Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Είναι τόσο σημαντική η ευγένεια, ανόητε! [Αλίκη Κατσαρού]

Η εποχή των Δόγηδων έχει προ πολλού τελειώσει. Γι αυτό και οι Επτανήσιοι προύχοντες που μιμούνταν μετά μανίας τις ευγενικές συνήθειες των γειτόνων και κυριάρχων τους είναι πια ντεμοντέ.
Επίσης οι βασιλείς δεν είναι πια εδώ, ευτυχώς, και τα παραχωρημένα κάποτε σε κείνους ακίνητα, απολαμβάνει ο λαός, ευτυχώς.
Ακόμα, η Μεγάλη Βρετανία με τους κατοίκους φλεγματικής συμπεριφοράς και υποδειγματικών τρόπων πέφτει μακριά, πια δεν πάμε για βόλτα στο Λονδίνο, δυσκολευόμαστε, κρίμα.
Τέλος,  η ψηφιακή επικοινωνία έχει κατακλύσει σε μεγάλο βαθμό τους τρόπους επικοινωνίας μεταξύ μας, αναδεικνύοντας την ταχύτητα, τη συντομία και σχεδόν τη στενογραφία σε νέο modus  vivendi.
Όμως ανόητε κύριε και ανόητη κυρία, τίποτα από τα παραπάνω δεν θα έπρεπε να είναι ικανό να σας κάνει τόσο μα τόσο αγενή, εάν δεν ήσασταν απλώς ανόητος. Γιατί είναι αυτονόητο ότι ο έξυπνος άνθρωπος γνωρίζει πόσο έξυπνο εργαλείο ζωής είναι η ευγένεια.
Σε σας μιλάω ανόητε, που στην καθημερινότητά σας ξεχνάτε την καλημέρα, το ευχαριστώ και το παρακαλώ, το κράτημα της πόρτας, την προτεραιότητα σε μια μητέρα με καρότσι, σε έναν ηλικιωμένο και την καλημέρα στην κυρία που καθαρίζει τη σκάλα.
Σε εσάς  που δε γυρίζετε πίσω την κλήση ή το μήνυμα στο κινητό σας. Κυρίως εάν εσείς ο ίδιος σε άλλο χρόνο, ανάλογα με τις ανάγκες σας, το κάνετε.
Μιλάω ακόμη σε εσάς που όταν συναντάτε ευγενικούς ανθρώπους, τους κοιτάτε σαν να βγήκαν από το ψυχιατρείο ή από νουβέλα του Ξενόπουλου.
Επίσης σε εσάς που όταν μιλάτε σε έναν υπάλληλο δια ζώσης ή στο τηλέφωνο, χρησιμοποιείτε ενικό κι ας μη γνωρίζετε την ηλικία του, γιατί πιφ, είναι υπάλληλος, δεν είναι ιατρός (!), αλλά και στον υπάλληλο του δημοσίου, βεβαίως-βεβαίως,  που μιλά στον ενικό ακόμη και σε ανθρώπους 80 ετών.
Σε μια ξεχωριστή κατηγορία τοποθετώ τους άνδρες αγενείς και ανόητους που στην ευγένεια μιας γυναίκας βλέπουν, ένας Δίας ξέρει γιατί, τη γυναίκα ανάσκελα και εκείνους από πάνω, επαναλαμβάνω ένας Δίας ξέρει γιατί, ή μπορεί και ένας ανθρωπολόγος-σεξολόγος-κοινωνιολόγος ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων.
Επειδή όμως το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι και η νόρμα πάντα από ψηλά έρχεται, ένα τηλεοπτικό ημίωρο στο κανάλι της Βουλής σε ολομέλεια, είναι ικανό να αντικατοπτρίσει το σήμερα.

Πολάκηδες, Αδώνηδες και ακόμα άλλοι δημιουργούν ένα νέο πρότυπο συμπεριφοράς. Από τη χρήση της γλώσσας, που τόσα σημαίνει για τον άνθρωπο, έως τους τρόπους που κινούνται κοινωνικά,  πάρα πολλοί πολιτικοί,  είναι απαίσιοι. Κορυφαία και αξέχαστη στιγμή η φιλοξενία του Προέδρου των ΗΠΑ στο Μέγαρο Μαξίμου από τον Έλληνα Πρωθυπουργό που χασμουριόταν…
Και αν ο αντίλογος στα παραπάνω είναι μια νέου τύπου θεωρία ότι φέρομαι όπως αισθάνομαι, και δεν υποκρίνομαι, είναι και αυτός ανόητος. Πολύ απλά γιατί η ευγένεια ομορφαίνει τη ζωή μας.
Προφανώς δε γεννήθηκαν όλοι οι άνθρωποι σε περιβάλλον ευγένειας και καλών τρόπων και προφανώς τα πρωτόκολλα δεν έχουν θέση στη σύγχρονη πραγματικότητα. Η απλή όμως ανεπιτήδευτη καλή συμπεριφορά κάνει τόσο πιο ευχάριστη την κάθε μέρα, την κάθε στιγμή και τις σχέσεις των ανθρώπων. Είναι κάτι σαν ‘δούναι και λαβείν’ με στόχο την καλύτερη εκδοχή του ‘είναι’. Η καλή συμπεριφορά μάλιστα, πρώτα θέση έχει στο σπίτι μας και στους οικείους μας και ύστερα στον έξω κόσμο γιατί το αντίστροφο, πολύ γρήγορα αποδεικνύεται κάλπικο. Και είναι τόσο όμορφο και τόσο εύκολο.
Το να υποστηρίζει κανείς ότι η αγένεια είναι τρόπος συμπεριφοράς και ειλικρίνειας δε σημαίνει τίποτα περισσότερο παρά έλλειμμα πολιτισμού.
Είναι τόσο σημαντική η ευγένεια, ανόητε!





Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2023, Ιούλιος, Κέρκυρα.

Έχουμε τη μεγάλη τύχη να διατηρούμε ένα συμπαθητικό σπίτι στην Κέρκυρα, και έναν μεγάλο έρωτα για την ίδια την Κέρκυρα αλλά και για καθετί ωραίο. Όπως η ίδια η Κέρκυρα.  Πέντε καλοκαίρια δεν κατορθώσαμε να πάμε, για λόγους σημαντικούς και ασήμαντους. Φέτος ήταν υπόσχεση. Εγώ λόγω καταγωγής, έχω περάσει στην Κέρκυρα  περισσότερα από τα μισά καλοκαίρια της ζωής μου. Έχω τόσες αναμνήσεις, όσες δεν έχω για κανένα άλλο μέρος ή συμβάν. Θυμάμαι το αυτοκίνητο του παππού και της γιαγιάς που μας πήγαινε στις δημοφιλείς  παραλίες της εποχής, τον Ίψο, το Πέραμα, τον Άη Γιάννη. Μας πήγαινε και στα ξενοδοχεία, όπου ήταν όλοι φιλόξενοι και περιποιητικοί, περισσότερο με μάς που ήμασταν ντόπιοι, παρά με τους ξένους. Θυμάμαι τα θεόρατα κλαμπ σάντουιτς στο Mira Mare, το κοτόπουλο στο καλαθάκι στο K erkyra Golf και την ταβέρνα στο Πυργί όπου με τσίμπησε μια μέλισσα. Από την πόλη θυμάμαι τα αστραφτερά πεζοδρόμια και τους άδειους δρόμους τα απομεσήμερα, τα ψητά καλαμπόκια, τις άμαξες και τα τρίκλυκλα, ακό

Ο Ηγεμόνας και η Μαίρη

Βάζω απέναντί μου το πρόσωπό της. Είναι μεσήλικη, παντρεμένη, έχει δυο παιδιά, ένα σπίτι, δύο αυτοκίνητα, δυο πιστωτικές, καμία αποταμίευση, γενικώς μικρομεσαία. Στα τέλη του μήνα ζορίζονται αλλά τελικά τα καταφέρνουν με τον σύζυγο, δημόσια υπάλληλος αυτή, στέλεχος επιχείρησης εκείνος.   Έχω βρεθεί μαζί της σε κοινές συναναστροφές δυο τρεις φορές και βρίσκομαι κάθε μέρα στο Facebook . Η Μαίρη είναι η πιο μεγάλη επιτυχία του Ηγεμόνα, όπου ηγεμόνας είναι αυτός που φαντάζεστε. Τον θαυμάζει, τον γεμίζει καρδούλες, ευχές, συγχαρητήρια και συμβουλές.  Και δεν είναι μόνον η Μαίρη, είναι ο  άντρας της Μαίρης, οι φίλοι της Μαίρης, πολλές ακόμα Μαίρες που τον υποστηρίζουν φανατικά, και τον θεωρούν ό, τι καλύτερο μας έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια. Τον θεωρούν έναν προοδευτικό, σύγχρονο, ανοιχτόμυαλο Ευρωπαίο με σοβαρότητα, εντιμότητα και τόλμη. Έναν πατριώτη που κουράζεται για το καλό της χώρας, που επιτελεί μεταρρυθμίσεις και έργο, που τελικά είναι, αν όχι μεσσίας, σωτήρας. Η Μαίρη ε

Σώπα ανόητε! [Αλίκη Κατσαρού]

Όσοι έχουμε περάσει από τα ελληνικά πανεπιστήμια, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι σαν τον Τσιόδρα, δεν είναι κανόνας. Όλοι θυμόμαστε αρκετούς που το κύριο τους ενδιαφέρον εξαντλούταν στις χρηματοδοτήσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, των οποίων τη λάντζα έκαναν πάντα οι φοιτητές.  Θυμόμαστε άλλους που ναρκισσίζονταν από το ύψος της πανεπιστημιακής έδρας με νεαρές φοιτήτριες και άλλους που εντελώς αδιάφοροι, μετά από μικρή ή μεγάλη πορεία στα γράμματα και τις επιστήμες, εξασφάλιζαν τα οικονομικο-κοινωνικά προνόμια του ακαδημαϊκού και περνούσαν από τα αμφιθέατρα όπως οι τουρίστες από την πλατεία Συντάγματος. Επίσης, όσες νέες και ωραίες έχουμε περάσει από μικρά και μεγάλα ελληνικά νοσοκομεία συνοδεύοντας ηλικιωμένους γονείς ή μικρά παιδιά, σίγουρα θυμόμαστε αρκετούς από τους άρρενες ιατρούς να απλώνουν την σεξιστική τους νοοτροπία στο χώρο, θεωρώντας μας αυτονόητα θύματα της λευκής τους μπλούζας.  Το αίσθημα ανωτερότητας πολλών γιατρών δεν εξαντλείται απαραίτη