Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Είναι τρόπος να ζεις [Αλίκη Κατσαρού]

Έφτασα πια στην εποχή της συνείδησης ότι ο χρόνος είναι μια τεχνητή έννοια, θα μπορούσε να έχει οριστεί και αλλιώς, και άρα καμιά καλή ή κακή χρονιά δεν αποχωρεί με τις χαρές ή τις πίκρες της, ώστε να δώσει τη θέση της σε μια νέα με τις δικές της ευχές ή κατάρες.
Δε θα λυπηθώ για τους διασήμους που έφυγαν, περισσότερο από όσο για τις μανάδες που φεύγουν από τον πόλεμο με τα μωρά τους κατάσαρκα μπας και σωθούν. Λιγότερο θα λυπηθώ, συγχωρέστε με, συμφωνώντας με τον καρδιακό μου φίλο Σπύρο, το άλλο μισό του Spiral μας. Ούτε θα λυπηθώ που στην Αμερική εξελέγη Πρόεδρος ο εθνικός τους καραγκιόζης διότι οι λαοί έχουν τους ηγέτες που τους αξίζουν. Έτσι, δε θα λυπηθώ και τον εαυτό μου που πήρε αυτούς που του άξιζε, έναν πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση που αποδεικνύει καθημερινά ότι μάλλον αδυνατεί να διοικήσει ακόμα και περίπτερο.
Γενικά δεν πιστεύω πως οι χρονιές μπαίνουν και βγαίνουν με το μαγικό ραβδί μιας νεράιδας που ξέρει αν θα είναι καλές ή κακές, σαν τις μοίρες πάνω από την κούνια των νεογέννητων. Αυτό θα αποτελούσε μια ατομική, ή έστω πολύ περιορισμένη προσέγγιση.
Αν καθένας από εμάς θα ερωτευτεί, θα αρρωστήσει, θα πεθάνει ή θα κερδίσει το λαχείο, νομίζω δεν αφορά καμία χρονιά του γένους των ανθρώπων.

Πιστεύω στη συλλογική χαρά και στη συλλογική λύπη.
Στη συλλογική ευημερία του πολιτισμού των ανθρώπων, και όχι κατ’ ανάγκη του δυτικού. Στην ευημερία τη βασισμένη σε δικαιοσύνη και ειρήνη που τα κράτη οφείλουν να εξασφαλίζουν. Και που  δεν την εξασφαλίζουν διότι οι ηγεσίες τους δε λειτουργούν σαν υπηρέτες κρατών αλλά σαν συμμορίες ευφυέστατων επιτήδειων που υπηρετούν ίδια και ομοίων τους συμφέροντα.
Η συλλογική χαρά όταν έχει οικοδομηθεί, μπορεί να διαταραχθεί  μονάχα από φυσικές καταστροφές και ακόμα και αυτές μπορούν να προληφθούν όταν το σύνολο και η προκοπή του είναι η προτεραιότητα των διαχειριστών της εξουσίας.
Φυσικά και δεν ανακαλύπτω την πυρίτιδα με τα παραπάνω, απλώς εξηγώ το γεγονός ότι για μένα κανένας γέρος χρόνος δε θα φύγει και κανένας νέος χρόνος δε θα έρθει με συνοδεία πυροτεχνημάτων πιστεύοντας πραγματικά ότι κάτι αλλάζει.
Η πραγματικότητα θα συνεχίσει να είναι ίδια με καρέκλες καρφωμένες στα οπίσθια ανθρώπων που δεν τις αποχωρίζονται ούτε όταν περπατούν όπως γράφει ο αγαπητός Σπύρος Σίγμα στο βιβλίο του Η Αρρώστια του Ονείρου και με διαστροφικά συγκεντρωμένο τον πλούτο στο ένα τοις εκατό των ανθρώπων.
Μια καλή ευκαιρία είναι η παραμονή της Πρωτοχρονιάς για να φορέσω τις εξαίσιες  nude γόβες που μου χάρισε η αγαπημένη μου Ισαβέλλα στα γενέθλιά μου, να πιω λίγο παραπάνω και να λικνιστώ στο ρυθμό της μουσικής αγκαλιά με τους αγαπημένους μου.
Γιατί είναι γεγονός, πως όσο πιο ρεαλιστές μας κάνουν τα χρόνια που περνούν, τόσο πιο χαρούμενους μας κάνει η αγάπη και οι άνθρωποι που επιλέγουμε να τη μοιραστούμε και ξέρουμε και εμείς και αυτοί γιατί το κάνουμε.
Δεν είναι ακριβώς άμυνα.
Είναι τρόπος να ζεις σε μια εποχή που δε θέλει ακριβώς να ζούμε.
Η αγάπη.







Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σώπα ανόητε! [Αλίκη Κατσαρού]

Όσοι έχουμε περάσει από τα ελληνικά πανεπιστήμια, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι σαν τον Τσιόδρα, δεν είναι κανόνας. Όλοι θυμόμαστε αρκετούς που το κύριο τους ενδιαφέρον εξαντλούταν στις χρηματοδοτήσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, των οποίων τη λάντζα έκαναν πάντα οι φοιτητές.  Θυμόμαστε άλλους που ναρκισσίζονταν από το ύψος της πανεπιστημιακής έδρας με νεαρές φοιτήτριες και άλλους που εντελώς αδιάφοροι, μετά από μικρή ή μεγάλη πορεία στα γράμματα και τις επιστήμες, εξασφάλιζαν τα οικονομικο-κοινωνικά προνόμια του ακαδημαϊκού και περνούσαν από τα αμφιθέατρα όπως οι τουρίστες από την πλατεία Συντάγματος. Επίσης, όσες νέες και ωραίες έχουμε περάσει από μικρά και μεγάλα ελληνικά νοσοκομεία συνοδεύοντας ηλικιωμένους γονείς ή μικρά παιδιά, σίγουρα θυμόμαστε αρκετούς από τους άρρενες ιατρούς να απλώνουν την σεξιστική τους νοοτροπία στο χώρο, θεωρώντας μας αυτονόητα θύματα της λευκής τους μπλούζας.  Το αίσθημα ανωτερότητας πολλών γιατρών δεν εξαντλείται...

Σήμερα , 17 Νοεμβρίου 2024. [ Αλίκη Κατσαρού ]

  Είχα μια απελπιστικά δύσκολη μέρα. Από αυτές που θες να σβήσεις από τη μνήμη σου, όμως δεν είναι χάρτινες σελίδες στο ημερολόγιο  να τις σκίσεις ή να τις κάψεις για πιο καλά αποτελέσματα. Αντίθετα είναι από εκείνες που έρχονται και σε τυραννούν σαν φαντάσματα ενοχλητικά κάθε λίγο που λένε με πείσμα «μη με ξεχάσεις». Όλο και περισσότερο πιστεύω ότι τις απελπισίες τις δημιουργούμε μόνοι μας. Εννοώ ότι αν δεν συμβαίνει κάτι αντικειμενικά θλιβερό, όλα τα άλλα είναι προσωπική απόφαση «είμαι καλά / δεν είμαι καλά», εσύ αποφασίζεις. Δεν είναι. Θα ήταν. Σε έναν κανονικό κόσμο, σε μια φυσιολογική, ισορροπημένη πραγματικότητα. Εκεί δηλαδή που ζεις σαν κανονικός άνθρωπος, εργάζεσαι, παράγεις, προσφέρεις, απολαμβάνεις, μοιράζεσαι, χαίρεσαι. Στον σημερινό όμως κόσμο, η αίσθηση του «είμαι καλά» ταυτίζεται απόλυτα με το έχω όλα τα καλά . Ποια καλά; Τα ατέλειωτα, αυτά που δεν σταματάς να χρειάζεσαι, αυτά που θέλεις κι άλλα, κι άλλα και ποτέ δε φτάνουν   και τελικά γίνε...

Ο τόπος ως βασικό εργαλείο ανάπτυξης. [Αλίκη Κατσαρού]

Ο τόπος, o κάθε τόπος έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, τα οποία γίνονται βιώματα και γονίδια για τους κατοίκους, και μαζί, προσελκύουν τους επισκέπτες και τους δημιουργούν αναμνήσεις ζωής. Για παράδειγμα, ως τόπος το Παρίσι, το οποίο είναι ο δημοφιλέστερος προορισμός παγκοσμίως, δημιουργεί αναμνήσεις ευρωπαϊκής αστικής εμπειρίας, με καλλιτεχνική, γαστρονομική, αρχιτεκτονική και κοινωνική εμπειρία «ζωής». Οι Μαλδίβες από την άλλη είναι συνυφασμένες με την απόλυτη ξεκούραση και χαλάρωση των αισθήσεων, την αποκοπή από όλα τα στρες του δυτικού πολιτισμού. Ενώ η Αθήνα σημαίνει καλοκαίρι, ξεκούραση, πολιτισμό και πρόσβαση στα νησιά του Αιγαίου. Η Κέρκυρα αλήθεια τι σημαίνει και τι θέλουμε να σημαίνει; Θέλοντας να δώσουμε ταυτότητα στον προορισμό Κέρκυρα, αυθόρμητα, χωρίς μελέτες, στατιστικά κλπ, αρκεί να δούμε πώς εμείς νιώθουμε για τον τόπο μας. Οπωσδήποτε δεν αισθανόμαστε την αυτοπεποίθηση των Παριζιάνων, ούτε όμως διαβιώνουμε ως υπηρέτες των πλουσίων παραθεριστών όπως οι Μαλδιβι...