Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σε θαυμάζω [Αλίκη Κατσαρού]


Είμαι το παιδί που δεν είχε αφίσες τραγουδιστών στο δωμάτιό του.
Είμαι η ενήλικας που δεν έχει εικόνες αγίων πάνω από το κρεβάτι της.
Η αναγνώστρια που δεν ξέρει να απαντήσει ποιος είναι ο αγαπημένος της συγγραφέας.
Και ας μη συνεχίσω, κατανοητό είναι, δεν είχα ποτέ είδωλα.
Ακόμα και τη Δήμητρα Γαλάνη, που την ακολουθώ από 13 χρονών, της στέλνω σημειώματα στις συναυλίες της όταν πηγαίνω, αλλά ανατριχιάζω στην ιδέα να φωτογραφηθώ με τη διασημότητά της. Όπως ανατριχιάζω να διατηρώ σχέσεις με όσους παλιούς γνωστούς και  φίλους  έγιναν υπουργοί, γνωστοί ηθοποιοί και άλλα ‘celebrities’.
Είμαι όμως κάποια που θαυμάζει πολύ.
Και είμαι τυχερή γιατί έχω ανθρώπους που είναι κοντά μου και τους θαυμάζω πολύ.
Όπως νομίζω ότι η πίστη είναι κάτι πολύ προσωπικό, δηλαδή όσα και να μου πει εμένα ο παπάς, δεν πιάνουνε μπροστά στην δική μου εσωτερική σχέση με το Χριστό, έτσι και ο θαυμασμός είναι κάτι προσωπικό, δικό μας, που δε μοιράζεται σε φυλλάδες, αφίσες και εκράν.
Γι’ αυτό αισθάνομαι τυχερή, γιατί οι άνθρωποι που θαυμάζω βρίσκονται γύρω μου, ανάμεσά μας, κοντά μου. Είναι οι άνθρωποι που με εμπνέουν, που με αποδέχονται και που με κρίνουν. Και όπως είναι φωλιά η αποδοχή τους, άλλο τόσο φωλιά είναι και η κριτική τους γιατί μου δημιουργεί μιαν απέραντη ασφάλεια. Με βελτιώνει με αγάπη, καμία σχέση δεν έχει με τη στείρα εκ του μακρόθεν κριτική.
Όσον αφορά τον έρωτα, ο Κίσσιγκερ είχε πει τη διάσημη ρήση ότι η εξουσία είναι το μεγαλύτερο αφροδισιακό. Όχι κύριε μου, ο θαυμασμός είναι!

Οι άνθρωποί μου, ναι είναι δικοί μου, μάλλον οι πιο πολλοί είναι γυναίκες, έχουν όλοι ένα κοινό χαρακτηριστικό: έχουν δουλέψει σκληρά.
Ούτε σε λατομείο, ούτε σε γραφείο, ούτε σε επιχείρηση αν και αυτά μπορεί να συμπεριλαμβάνονται. Βασικά, έχουν δουλέψει πολύ σκληρά με τον εαυτό τους.
Η αυτογνωσία τους, η ισορροπία τους και η σταθερότητά τους είναι τα κέρδη της κοπιαστικής τους εργασίας, και πάνε χέρι-χέρι τα κέρδη με τις αδυναμίες τους περπατώντας σε ένα δρόμο που μπορούν άνετα να  μοιραστούν με άλλους ανθρώπους, με καλοσύνη και χαμόγελο.
Η μεγαλύτερη δυσκολία μου με τους ανθρώπους αυτούς είναι που δεν μπορώ να τους πω «Σε θαυμάζω». Σαν κόμπος στο λαιμό, το ντρέπομαι, το καταπίνω. Έχω μιαν ελπίδα πως το βλέπουν στα μάτια μου, αλλά ίσως είναι αρκετά σεμνοί για να το διακρίνουν.

Μπορεί μια μέρα να φτιάξω ένα κολάζ στο τοίχο μου, με φωτογραφίες τους. Να τους βάλω όλους μαζί σαν παζλ μιας εικόνας που θα μπορούσε να είναι και η θρησκεία που δεν έχω. Θ’ αφήσω και κενές θέσεις στο κολάζ μου γιατί ναι, το πιστεύω, θα ΄ρθουν κι άλλοι να προστεθούν στο μεγάλο κάδρο της αληθινής ζωής που όλοι εμείς αγαπάμε. 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2023, Ιούλιος, Κέρκυρα.

Έχουμε τη μεγάλη τύχη να διατηρούμε ένα συμπαθητικό σπίτι στην Κέρκυρα, και έναν μεγάλο έρωτα για την ίδια την Κέρκυρα αλλά και για καθετί ωραίο. Όπως η ίδια η Κέρκυρα.  Πέντε καλοκαίρια δεν κατορθώσαμε να πάμε, για λόγους σημαντικούς και ασήμαντους. Φέτος ήταν υπόσχεση. Εγώ λόγω καταγωγής, έχω περάσει στην Κέρκυρα  περισσότερα από τα μισά καλοκαίρια της ζωής μου. Έχω τόσες αναμνήσεις, όσες δεν έχω για κανένα άλλο μέρος ή συμβάν. Θυμάμαι το αυτοκίνητο του παππού και της γιαγιάς που μας πήγαινε στις δημοφιλείς  παραλίες της εποχής, τον Ίψο, το Πέραμα, τον Άη Γιάννη. Μας πήγαινε και στα ξενοδοχεία, όπου ήταν όλοι φιλόξενοι και περιποιητικοί, περισσότερο με μάς που ήμασταν ντόπιοι, παρά με τους ξένους. Θυμάμαι τα θεόρατα κλαμπ σάντουιτς στο Mira Mare, το κοτόπουλο στο καλαθάκι στο K erkyra Golf και την ταβέρνα στο Πυργί όπου με τσίμπησε μια μέλισσα. Από την πόλη θυμάμαι τα αστραφτερά πεζοδρόμια και τους άδειους δρόμους τα απομεσήμερα, τα ψητά καλαμπόκια, τις άμαξες και τα τρίκλυκλα, ακό

Ο Ηγεμόνας και η Μαίρη

Βάζω απέναντί μου το πρόσωπό της. Είναι μεσήλικη, παντρεμένη, έχει δυο παιδιά, ένα σπίτι, δύο αυτοκίνητα, δυο πιστωτικές, καμία αποταμίευση, γενικώς μικρομεσαία. Στα τέλη του μήνα ζορίζονται αλλά τελικά τα καταφέρνουν με τον σύζυγο, δημόσια υπάλληλος αυτή, στέλεχος επιχείρησης εκείνος.   Έχω βρεθεί μαζί της σε κοινές συναναστροφές δυο τρεις φορές και βρίσκομαι κάθε μέρα στο Facebook . Η Μαίρη είναι η πιο μεγάλη επιτυχία του Ηγεμόνα, όπου ηγεμόνας είναι αυτός που φαντάζεστε. Τον θαυμάζει, τον γεμίζει καρδούλες, ευχές, συγχαρητήρια και συμβουλές.  Και δεν είναι μόνον η Μαίρη, είναι ο  άντρας της Μαίρης, οι φίλοι της Μαίρης, πολλές ακόμα Μαίρες που τον υποστηρίζουν φανατικά, και τον θεωρούν ό, τι καλύτερο μας έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια. Τον θεωρούν έναν προοδευτικό, σύγχρονο, ανοιχτόμυαλο Ευρωπαίο με σοβαρότητα, εντιμότητα και τόλμη. Έναν πατριώτη που κουράζεται για το καλό της χώρας, που επιτελεί μεταρρυθμίσεις και έργο, που τελικά είναι, αν όχι μεσσίας, σωτήρας. Η Μαίρη ε

Σώπα ανόητε! [Αλίκη Κατσαρού]

Όσοι έχουμε περάσει από τα ελληνικά πανεπιστήμια, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι σαν τον Τσιόδρα, δεν είναι κανόνας. Όλοι θυμόμαστε αρκετούς που το κύριο τους ενδιαφέρον εξαντλούταν στις χρηματοδοτήσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, των οποίων τη λάντζα έκαναν πάντα οι φοιτητές.  Θυμόμαστε άλλους που ναρκισσίζονταν από το ύψος της πανεπιστημιακής έδρας με νεαρές φοιτήτριες και άλλους που εντελώς αδιάφοροι, μετά από μικρή ή μεγάλη πορεία στα γράμματα και τις επιστήμες, εξασφάλιζαν τα οικονομικο-κοινωνικά προνόμια του ακαδημαϊκού και περνούσαν από τα αμφιθέατρα όπως οι τουρίστες από την πλατεία Συντάγματος. Επίσης, όσες νέες και ωραίες έχουμε περάσει από μικρά και μεγάλα ελληνικά νοσοκομεία συνοδεύοντας ηλικιωμένους γονείς ή μικρά παιδιά, σίγουρα θυμόμαστε αρκετούς από τους άρρενες ιατρούς να απλώνουν την σεξιστική τους νοοτροπία στο χώρο, θεωρώντας μας αυτονόητα θύματα της λευκής τους μπλούζας.  Το αίσθημα ανωτερότητας πολλών γιατρών δεν εξαντλείται απαραίτη