Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σε θαυμάζω [Αλίκη Κατσαρού]


Είμαι το παιδί που δεν είχε αφίσες τραγουδιστών στο δωμάτιό του.
Είμαι η ενήλικας που δεν έχει εικόνες αγίων πάνω από το κρεβάτι της.
Η αναγνώστρια που δεν ξέρει να απαντήσει ποιος είναι ο αγαπημένος της συγγραφέας.
Και ας μη συνεχίσω, κατανοητό είναι, δεν είχα ποτέ είδωλα.
Ακόμα και τη Δήμητρα Γαλάνη, που την ακολουθώ από 13 χρονών, της στέλνω σημειώματα στις συναυλίες της όταν πηγαίνω, αλλά ανατριχιάζω στην ιδέα να φωτογραφηθώ με τη διασημότητά της. Όπως ανατριχιάζω να διατηρώ σχέσεις με όσους παλιούς γνωστούς και  φίλους  έγιναν υπουργοί, γνωστοί ηθοποιοί και άλλα ‘celebrities’.
Είμαι όμως κάποια που θαυμάζει πολύ.
Και είμαι τυχερή γιατί έχω ανθρώπους που είναι κοντά μου και τους θαυμάζω πολύ.
Όπως νομίζω ότι η πίστη είναι κάτι πολύ προσωπικό, δηλαδή όσα και να μου πει εμένα ο παπάς, δεν πιάνουνε μπροστά στην δική μου εσωτερική σχέση με το Χριστό, έτσι και ο θαυμασμός είναι κάτι προσωπικό, δικό μας, που δε μοιράζεται σε φυλλάδες, αφίσες και εκράν.
Γι’ αυτό αισθάνομαι τυχερή, γιατί οι άνθρωποι που θαυμάζω βρίσκονται γύρω μου, ανάμεσά μας, κοντά μου. Είναι οι άνθρωποι που με εμπνέουν, που με αποδέχονται και που με κρίνουν. Και όπως είναι φωλιά η αποδοχή τους, άλλο τόσο φωλιά είναι και η κριτική τους γιατί μου δημιουργεί μιαν απέραντη ασφάλεια. Με βελτιώνει με αγάπη, καμία σχέση δεν έχει με τη στείρα εκ του μακρόθεν κριτική.
Όσον αφορά τον έρωτα, ο Κίσσιγκερ είχε πει τη διάσημη ρήση ότι η εξουσία είναι το μεγαλύτερο αφροδισιακό. Όχι κύριε μου, ο θαυμασμός είναι!

Οι άνθρωποί μου, ναι είναι δικοί μου, μάλλον οι πιο πολλοί είναι γυναίκες, έχουν όλοι ένα κοινό χαρακτηριστικό: έχουν δουλέψει σκληρά.
Ούτε σε λατομείο, ούτε σε γραφείο, ούτε σε επιχείρηση αν και αυτά μπορεί να συμπεριλαμβάνονται. Βασικά, έχουν δουλέψει πολύ σκληρά με τον εαυτό τους.
Η αυτογνωσία τους, η ισορροπία τους και η σταθερότητά τους είναι τα κέρδη της κοπιαστικής τους εργασίας, και πάνε χέρι-χέρι τα κέρδη με τις αδυναμίες τους περπατώντας σε ένα δρόμο που μπορούν άνετα να  μοιραστούν με άλλους ανθρώπους, με καλοσύνη και χαμόγελο.
Η μεγαλύτερη δυσκολία μου με τους ανθρώπους αυτούς είναι που δεν μπορώ να τους πω «Σε θαυμάζω». Σαν κόμπος στο λαιμό, το ντρέπομαι, το καταπίνω. Έχω μιαν ελπίδα πως το βλέπουν στα μάτια μου, αλλά ίσως είναι αρκετά σεμνοί για να το διακρίνουν.

Μπορεί μια μέρα να φτιάξω ένα κολάζ στο τοίχο μου, με φωτογραφίες τους. Να τους βάλω όλους μαζί σαν παζλ μιας εικόνας που θα μπορούσε να είναι και η θρησκεία που δεν έχω. Θ’ αφήσω και κενές θέσεις στο κολάζ μου γιατί ναι, το πιστεύω, θα ΄ρθουν κι άλλοι να προστεθούν στο μεγάλο κάδρο της αληθινής ζωής που όλοι εμείς αγαπάμε. 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σώπα ανόητε! [Αλίκη Κατσαρού]

Όσοι έχουμε περάσει από τα ελληνικά πανεπιστήμια, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι σαν τον Τσιόδρα, δεν είναι κανόνας. Όλοι θυμόμαστε αρκετούς που το κύριο τους ενδιαφέρον εξαντλούταν στις χρηματοδοτήσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, των οποίων τη λάντζα έκαναν πάντα οι φοιτητές.  Θυμόμαστε άλλους που ναρκισσίζονταν από το ύψος της πανεπιστημιακής έδρας με νεαρές φοιτήτριες και άλλους που εντελώς αδιάφοροι, μετά από μικρή ή μεγάλη πορεία στα γράμματα και τις επιστήμες, εξασφάλιζαν τα οικονομικο-κοινωνικά προνόμια του ακαδημαϊκού και περνούσαν από τα αμφιθέατρα όπως οι τουρίστες από την πλατεία Συντάγματος. Επίσης, όσες νέες και ωραίες έχουμε περάσει από μικρά και μεγάλα ελληνικά νοσοκομεία συνοδεύοντας ηλικιωμένους γονείς ή μικρά παιδιά, σίγουρα θυμόμαστε αρκετούς από τους άρρενες ιατρούς να απλώνουν την σεξιστική τους νοοτροπία στο χώρο, θεωρώντας μας αυτονόητα θύματα της λευκής τους μπλούζας.  Το αίσθημα ανωτερότητας πολλών γιατρών δεν εξαντλείται...

Σήμερα , 17 Νοεμβρίου 2024. [ Αλίκη Κατσαρού ]

  Είχα μια απελπιστικά δύσκολη μέρα. Από αυτές που θες να σβήσεις από τη μνήμη σου, όμως δεν είναι χάρτινες σελίδες στο ημερολόγιο  να τις σκίσεις ή να τις κάψεις για πιο καλά αποτελέσματα. Αντίθετα είναι από εκείνες που έρχονται και σε τυραννούν σαν φαντάσματα ενοχλητικά κάθε λίγο που λένε με πείσμα «μη με ξεχάσεις». Όλο και περισσότερο πιστεύω ότι τις απελπισίες τις δημιουργούμε μόνοι μας. Εννοώ ότι αν δεν συμβαίνει κάτι αντικειμενικά θλιβερό, όλα τα άλλα είναι προσωπική απόφαση «είμαι καλά / δεν είμαι καλά», εσύ αποφασίζεις. Δεν είναι. Θα ήταν. Σε έναν κανονικό κόσμο, σε μια φυσιολογική, ισορροπημένη πραγματικότητα. Εκεί δηλαδή που ζεις σαν κανονικός άνθρωπος, εργάζεσαι, παράγεις, προσφέρεις, απολαμβάνεις, μοιράζεσαι, χαίρεσαι. Στον σημερινό όμως κόσμο, η αίσθηση του «είμαι καλά» ταυτίζεται απόλυτα με το έχω όλα τα καλά . Ποια καλά; Τα ατέλειωτα, αυτά που δεν σταματάς να χρειάζεσαι, αυτά που θέλεις κι άλλα, κι άλλα και ποτέ δε φτάνουν   και τελικά γίνε...

Ο τόπος ως βασικό εργαλείο ανάπτυξης. [Αλίκη Κατσαρού]

Ο τόπος, o κάθε τόπος έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, τα οποία γίνονται βιώματα και γονίδια για τους κατοίκους, και μαζί, προσελκύουν τους επισκέπτες και τους δημιουργούν αναμνήσεις ζωής. Για παράδειγμα, ως τόπος το Παρίσι, το οποίο είναι ο δημοφιλέστερος προορισμός παγκοσμίως, δημιουργεί αναμνήσεις ευρωπαϊκής αστικής εμπειρίας, με καλλιτεχνική, γαστρονομική, αρχιτεκτονική και κοινωνική εμπειρία «ζωής». Οι Μαλδίβες από την άλλη είναι συνυφασμένες με την απόλυτη ξεκούραση και χαλάρωση των αισθήσεων, την αποκοπή από όλα τα στρες του δυτικού πολιτισμού. Ενώ η Αθήνα σημαίνει καλοκαίρι, ξεκούραση, πολιτισμό και πρόσβαση στα νησιά του Αιγαίου. Η Κέρκυρα αλήθεια τι σημαίνει και τι θέλουμε να σημαίνει; Θέλοντας να δώσουμε ταυτότητα στον προορισμό Κέρκυρα, αυθόρμητα, χωρίς μελέτες, στατιστικά κλπ, αρκεί να δούμε πώς εμείς νιώθουμε για τον τόπο μας. Οπωσδήποτε δεν αισθανόμαστε την αυτοπεποίθηση των Παριζιάνων, ούτε όμως διαβιώνουμε ως υπηρέτες των πλουσίων παραθεριστών όπως οι Μαλδιβι...