Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Είναι τρόπος να ζεις [Αλίκη Κατσαρού]

Έφτασα πια στην εποχή της συνείδησης ότι ο χρόνος είναι μια τεχνητή έννοια, θα μπορούσε να έχει οριστεί και αλλιώς, και άρα καμιά καλή ή κακή χρονιά δεν αποχωρεί με τις χαρές ή τις πίκρες της, ώστε να δώσει τη θέση της σε μια νέα με τις δικές της ευχές ή κατάρες.
Δε θα λυπηθώ για τους διασήμους που έφυγαν, περισσότερο από όσο για τις μανάδες που φεύγουν από τον πόλεμο με τα μωρά τους κατάσαρκα μπας και σωθούν. Λιγότερο θα λυπηθώ, συγχωρέστε με, συμφωνώντας με τον καρδιακό μου φίλο Σπύρο, το άλλο μισό του Spiral μας. Ούτε θα λυπηθώ που στην Αμερική εξελέγη Πρόεδρος ο εθνικός τους καραγκιόζης διότι οι λαοί έχουν τους ηγέτες που τους αξίζουν. Έτσι, δε θα λυπηθώ και τον εαυτό μου που πήρε αυτούς που του άξιζε, έναν πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση που αποδεικνύει καθημερινά ότι μάλλον αδυνατεί να διοικήσει ακόμα και περίπτερο.
Γενικά δεν πιστεύω πως οι χρονιές μπαίνουν και βγαίνουν με το μαγικό ραβδί μιας νεράιδας που ξέρει αν θα είναι καλές ή κακές, σαν τις μοίρες πάνω από την κούνια των νεογέννητων. Αυτό θα αποτελούσε μια ατομική, ή έστω πολύ περιορισμένη προσέγγιση.
Αν καθένας από εμάς θα ερωτευτεί, θα αρρωστήσει, θα πεθάνει ή θα κερδίσει το λαχείο, νομίζω δεν αφορά καμία χρονιά του γένους των ανθρώπων.

Πιστεύω στη συλλογική χαρά και στη συλλογική λύπη.
Στη συλλογική ευημερία του πολιτισμού των ανθρώπων, και όχι κατ’ ανάγκη του δυτικού. Στην ευημερία τη βασισμένη σε δικαιοσύνη και ειρήνη που τα κράτη οφείλουν να εξασφαλίζουν. Και που  δεν την εξασφαλίζουν διότι οι ηγεσίες τους δε λειτουργούν σαν υπηρέτες κρατών αλλά σαν συμμορίες ευφυέστατων επιτήδειων που υπηρετούν ίδια και ομοίων τους συμφέροντα.
Η συλλογική χαρά όταν έχει οικοδομηθεί, μπορεί να διαταραχθεί  μονάχα από φυσικές καταστροφές και ακόμα και αυτές μπορούν να προληφθούν όταν το σύνολο και η προκοπή του είναι η προτεραιότητα των διαχειριστών της εξουσίας.
Φυσικά και δεν ανακαλύπτω την πυρίτιδα με τα παραπάνω, απλώς εξηγώ το γεγονός ότι για μένα κανένας γέρος χρόνος δε θα φύγει και κανένας νέος χρόνος δε θα έρθει με συνοδεία πυροτεχνημάτων πιστεύοντας πραγματικά ότι κάτι αλλάζει.
Η πραγματικότητα θα συνεχίσει να είναι ίδια με καρέκλες καρφωμένες στα οπίσθια ανθρώπων που δεν τις αποχωρίζονται ούτε όταν περπατούν όπως γράφει ο αγαπητός Σπύρος Σίγμα στο βιβλίο του Η Αρρώστια του Ονείρου και με διαστροφικά συγκεντρωμένο τον πλούτο στο ένα τοις εκατό των ανθρώπων.
Μια καλή ευκαιρία είναι η παραμονή της Πρωτοχρονιάς για να φορέσω τις εξαίσιες  nude γόβες που μου χάρισε η αγαπημένη μου Ισαβέλλα στα γενέθλιά μου, να πιω λίγο παραπάνω και να λικνιστώ στο ρυθμό της μουσικής αγκαλιά με τους αγαπημένους μου.
Γιατί είναι γεγονός, πως όσο πιο ρεαλιστές μας κάνουν τα χρόνια που περνούν, τόσο πιο χαρούμενους μας κάνει η αγάπη και οι άνθρωποι που επιλέγουμε να τη μοιραστούμε και ξέρουμε και εμείς και αυτοί γιατί το κάνουμε.
Δεν είναι ακριβώς άμυνα.
Είναι τρόπος να ζεις σε μια εποχή που δε θέλει ακριβώς να ζούμε.
Η αγάπη.







Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2023, Ιούλιος, Κέρκυρα.

Έχουμε τη μεγάλη τύχη να διατηρούμε ένα συμπαθητικό σπίτι στην Κέρκυρα, και έναν μεγάλο έρωτα για την ίδια την Κέρκυρα αλλά και για καθετί ωραίο. Όπως η ίδια η Κέρκυρα.  Πέντε καλοκαίρια δεν κατορθώσαμε να πάμε, για λόγους σημαντικούς και ασήμαντους. Φέτος ήταν υπόσχεση. Εγώ λόγω καταγωγής, έχω περάσει στην Κέρκυρα  περισσότερα από τα μισά καλοκαίρια της ζωής μου. Έχω τόσες αναμνήσεις, όσες δεν έχω για κανένα άλλο μέρος ή συμβάν. Θυμάμαι το αυτοκίνητο του παππού και της γιαγιάς που μας πήγαινε στις δημοφιλείς  παραλίες της εποχής, τον Ίψο, το Πέραμα, τον Άη Γιάννη. Μας πήγαινε και στα ξενοδοχεία, όπου ήταν όλοι φιλόξενοι και περιποιητικοί, περισσότερο με μάς που ήμασταν ντόπιοι, παρά με τους ξένους. Θυμάμαι τα θεόρατα κλαμπ σάντουιτς στο Mira Mare, το κοτόπουλο στο καλαθάκι στο K erkyra Golf και την ταβέρνα στο Πυργί όπου με τσίμπησε μια μέλισσα. Από την πόλη θυμάμαι τα αστραφτερά πεζοδρόμια και τους άδειους δρόμους τα απομεσήμερα, τα ψητά καλαμπόκια, τις άμαξες και τα τρίκλυκλα, ακό

Ο Ηγεμόνας και η Μαίρη

Βάζω απέναντί μου το πρόσωπό της. Είναι μεσήλικη, παντρεμένη, έχει δυο παιδιά, ένα σπίτι, δύο αυτοκίνητα, δυο πιστωτικές, καμία αποταμίευση, γενικώς μικρομεσαία. Στα τέλη του μήνα ζορίζονται αλλά τελικά τα καταφέρνουν με τον σύζυγο, δημόσια υπάλληλος αυτή, στέλεχος επιχείρησης εκείνος.   Έχω βρεθεί μαζί της σε κοινές συναναστροφές δυο τρεις φορές και βρίσκομαι κάθε μέρα στο Facebook . Η Μαίρη είναι η πιο μεγάλη επιτυχία του Ηγεμόνα, όπου ηγεμόνας είναι αυτός που φαντάζεστε. Τον θαυμάζει, τον γεμίζει καρδούλες, ευχές, συγχαρητήρια και συμβουλές.  Και δεν είναι μόνον η Μαίρη, είναι ο  άντρας της Μαίρης, οι φίλοι της Μαίρης, πολλές ακόμα Μαίρες που τον υποστηρίζουν φανατικά, και τον θεωρούν ό, τι καλύτερο μας έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια. Τον θεωρούν έναν προοδευτικό, σύγχρονο, ανοιχτόμυαλο Ευρωπαίο με σοβαρότητα, εντιμότητα και τόλμη. Έναν πατριώτη που κουράζεται για το καλό της χώρας, που επιτελεί μεταρρυθμίσεις και έργο, που τελικά είναι, αν όχι μεσσίας, σωτήρας. Η Μαίρη ε

Σώπα ανόητε! [Αλίκη Κατσαρού]

Όσοι έχουμε περάσει από τα ελληνικά πανεπιστήμια, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι σαν τον Τσιόδρα, δεν είναι κανόνας. Όλοι θυμόμαστε αρκετούς που το κύριο τους ενδιαφέρον εξαντλούταν στις χρηματοδοτήσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, των οποίων τη λάντζα έκαναν πάντα οι φοιτητές.  Θυμόμαστε άλλους που ναρκισσίζονταν από το ύψος της πανεπιστημιακής έδρας με νεαρές φοιτήτριες και άλλους που εντελώς αδιάφοροι, μετά από μικρή ή μεγάλη πορεία στα γράμματα και τις επιστήμες, εξασφάλιζαν τα οικονομικο-κοινωνικά προνόμια του ακαδημαϊκού και περνούσαν από τα αμφιθέατρα όπως οι τουρίστες από την πλατεία Συντάγματος. Επίσης, όσες νέες και ωραίες έχουμε περάσει από μικρά και μεγάλα ελληνικά νοσοκομεία συνοδεύοντας ηλικιωμένους γονείς ή μικρά παιδιά, σίγουρα θυμόμαστε αρκετούς από τους άρρενες ιατρούς να απλώνουν την σεξιστική τους νοοτροπία στο χώρο, θεωρώντας μας αυτονόητα θύματα της λευκής τους μπλούζας.  Το αίσθημα ανωτερότητας πολλών γιατρών δεν εξαντλείται απαραίτη