμη. Έναν πατριώτη που κουράζεται για το καλό της χώρας, που επιτελεί μεταρρυθμίσεις και έργο, που τελικά είναι, αν όχι μεσσίας, σωτήρας. Η Μαίρη ε

Σώπα ανόητε! [Αλίκη Κατσαρού]

Όσοι έχουμε περάσει από τα ελληνικά πανεπιστήμια, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι σαν τον Τσιόδρα, δεν είναι κανόνας. Όλοι θυμόμαστε αρκετούς που το κύριο τους ενδιαφέρον εξαντλούταν στις χρηματοδοτήσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, των οποίων τη λάντζα έκαναν πάντα οι φοιτητές.  Θυμόμαστε άλλους που ναρκισσίζονταν από το ύψος της πανεπιστημιακής έδρας με νεαρές φοιτήτριες και άλλους που εντελώς αδιάφοροι, μετά από μικρή ή μεγάλη πορεία στα γράμματα και τις επιστήμες, εξασφάλιζαν τα οικονομικο-κοινωνικά προνόμια του ακαδημαϊκού και περνούσαν από τα αμφιθέατρα όπως οι τουρίστες από την πλατεία Συντάγματος. Επίσης, όσες νέες και ωραίες έχουμε περάσει από μικρά και μεγάλα ελληνικά νοσοκομεία συνοδεύοντας ηλικιωμένους γονείς ή μικρά παιδιά, σίγουρα θυμόμαστε αρκετούς από τους άρρενες ιατρούς να απλώνουν την σεξιστική τους νοοτροπία στο χώρο, θεωρώντας μας αυτονόητα θύματα της λευκής τους μπλούζας.  Το αίσθημα ανωτερότητας πολλών γιατρών δεν εξαντλείται απαραίτη