Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φράχτες στα όνειρα [Λιάνα Τσιρίδου]


«Πρόσεχε τις σκέψεις σου, γιατί γίνονται λόγος.

Πρόσεχε τα λόγια σου, γιατί γίνονται πράξεις.
Πρόσεχε τις πράξεις σου, γιατί γίνονται συνήθεια.
Πρόσεχε τις συνήθειές σου, γιατί γίνονται ο χαρακτήρας σου.
Πρόσεχε τον χαρακτήρα σου, γιατί γίνεται το πεπρωμένο σου…»
Είπε ο Σοφός.
Άραγε δεν φαντάστηκε ποτέ ότι έτσι έδινε εργαλείο στο φόβο;
Ο φόβος μασκαρεύτηκε σε προσοχή. Και έβαλε πανωφόρι το αναμφισβήτητο, την αγάπη της μάνας.
Τρυφερά το ψαλίδισμα, να μη νιώσεις οξύ τον πόνο και πεταχτείς προς άγνωστη κατεύθυνση. Και σταδιακά. Λίγο λίγο. Όπως στα πόδια της επίδοξης γκέισας.
Από τα απλά.
Δεν μπορείς.Η αυθεντία του παντογνώστη και παντοδύναμου γονιού.  Που ξεκινάει από την αναμέτρηση με ένα άλμα στο χαντάκι, το αδέξιο κουβάλημα μιας πιατέλας από το καλό σερβίτσιο, το πρώιμο ποδήλατο χωρίς βοηθητικές ρόδες. Και συνεχίζεται στο τι θα γίνω όταν μεγαλώσω. Αφού δεν μπορείς να γίνεις ούτε καν δικηγόρος ή δημοσιογράφος, πώς να τολμήσεις να φανταστείς το χειρουργός ή ερευνήτρια ή αστροναύτης; Δεν μπορείς. Κι αντί να πηγαίνεις εκεί όπου κοιτάζεις, μαθαίνεις εξ απαλών ονύχων να κοιτάζεις εκεί που πηγαίνεις, καθηλώνεις το βλέμμα στους δέκα πόντους από τις μύτες των παπουτσιών σου. Που, πρόσεχε, είναι καινούρια και έτσι πρέπει να παραμείνουν για έναν τουλάχιστον χρόνο, μέχρι να μεγαλώσει το πόδι σου και να πάρουμε άλλα. Ναι, ναι, έχουν φορεθεί εκατομμύρια ζεύγη ακυρωμένων παπουτσιών που δεν τόλμησαν να κλωτσήσουν πέτρες, να σκαρφαλώσουν σε δέντρα, να λασπωθούν. 
Δεν πρέπει. Η αυθεντία της βιβλικής επιταγής. Το δυνατό γέλιο, η σκανταλιά, το μικρό ψέμα ή το μικρό μυστικό  θα σε οδηγήσει κατευθείαν στην είσοδο της κόλασης, το μήκος της φούστας, το φλερτ, το κακό διαγώνισμα στα μαθηματικά σπιλώνουν την υπόληψη τουλάχιστον τεσσάρων γενεών αξιοπρέπειας, θέλεις να κουβαλάς αυτό το βάρος, όχι φυσικά όχι, ασήκωτο για τους άγουρους ώμους.  Η επιθυμία; Μόνο σε μικρή δόση, ελάχιστα μιλιγκράμ, αλλιώς γίνεται θανατηφόρο δηλητήριο. Το ρίσκο; Σίγουρη καταστροφή, πας γυρεύοντας; Η ελάχιστη παρέκκλιση; Η συνταγή των δυστυχισμένων.
    Μην κυνηγάς την ευτυχία. Δεν υπάρχει, είναι επινόηση των τρελών, μπορεί οφθαλμαπάτη, φάταμοργκάνα. Ευτυχία είναι να κάνεις το σωστό, να μην πληγώνεις, να μην απογοητεύεις τους άλλους γύρω σου.
Μην ονειρεύεσαι. Τα όνειρα σού ταράζουν το μυαλό, σε οδηγούν σε επικίνδυνα μονοπάτια, χάνεις το μέτρο. Γεμάτα τα ιδρύματα με ονειροπόλους. Κι αν επιμένεις, ονειρέψου κάτι πρακτικό, ένα ωραίο κέικ σοκολάτας για τον άντρα σου και τα παιδιά σου.
    Εσύ ήσουν τυχερή. Είχες εμένα να σε συμβουλεύω. Έτσι μεγάλωσες σωστά, βουτηγμένη από νωρίς στη γεροντική σοφία. Δεν χρειάστηκε καν να σκέφτεσαι πολύ. Τα βρήκες όλα έτοιμα.


    Από τη σκέψη. Από τις σκέψεις ξεκινούν όλα. Κι απ’ τον ορίζοντά τους. 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2023, Ιούλιος, Κέρκυρα.

Έχουμε τη μεγάλη τύχη να διατηρούμε ένα συμπαθητικό σπίτι στην Κέρκυρα, και έναν μεγάλο έρωτα για την ίδια την Κέρκυρα αλλά και για καθετί ωραίο. Όπως η ίδια η Κέρκυρα.  Πέντε καλοκαίρια δεν κατορθώσαμε να πάμε, για λόγους σημαντικούς και ασήμαντους. Φέτος ήταν υπόσχεση. Εγώ λόγω καταγωγής, έχω περάσει στην Κέρκυρα  περισσότερα από τα μισά καλοκαίρια της ζωής μου. Έχω τόσες αναμνήσεις, όσες δεν έχω για κανένα άλλο μέρος ή συμβάν. Θυμάμαι το αυτοκίνητο του παππού και της γιαγιάς που μας πήγαινε στις δημοφιλείς  παραλίες της εποχής, τον Ίψο, το Πέραμα, τον Άη Γιάννη. Μας πήγαινε και στα ξενοδοχεία, όπου ήταν όλοι φιλόξενοι και περιποιητικοί, περισσότερο με μάς που ήμασταν ντόπιοι, παρά με τους ξένους. Θυμάμαι τα θεόρατα κλαμπ σάντουιτς στο Mira Mare, το κοτόπουλο στο καλαθάκι στο K erkyra Golf και την ταβέρνα στο Πυργί όπου με τσίμπησε μια μέλισσα. Από την πόλη θυμάμαι τα αστραφτερά πεζοδρόμια και τους άδειους δρόμους τα απομεσήμερα, τα ψητά καλαμπόκια, τις άμαξες και τα τρίκλυκλα, ακό

Ο Ηγεμόνας και η Μαίρη

Βάζω απέναντί μου το πρόσωπό της. Είναι μεσήλικη, παντρεμένη, έχει δυο παιδιά, ένα σπίτι, δύο αυτοκίνητα, δυο πιστωτικές, καμία αποταμίευση, γενικώς μικρομεσαία. Στα τέλη του μήνα ζορίζονται αλλά τελικά τα καταφέρνουν με τον σύζυγο, δημόσια υπάλληλος αυτή, στέλεχος επιχείρησης εκείνος.   Έχω βρεθεί μαζί της σε κοινές συναναστροφές δυο τρεις φορές και βρίσκομαι κάθε μέρα στο Facebook . Η Μαίρη είναι η πιο μεγάλη επιτυχία του Ηγεμόνα, όπου ηγεμόνας είναι αυτός που φαντάζεστε. Τον θαυμάζει, τον γεμίζει καρδούλες, ευχές, συγχαρητήρια και συμβουλές.  Και δεν είναι μόνον η Μαίρη, είναι ο  άντρας της Μαίρης, οι φίλοι της Μαίρης, πολλές ακόμα Μαίρες που τον υποστηρίζουν φανατικά, και τον θεωρούν ό, τι καλύτερο μας έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια. Τον θεωρούν έναν προοδευτικό, σύγχρονο, ανοιχτόμυαλο Ευρωπαίο με σοβαρότητα, εντιμότητα και τόλμη. Έναν πατριώτη που κουράζεται για το καλό της χώρας, που επιτελεί μεταρρυθμίσεις και έργο, που τελικά είναι, αν όχι μεσσίας, σωτήρας. Η Μαίρη ε

Σώπα ανόητε! [Αλίκη Κατσαρού]

Όσοι έχουμε περάσει από τα ελληνικά πανεπιστήμια, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι σαν τον Τσιόδρα, δεν είναι κανόνας. Όλοι θυμόμαστε αρκετούς που το κύριο τους ενδιαφέρον εξαντλούταν στις χρηματοδοτήσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, των οποίων τη λάντζα έκαναν πάντα οι φοιτητές.  Θυμόμαστε άλλους που ναρκισσίζονταν από το ύψος της πανεπιστημιακής έδρας με νεαρές φοιτήτριες και άλλους που εντελώς αδιάφοροι, μετά από μικρή ή μεγάλη πορεία στα γράμματα και τις επιστήμες, εξασφάλιζαν τα οικονομικο-κοινωνικά προνόμια του ακαδημαϊκού και περνούσαν από τα αμφιθέατρα όπως οι τουρίστες από την πλατεία Συντάγματος. Επίσης, όσες νέες και ωραίες έχουμε περάσει από μικρά και μεγάλα ελληνικά νοσοκομεία συνοδεύοντας ηλικιωμένους γονείς ή μικρά παιδιά, σίγουρα θυμόμαστε αρκετούς από τους άρρενες ιατρούς να απλώνουν την σεξιστική τους νοοτροπία στο χώρο, θεωρώντας μας αυτονόητα θύματα της λευκής τους μπλούζας.  Το αίσθημα ανωτερότητας πολλών γιατρών δεν εξαντλείται απαραίτη