Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΥΠΟΘΕΣΗ UNESCO: Δέκα χαμένα χρόνια 2007 - 2017 [Αλίκη Κατσαρού]



Η επίσημη ιστορία λέει:
Το 2007 η Παλιά Πόλη της Κέρκυρας εντάχθηκε στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO βάσει του κριτηρίου (iv): Το σύνολο του αστικού και λιμενικού συγκροτήματος της Κέρκυρας, με κυρίαρχες τις ενετικής προέλευσης οχυρώσεις του, αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό δείγμα εξαιρετικής παγκόσμιας αξίας που διατηρεί τόσο την αυθεντικότητα, όσο και την ακεραιότητά του. 
Η ανεπίσημη ιστορία λέει ότι κάποιοι άνθρωποι προσπάθησαν πολύ για το αποτέλεσμα της ένταξης: Οι επιστήμονες και το προσωπικό του Γραφείου Παλιάς Πόλης με επίπονη εργασία και στιβαρό έργο τουτέστιν Φάκελος περιλαμβάνων το Σχέδιο Διαχείρισης 2006 – 2012 και οι πολιτικοί παράγοντες με χρήση διπλωματικών σχέσεων. Κορυφαία των διπλωματικών  προσπαθειών υπήρξε η επίμονη και αποτελεσματική εργασία προς το σκοπό της ένταξης  του τότε Πρέσβη της Ελλάδας στην UNESCO, κ. Γιώργου Αναστασόπουλου που εξαιτίας οικογενειακών δεσμών και μεγάλης αγάπης για την Κέρκυρα επέμεινε και επέτυχε το ποθούμενο.
Από τότε, έχουν περάσει δέκα χρόνια.
Δέκα χρόνια κατά τα οποία τρεις Δημοτικές Αρχές δεν έχουν υλοποιήσει ούτε το δέκα τοις εκατό από τα προβλεπόμενα έργα του Σχεδίου Διαχείρισης, του βασικού εργαλείου, για όσους δε γνωρίζουν, της ένταξης στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Κάθε πολίτης μπορεί να ανατρέξει στο Σχέδιο Διαχείρισης, το οποίο είναι αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Κέρκυρας και να επιβεβαιώσει την αλήθεια.
Δε θα αναλωθούμε στο παρελθόν, αυτό πέρασε και δεν έχει νόημα να μηρυκάζουμε τα ίδια και τα ίδια. Ας σταθούμε στο παρόν. Στο παρόν της Κέρκυρας με τη Δημοτική Αρχή που διακήρυσσε την ανεξαρτησία της από συμφέροντα, μικρά και μεγάλα, που βροντοφώναζε ότι αδιαφορεί για την ψηφοθηρία και θα επιβάλει τα δέοντα για το κοινό καλό, που μας έπειθε ότι δεν την ενδιαφέρουν τα ταξίδια στις εκθέσεις τουρισμού αλλά η ανάπτυξη του τόπου ώστε η δεδομένη ποιότητά του να αποτελέσει την καλύτερη διαφήμιση για την προσέλκυση των επισκεπτών.
Πριν μαντέψουμε τη μαγική απάντηση Δεν υπάρχουν χρήματα ας μιλήσουμε ειλικρινά για το γιατί δε χρειάζονται χρήματα για την υλοποίηση μεγάλου μέρους του Σχεδίου Διαχείρισης. Χρειάζεται πολιτική βούληση. Χρειάζεται αποφασιστικότητα. Χρειάζεται ανεξαρτησία της Δημοτικής Αρχής από οποιαδήποτε δέσμευση, συμπάθεια, αντιπάθεια,  ψήφο, αντίδραση.
Οι πιο απλοί από τους κανόνες του Σχεδίου Διαχείρισης λένε ότι τα εμπορεύματα δεν μπορούν να εκτίθενται έξω από τα καταστήματα, ότι τα τραπεζοκαθίσματα δεν γίνεται να απλώνονται σε όλη την πόλη, ότι οι επιγραφές δεν πρέπει να είναι πλαστικές, χρωματιστές και κακόγουστες, ότι οι ομπρέλες δεν επιτρέπεται να είναι διαφημιστικές.
Οι πιο σύνθετοι κανόνες μιλούν για κλιματιστικά, κεραίες, στέγες και αυθαίρετα.
Οι ακόμα πιο σύνθετοι για πεζοδρομήσεις και αναπλάσεις –οι οποίες εν μέρει υλοποιήθηκαν βάσει έργου προγραμματισμένου από προηγούμενη Δημοτική Αρχή.
Και οι υψηλού βαθμού συνθετότητας και δυσκολίας κανόνες για το κυκλοφοριακό και τη στάθμευση.
Παράλληλα με τα παραπάνω (που παρατίθενται ενδεικτικά και μόνον), το Σχέδιο Διαχείρισης προτείνει ενημέρωση πολιτών, εκπαιδευτικά προγράμματα μαθητών και ιστορική σήμανση, βασικά εργαλεία για τη συμπόρευση της κοινωνίας μέσω της δημιουργίας  μιας νέας συνείδησης για το Μνημείο της Παλιάς Πόλης.
Όλα σχεδιάζονται, υλοποιούνται, αξιολογούνται και παραδίδονται με την ευθύνη του Φορέα Διαχείρισης τον οποίο υποχρεούται ο Δήμαρχος και Πρόεδρός του, να συγκαλεί κάθε 2 μήνες. Ωστόσο την τελευταία εξαετία ο Φορέας έχει συγκληθεί από τους Δημάρχους, αν δεν απατώμαι, μόνο 5  φορές συνολικά(!) και με άγνωστο για τους πολίτες παραχθέν αποτέλεσμα.
Δέκα χρόνια πέρασαν με τα ψέματα.
Δέκα ολόκληρα χρόνια που θα μπορούσαν να έχουν αλλάξει το σύνολο της φυσιογνωμίας της πόλης και κυρίως τη νοοτροπία των πολιτών.
Η φετινή, δέκατη χρονιά από την ένταξη, ας αποτελέσει μια αφορμή για περισυλλογή. Περισυλλογή που δεν αφορά μονάχα την αντικοινωνική συμπεριφορά των μικροσυμφερόντων ή της αδιαφορίας των πολιτών. Περισυλλογή που αφορά το ερώτημα πώς επιτέλους και κάποτε θα έχουμε μια Δημοτική ομάδα και έναν Δήμαρχο που θα εμπνεύσει τους πολίτες με την αλήθεια, τη γνώση και την πράξη του ώστε να εργαστούν για την Κέρκυρα του μέλλοντος.

Υ.Γ. Φαντάζομαι πως δε θα εορταστεί η φετινή 10η επέτειος… αλλά μπορεί και να φαντάζομαι λάθος.




Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Ηγεμόνας και η Μαίρη

Βάζω απέναντί μου το πρόσωπό της. Είναι μεσήλικη, παντρεμένη, έχει δυο παιδιά, ένα σπίτι, δύο αυτοκίνητα, δυο πιστωτικές, καμία αποταμίευση, γενικώς μικρομεσαία. Στα τέλη του μήνα ζορίζονται αλλά τελικά τα καταφέρνουν με τον σύζυγο, δημόσια υπάλληλος αυτή, στέλεχος επιχείρησης εκείνος.   Έχω βρεθεί μαζί της σε κοινές συναναστροφές δυο τρεις φορές και βρίσκομαι κάθε μέρα στο Facebook . Η Μαίρη είναι η πιο μεγάλη επιτυχία του Ηγεμόνα, όπου ηγεμόνας είναι αυτός που φαντάζεστε. Τον θαυμάζει, τον γεμίζει καρδούλες, ευχές, συγχαρητήρια και συμβουλές.  Και δεν είναι μόνον η Μαίρη, είναι ο  άντρας της Μαίρης, οι φίλοι της Μαίρης, πολλές ακόμα Μαίρες που τον υποστηρίζουν φανατικά, και τον θεωρούν ό, τι καλύτερο μας έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια. Τον θεωρούν έναν προοδευτικό, σύγχρονο, ανοιχτόμυαλο Ευρωπαίο με σοβαρότητα, εντιμότητα και τόλμη. Έναν πατριώτη που κουράζεται για το καλό της χώρας, που επιτελεί μεταρρυθμίσεις και έργο, που τελικά είναι, αν όχι μεσσίας, σωτήρα...

Σώπα ανόητε! [Αλίκη Κατσαρού]

Όσοι έχουμε περάσει από τα ελληνικά πανεπιστήμια, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι σαν τον Τσιόδρα, δεν είναι κανόνας. Όλοι θυμόμαστε αρκετούς που το κύριο τους ενδιαφέρον εξαντλούταν στις χρηματοδοτήσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, των οποίων τη λάντζα έκαναν πάντα οι φοιτητές.  Θυμόμαστε άλλους που ναρκισσίζονταν από το ύψος της πανεπιστημιακής έδρας με νεαρές φοιτήτριες και άλλους που εντελώς αδιάφοροι, μετά από μικρή ή μεγάλη πορεία στα γράμματα και τις επιστήμες, εξασφάλιζαν τα οικονομικο-κοινωνικά προνόμια του ακαδημαϊκού και περνούσαν από τα αμφιθέατρα όπως οι τουρίστες από την πλατεία Συντάγματος. Επίσης, όσες νέες και ωραίες έχουμε περάσει από μικρά και μεγάλα ελληνικά νοσοκομεία συνοδεύοντας ηλικιωμένους γονείς ή μικρά παιδιά, σίγουρα θυμόμαστε αρκετούς από τους άρρενες ιατρούς να απλώνουν την σεξιστική τους νοοτροπία στο χώρο, θεωρώντας μας αυτονόητα θύματα της λευκής τους μπλούζας.  Το αίσθημα ανωτερότητας πολλών γιατρών δεν εξαντλείται...

Σήμερα , 17 Νοεμβρίου 2024. [ Αλίκη Κατσαρού ]

  Είχα μια απελπιστικά δύσκολη μέρα. Από αυτές που θες να σβήσεις από τη μνήμη σου, όμως δεν είναι χάρτινες σελίδες στο ημερολόγιο  να τις σκίσεις ή να τις κάψεις για πιο καλά αποτελέσματα. Αντίθετα είναι από εκείνες που έρχονται και σε τυραννούν σαν φαντάσματα ενοχλητικά κάθε λίγο που λένε με πείσμα «μη με ξεχάσεις». Όλο και περισσότερο πιστεύω ότι τις απελπισίες τις δημιουργούμε μόνοι μας. Εννοώ ότι αν δεν συμβαίνει κάτι αντικειμενικά θλιβερό, όλα τα άλλα είναι προσωπική απόφαση «είμαι καλά / δεν είμαι καλά», εσύ αποφασίζεις. Δεν είναι. Θα ήταν. Σε έναν κανονικό κόσμο, σε μια φυσιολογική, ισορροπημένη πραγματικότητα. Εκεί δηλαδή που ζεις σαν κανονικός άνθρωπος, εργάζεσαι, παράγεις, προσφέρεις, απολαμβάνεις, μοιράζεσαι, χαίρεσαι. Στον σημερινό όμως κόσμο, η αίσθηση του «είμαι καλά» ταυτίζεται απόλυτα με το έχω όλα τα καλά . Ποια καλά; Τα ατέλειωτα, αυτά που δεν σταματάς να χρειάζεσαι, αυτά που θέλεις κι άλλα, κι άλλα και ποτέ δε φτάνουν   και τελικά γίνε...