Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Επί της ουσίας, ...βαριέμαι" [Αλίκη Κατσαρού]

Θα είμαι απολύτως ειλικρινής. Η κατάσταση δεν είναι απλώς κουραστική, είναι άκρως βαρετή. Είναι γεγονός πως παιδί αγαπούσα πολύ αυτήν την πόλη. Αγαπούσα τους δρόμους, τις πλατείες, τα κτήρια  και χωρίς να ξέρω και πολλά αισθανόμουν πως δεν είναι μια συνηθισμένη πόλη. Θες που όταν πήγαινα στην Αθήνα, η ατμόσφαιρα χανόταν, θες που μεγάλωσα σε ένα σπίτι με ομιλίες, συνήθειες και έπιπλα μιας άλλης εποχής, θες που οι αστικοί μύθοι γύρω μου με γοήτευαν...
Διάβασα, έμαθα και έγραψα, μικροπράγματα βεβαίως, συγκρίνοντάς τα με τα πολλά και βαθιά μελετήματα άλλων, ορμώμενη ωστόσο κάθε στιγμή από ένα μοναδικό κίνητρο, την αγάπη για τα σημαίνοντα και τα σημαινόμενα που σχημάτιζαν τριγύρω μου ένα ενδιαφέρον σκηνικό με  ανάλογο προφανώς υπόβαθρο. Ταξιδεύοντας βεβαίως, αντιλήφθηκα ότι αυτός ο τόπος είναι πολύ μικρός και ίσως όχι τόσο σημαντικός όσο η αυθαιρεσία της νεανικής μου υπερηφάνειας υπέθετε.
Δόθηκαν ωστόσο στην πόλη, και όχι μόνο στην πόλη, χρυσές ευκαιρίες για την πραγμάτωσή της ως σπουδαίος τόπος να ζει ή να επισκέπτεται κανείς.
Μοχλοί ο Τουρισμός με τις επενδύσεις του, και η UNESCO με το Σχέδιο Διαχείρισης.
Και στα δυο, αποτύχαμε.
Έχοντας προσωπικά μια αρκετά σαφή εικόνα του τρόπου και των αίτιων της αποτυχίας, όχι θεωρητική αλλά απολύτως βιωματική,  κατέληξα στο συναίσθημα όχι της απογοήτευσης που όσο να  ‘ναι έχει μια ένταση, ένα θυμό, μια δυναμική αλλά στο συναίσθημα της βαριεστιμάρας, αν λογίζεται για συναίσθημα.
Οι μπακαλίστικοι λογαριασμοί των υπευθύνων, πρώην και σημερινών δεν έχουν καν την ικανότητα να προκαλέσουν θυμό, ούτε σ’ εμένα, ούτε σε σημαντικούς ανθρώπους που θα ήταν πρώτης τάξεως στρατιώτες σε μια προσπάθεια αληθινής ανασυγκρότησης της Κέρκυρας στους τομείς που υπερέχει –τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό (-κεφαλαία βεβαίως).
Οι «υπεύθυνοι» με τους χειρισμούς τους κατόρθωσαν να προκαλέσουν στο κοινό αίσθημα κάτι μεγάλο: Μεγάλο  χασμουρητό.
Σε περίοδο αριστερής διακυβέρνησης τοπικά και κεντρικά λοιπόν, αντί η αξιοσύνη να ωφελεί το σύνολο, στρέφεται στην ιδιώτευση.  Φυσικά, καθόλου idiots δεν είναι οι ικανοί που ασχολούνται με τα του οίκου τους, της επιχείρησής τους, της ιδιωτικής τους χαράς και ευημερίας. Απλά δεν συνεννοούνται με τους idiots που κάθονται σε καρέκλες και καρεκλάκια.
Οι δρόμοι, οι πλατείες, τα κτήρια θάμπωσαν στα μάτια μου, μίκρυναν. Δε φταίνε τα ταξίδια. Τρία χρόνια άλλωστε έχω να ξεμυτίσω στην Ευρώπη που πάντα μείωνε στα μάτια μου την ιδέα μου για την Κέρκυρα.
Φταίνε οι βαρετές επαναλήψεις της μίζερης διαχείρισης του τόπου,  της σαν συμφωνημένης τακτικής να μην πειραχθεί ούτε τουβλάκι από τη χορταριασμένη του θέση.
Επί της ουσίας δηλαδή, πώς να μη …βαριέμαι;




Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σώπα ανόητε! [Αλίκη Κατσαρού]

Όσοι έχουμε περάσει από τα ελληνικά πανεπιστήμια, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι σαν τον Τσιόδρα, δεν είναι κανόνας. Όλοι θυμόμαστε αρκετούς που το κύριο τους ενδιαφέρον εξαντλούταν στις χρηματοδοτήσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, των οποίων τη λάντζα έκαναν πάντα οι φοιτητές.  Θυμόμαστε άλλους που ναρκισσίζονταν από το ύψος της πανεπιστημιακής έδρας με νεαρές φοιτήτριες και άλλους που εντελώς αδιάφοροι, μετά από μικρή ή μεγάλη πορεία στα γράμματα και τις επιστήμες, εξασφάλιζαν τα οικονομικο-κοινωνικά προνόμια του ακαδημαϊκού και περνούσαν από τα αμφιθέατρα όπως οι τουρίστες από την πλατεία Συντάγματος. Επίσης, όσες νέες και ωραίες έχουμε περάσει από μικρά και μεγάλα ελληνικά νοσοκομεία συνοδεύοντας ηλικιωμένους γονείς ή μικρά παιδιά, σίγουρα θυμόμαστε αρκετούς από τους άρρενες ιατρούς να απλώνουν την σεξιστική τους νοοτροπία στο χώρο, θεωρώντας μας αυτονόητα θύματα της λευκής τους μπλούζας.  Το αίσθημα ανωτερότητας πολλών γιατρών δεν εξαντλείται...

Σήμερα , 17 Νοεμβρίου 2024. [ Αλίκη Κατσαρού ]

  Είχα μια απελπιστικά δύσκολη μέρα. Από αυτές που θες να σβήσεις από τη μνήμη σου, όμως δεν είναι χάρτινες σελίδες στο ημερολόγιο  να τις σκίσεις ή να τις κάψεις για πιο καλά αποτελέσματα. Αντίθετα είναι από εκείνες που έρχονται και σε τυραννούν σαν φαντάσματα ενοχλητικά κάθε λίγο που λένε με πείσμα «μη με ξεχάσεις». Όλο και περισσότερο πιστεύω ότι τις απελπισίες τις δημιουργούμε μόνοι μας. Εννοώ ότι αν δεν συμβαίνει κάτι αντικειμενικά θλιβερό, όλα τα άλλα είναι προσωπική απόφαση «είμαι καλά / δεν είμαι καλά», εσύ αποφασίζεις. Δεν είναι. Θα ήταν. Σε έναν κανονικό κόσμο, σε μια φυσιολογική, ισορροπημένη πραγματικότητα. Εκεί δηλαδή που ζεις σαν κανονικός άνθρωπος, εργάζεσαι, παράγεις, προσφέρεις, απολαμβάνεις, μοιράζεσαι, χαίρεσαι. Στον σημερινό όμως κόσμο, η αίσθηση του «είμαι καλά» ταυτίζεται απόλυτα με το έχω όλα τα καλά . Ποια καλά; Τα ατέλειωτα, αυτά που δεν σταματάς να χρειάζεσαι, αυτά που θέλεις κι άλλα, κι άλλα και ποτέ δε φτάνουν   και τελικά γίνε...

Ο τόπος ως βασικό εργαλείο ανάπτυξης. [Αλίκη Κατσαρού]

Ο τόπος, o κάθε τόπος έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, τα οποία γίνονται βιώματα και γονίδια για τους κατοίκους, και μαζί, προσελκύουν τους επισκέπτες και τους δημιουργούν αναμνήσεις ζωής. Για παράδειγμα, ως τόπος το Παρίσι, το οποίο είναι ο δημοφιλέστερος προορισμός παγκοσμίως, δημιουργεί αναμνήσεις ευρωπαϊκής αστικής εμπειρίας, με καλλιτεχνική, γαστρονομική, αρχιτεκτονική και κοινωνική εμπειρία «ζωής». Οι Μαλδίβες από την άλλη είναι συνυφασμένες με την απόλυτη ξεκούραση και χαλάρωση των αισθήσεων, την αποκοπή από όλα τα στρες του δυτικού πολιτισμού. Ενώ η Αθήνα σημαίνει καλοκαίρι, ξεκούραση, πολιτισμό και πρόσβαση στα νησιά του Αιγαίου. Η Κέρκυρα αλήθεια τι σημαίνει και τι θέλουμε να σημαίνει; Θέλοντας να δώσουμε ταυτότητα στον προορισμό Κέρκυρα, αυθόρμητα, χωρίς μελέτες, στατιστικά κλπ, αρκεί να δούμε πώς εμείς νιώθουμε για τον τόπο μας. Οπωσδήποτε δεν αισθανόμαστε την αυτοπεποίθηση των Παριζιάνων, ούτε όμως διαβιώνουμε ως υπηρέτες των πλουσίων παραθεριστών όπως οι Μαλδιβι...