Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Και είναι τόσο άσχημα... [Αλίκη Κατσαρού]

Στενοχωριέμαι πολύ σου λέω.
Γι’ αυτό  δε γράφω. Με τσακισμένο μολύβι, τι να γράψω;
Αναρωτήθηκες αν μπορώ να αντικρίζω τα ίδια πρόσωπα στο λούνα παρκ της πολιτικής ανακύκλωσης; Μπροστά ή στην αναμονή, οι ίδιοι πάντα.
Δε με ενδιαφέρουν τα ονοματεπώνυμα. Ας είναι διαφορετικά. Τα πρόσωπα είναι ίδια. Εννοώ οι ψυχές.

Αναρωτήθηκες αν μπορώ να ακούω τις ίδιες φωνές στα ραδιόφωνα, στην τηλεόραση;
Αναρωτήθηκες αν αντέχω να χαιρετώ τους ίδιους υποκριτές στους δρόμους που περπατώ;
Γιατί τίποτα δεν αλλάζει κι ας το ελπίσαμε. Ας μας γιγάντωσαν οι ψεύτες, οι εδώ του τόπου και οι εκεί του κέντρου, την ελπίδα ότι θα αλλάξουμε. Γι’ αυτό πάντα αντιπαθούσα τη λέξη ελπίδα, γιατί δε στηρίζεται πουθενά. Αιωρούμενη, συντηρεί τη μοίρα των δειλών.
Τίποτα δεν αλλάζει λοιπόν στη χώρα που μάλλον της χαρίστηκαν για το λόγο αυτό ακριβώς τα καλοκαίρια, για να μας ξεγελούν ότι κάτι αλλάζει. Το μαγιό μας, ας πούμε.
Σε πλειστηριασμό βγήκαν τα όνειρα και οι ιδέες, πλειοδότησαν οι πιο θρασείς και χάρισαν κάτι κατοστάρικα για τα Χριστούγεννα. Δικαιολογία απιστίας. Ας γελάσω.
Ρασοφόροι μπρος, στρατιωτικές στολές ξοπίσω και από πάνω κορώνες περηφάνιας και χασκόγελα μαριονέτας στο εκράν. Ας κλάψω.
Απέναντι απ’ το εκράν, εμείς θεατές – θύματα, ουδεμία ευθύνη φέροντες για το αποτέλεσμα.
Ουδεμία ευθύνη, φυσικά, στο ομοιογενές πλήθος που διστάζει να εκφράσει την δυσαρέσκειά του από  φόβο μήπως απολέσει τη βολή των μελών του.
Αξιολύπητοι, ψευτοευγενείς, με τα like μας και τις καλημέρες μας, μην και χάσουμε καμιά καλή γνωριμία που ίσως κάποτε φανεί χρήσιμη. Μην και δυσαρεστήσουμε το συμπαγές μόρφωμα, τη δήθεν  κοινωνία. Και κάποιοι μην και δυσαρεστήσουν τα αφεντικά. Όχι της επιχείρησης, αυτό θα ήταν απολύτως θεμιτό. Τα αφεντικά του κόμματος που τους έχουν υποσχεθεί μισθούλη μόλις περάσουν από την αναμονή στην εξουσία.
Ξέρεις, αισθάνομαι να καλουπώθηκα κι εγώ. Σαν να έχει αρχίσει να με νοιάζει που με λένε απείθαρχη. Ποιοι; Έλα τώρα, ποιοι. Ας γελάσω.
Με τσακισμένο μολύβι, δεν πειράζει, τελικά θα συνεχίσω, το υπόσχομαι.
Στη συντήρηση, όχι δε θα μπω, κι ας μου είπε πλαγίως ο φίλος μας ότι μπήκα.
Φόβος ήταν, το παραδέχομαι.
Ήταν που είδα και βίωσα τις συνέπειες της ελευθερίας του λόγου.
Δε σου λέει κανείς ευθέως ‘θα τιμωρηθείς’.
Συμβαίνει αυτομάτως. Έχει τον τρόπο του το σύστημα. Είπαμε, αλλάζουν τα ονόματα, αλλά μοιάζουν πολύ μεταξύ τους τα πρόσωπα.
Και είναι τόσο άσχημα…




Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2023, Ιούλιος, Κέρκυρα.

Έχουμε τη μεγάλη τύχη να διατηρούμε ένα συμπαθητικό σπίτι στην Κέρκυρα, και έναν μεγάλο έρωτα για την ίδια την Κέρκυρα αλλά και για καθετί ωραίο. Όπως η ίδια η Κέρκυρα.  Πέντε καλοκαίρια δεν κατορθώσαμε να πάμε, για λόγους σημαντικούς και ασήμαντους. Φέτος ήταν υπόσχεση. Εγώ λόγω καταγωγής, έχω περάσει στην Κέρκυρα  περισσότερα από τα μισά καλοκαίρια της ζωής μου. Έχω τόσες αναμνήσεις, όσες δεν έχω για κανένα άλλο μέρος ή συμβάν. Θυμάμαι το αυτοκίνητο του παππού και της γιαγιάς που μας πήγαινε στις δημοφιλείς  παραλίες της εποχής, τον Ίψο, το Πέραμα, τον Άη Γιάννη. Μας πήγαινε και στα ξενοδοχεία, όπου ήταν όλοι φιλόξενοι και περιποιητικοί, περισσότερο με μάς που ήμασταν ντόπιοι, παρά με τους ξένους. Θυμάμαι τα θεόρατα κλαμπ σάντουιτς στο Mira Mare, το κοτόπουλο στο καλαθάκι στο K erkyra Golf και την ταβέρνα στο Πυργί όπου με τσίμπησε μια μέλισσα. Από την πόλη θυμάμαι τα αστραφτερά πεζοδρόμια και τους άδειους δρόμους τα απομεσήμερα, τα ψητά καλαμπόκια, τις άμαξες και τα τρίκλυκλα, ακό

Ο Ηγεμόνας και η Μαίρη

Βάζω απέναντί μου το πρόσωπό της. Είναι μεσήλικη, παντρεμένη, έχει δυο παιδιά, ένα σπίτι, δύο αυτοκίνητα, δυο πιστωτικές, καμία αποταμίευση, γενικώς μικρομεσαία. Στα τέλη του μήνα ζορίζονται αλλά τελικά τα καταφέρνουν με τον σύζυγο, δημόσια υπάλληλος αυτή, στέλεχος επιχείρησης εκείνος.   Έχω βρεθεί μαζί της σε κοινές συναναστροφές δυο τρεις φορές και βρίσκομαι κάθε μέρα στο Facebook . Η Μαίρη είναι η πιο μεγάλη επιτυχία του Ηγεμόνα, όπου ηγεμόνας είναι αυτός που φαντάζεστε. Τον θαυμάζει, τον γεμίζει καρδούλες, ευχές, συγχαρητήρια και συμβουλές.  Και δεν είναι μόνον η Μαίρη, είναι ο  άντρας της Μαίρης, οι φίλοι της Μαίρης, πολλές ακόμα Μαίρες που τον υποστηρίζουν φανατικά, και τον θεωρούν ό, τι καλύτερο μας έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια. Τον θεωρούν έναν προοδευτικό, σύγχρονο, ανοιχτόμυαλο Ευρωπαίο με σοβαρότητα, εντιμότητα και τόλμη. Έναν πατριώτη που κουράζεται για το καλό της χώρας, που επιτελεί μεταρρυθμίσεις και έργο, που τελικά είναι, αν όχι μεσσίας, σωτήρας. Η Μαίρη ε

Σώπα ανόητε! [Αλίκη Κατσαρού]

Όσοι έχουμε περάσει από τα ελληνικά πανεπιστήμια, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι σαν τον Τσιόδρα, δεν είναι κανόνας. Όλοι θυμόμαστε αρκετούς που το κύριο τους ενδιαφέρον εξαντλούταν στις χρηματοδοτήσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, των οποίων τη λάντζα έκαναν πάντα οι φοιτητές.  Θυμόμαστε άλλους που ναρκισσίζονταν από το ύψος της πανεπιστημιακής έδρας με νεαρές φοιτήτριες και άλλους που εντελώς αδιάφοροι, μετά από μικρή ή μεγάλη πορεία στα γράμματα και τις επιστήμες, εξασφάλιζαν τα οικονομικο-κοινωνικά προνόμια του ακαδημαϊκού και περνούσαν από τα αμφιθέατρα όπως οι τουρίστες από την πλατεία Συντάγματος. Επίσης, όσες νέες και ωραίες έχουμε περάσει από μικρά και μεγάλα ελληνικά νοσοκομεία συνοδεύοντας ηλικιωμένους γονείς ή μικρά παιδιά, σίγουρα θυμόμαστε αρκετούς από τους άρρενες ιατρούς να απλώνουν την σεξιστική τους νοοτροπία στο χώρο, θεωρώντας μας αυτονόητα θύματα της λευκής τους μπλούζας.  Το αίσθημα ανωτερότητας πολλών γιατρών δεν εξαντλείται απαραίτη