Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Επί της ουσίας, ...βαριέμαι" [Αλίκη Κατσαρού]

Θα είμαι απολύτως ειλικρινής. Η κατάσταση δεν είναι απλώς κουραστική, είναι άκρως βαρετή. Είναι γεγονός πως παιδί αγαπούσα πολύ αυτήν την πόλη. Αγαπούσα τους δρόμους, τις πλατείες, τα κτήρια  και χωρίς να ξέρω και πολλά αισθανόμουν πως δεν είναι μια συνηθισμένη πόλη. Θες που όταν πήγαινα στην Αθήνα, η ατμόσφαιρα χανόταν, θες που μεγάλωσα σε ένα σπίτι με ομιλίες, συνήθειες και έπιπλα μιας άλλης εποχής, θες που οι αστικοί μύθοι γύρω μου με γοήτευαν...
Διάβασα, έμαθα και έγραψα, μικροπράγματα βεβαίως, συγκρίνοντάς τα με τα πολλά και βαθιά μελετήματα άλλων, ορμώμενη ωστόσο κάθε στιγμή από ένα μοναδικό κίνητρο, την αγάπη για τα σημαίνοντα και τα σημαινόμενα που σχημάτιζαν τριγύρω μου ένα ενδιαφέρον σκηνικό με  ανάλογο προφανώς υπόβαθρο. Ταξιδεύοντας βεβαίως, αντιλήφθηκα ότι αυτός ο τόπος είναι πολύ μικρός και ίσως όχι τόσο σημαντικός όσο η αυθαιρεσία της νεανικής μου υπερηφάνειας υπέθετε.
Δόθηκαν ωστόσο στην πόλη, και όχι μόνο στην πόλη, χρυσές ευκαιρίες για την πραγμάτωσή της ως σπουδαίος τόπος να ζει ή να επισκέπτεται κανείς.
Μοχλοί ο Τουρισμός με τις επενδύσεις του, και η UNESCO με το Σχέδιο Διαχείρισης.
Και στα δυο, αποτύχαμε.
Έχοντας προσωπικά μια αρκετά σαφή εικόνα του τρόπου και των αίτιων της αποτυχίας, όχι θεωρητική αλλά απολύτως βιωματική,  κατέληξα στο συναίσθημα όχι της απογοήτευσης που όσο να  ‘ναι έχει μια ένταση, ένα θυμό, μια δυναμική αλλά στο συναίσθημα της βαριεστιμάρας, αν λογίζεται για συναίσθημα.
Οι μπακαλίστικοι λογαριασμοί των υπευθύνων, πρώην και σημερινών δεν έχουν καν την ικανότητα να προκαλέσουν θυμό, ούτε σ’ εμένα, ούτε σε σημαντικούς ανθρώπους που θα ήταν πρώτης τάξεως στρατιώτες σε μια προσπάθεια αληθινής ανασυγκρότησης της Κέρκυρας στους τομείς που υπερέχει –τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό (-κεφαλαία βεβαίως).
Οι «υπεύθυνοι» με τους χειρισμούς τους κατόρθωσαν να προκαλέσουν στο κοινό αίσθημα κάτι μεγάλο: Μεγάλο  χασμουρητό.
Σε περίοδο αριστερής διακυβέρνησης τοπικά και κεντρικά λοιπόν, αντί η αξιοσύνη να ωφελεί το σύνολο, στρέφεται στην ιδιώτευση.  Φυσικά, καθόλου idiots δεν είναι οι ικανοί που ασχολούνται με τα του οίκου τους, της επιχείρησής τους, της ιδιωτικής τους χαράς και ευημερίας. Απλά δεν συνεννοούνται με τους idiots που κάθονται σε καρέκλες και καρεκλάκια.
Οι δρόμοι, οι πλατείες, τα κτήρια θάμπωσαν στα μάτια μου, μίκρυναν. Δε φταίνε τα ταξίδια. Τρία χρόνια άλλωστε έχω να ξεμυτίσω στην Ευρώπη που πάντα μείωνε στα μάτια μου την ιδέα μου για την Κέρκυρα.
Φταίνε οι βαρετές επαναλήψεις της μίζερης διαχείρισης του τόπου,  της σαν συμφωνημένης τακτικής να μην πειραχθεί ούτε τουβλάκι από τη χορταριασμένη του θέση.
Επί της ουσίας δηλαδή, πώς να μη …βαριέμαι;




Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2023, Ιούλιος, Κέρκυρα.

Έχουμε τη μεγάλη τύχη να διατηρούμε ένα συμπαθητικό σπίτι στην Κέρκυρα, και έναν μεγάλο έρωτα για την ίδια την Κέρκυρα αλλά και για καθετί ωραίο. Όπως η ίδια η Κέρκυρα.  Πέντε καλοκαίρια δεν κατορθώσαμε να πάμε, για λόγους σημαντικούς και ασήμαντους. Φέτος ήταν υπόσχεση. Εγώ λόγω καταγωγής, έχω περάσει στην Κέρκυρα  περισσότερα από τα μισά καλοκαίρια της ζωής μου. Έχω τόσες αναμνήσεις, όσες δεν έχω για κανένα άλλο μέρος ή συμβάν. Θυμάμαι το αυτοκίνητο του παππού και της γιαγιάς που μας πήγαινε στις δημοφιλείς  παραλίες της εποχής, τον Ίψο, το Πέραμα, τον Άη Γιάννη. Μας πήγαινε και στα ξενοδοχεία, όπου ήταν όλοι φιλόξενοι και περιποιητικοί, περισσότερο με μάς που ήμασταν ντόπιοι, παρά με τους ξένους. Θυμάμαι τα θεόρατα κλαμπ σάντουιτς στο Mira Mare, το κοτόπουλο στο καλαθάκι στο K erkyra Golf και την ταβέρνα στο Πυργί όπου με τσίμπησε μια μέλισσα. Από την πόλη θυμάμαι τα αστραφτερά πεζοδρόμια και τους άδειους δρόμους τα απομεσήμερα, τα ψητά καλαμπόκια, τις άμαξες και τα τρίκλυκλα, ακό

Ο Ηγεμόνας και η Μαίρη

Βάζω απέναντί μου το πρόσωπό της. Είναι μεσήλικη, παντρεμένη, έχει δυο παιδιά, ένα σπίτι, δύο αυτοκίνητα, δυο πιστωτικές, καμία αποταμίευση, γενικώς μικρομεσαία. Στα τέλη του μήνα ζορίζονται αλλά τελικά τα καταφέρνουν με τον σύζυγο, δημόσια υπάλληλος αυτή, στέλεχος επιχείρησης εκείνος.   Έχω βρεθεί μαζί της σε κοινές συναναστροφές δυο τρεις φορές και βρίσκομαι κάθε μέρα στο Facebook . Η Μαίρη είναι η πιο μεγάλη επιτυχία του Ηγεμόνα, όπου ηγεμόνας είναι αυτός που φαντάζεστε. Τον θαυμάζει, τον γεμίζει καρδούλες, ευχές, συγχαρητήρια και συμβουλές.  Και δεν είναι μόνον η Μαίρη, είναι ο  άντρας της Μαίρης, οι φίλοι της Μαίρης, πολλές ακόμα Μαίρες που τον υποστηρίζουν φανατικά, και τον θεωρούν ό, τι καλύτερο μας έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια. Τον θεωρούν έναν προοδευτικό, σύγχρονο, ανοιχτόμυαλο Ευρωπαίο με σοβαρότητα, εντιμότητα και τόλμη. Έναν πατριώτη που κουράζεται για το καλό της χώρας, που επιτελεί μεταρρυθμίσεις και έργο, που τελικά είναι, αν όχι μεσσίας, σωτήρας. Η Μαίρη ε

Σώπα ανόητε! [Αλίκη Κατσαρού]

Όσοι έχουμε περάσει από τα ελληνικά πανεπιστήμια, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι σαν τον Τσιόδρα, δεν είναι κανόνας. Όλοι θυμόμαστε αρκετούς που το κύριο τους ενδιαφέρον εξαντλούταν στις χρηματοδοτήσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, των οποίων τη λάντζα έκαναν πάντα οι φοιτητές.  Θυμόμαστε άλλους που ναρκισσίζονταν από το ύψος της πανεπιστημιακής έδρας με νεαρές φοιτήτριες και άλλους που εντελώς αδιάφοροι, μετά από μικρή ή μεγάλη πορεία στα γράμματα και τις επιστήμες, εξασφάλιζαν τα οικονομικο-κοινωνικά προνόμια του ακαδημαϊκού και περνούσαν από τα αμφιθέατρα όπως οι τουρίστες από την πλατεία Συντάγματος. Επίσης, όσες νέες και ωραίες έχουμε περάσει από μικρά και μεγάλα ελληνικά νοσοκομεία συνοδεύοντας ηλικιωμένους γονείς ή μικρά παιδιά, σίγουρα θυμόμαστε αρκετούς από τους άρρενες ιατρούς να απλώνουν την σεξιστική τους νοοτροπία στο χώρο, θεωρώντας μας αυτονόητα θύματα της λευκής τους μπλούζας.  Το αίσθημα ανωτερότητας πολλών γιατρών δεν εξαντλείται απαραίτη