Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

2017: Τι κρατώ και τι πετώ!

Πρώτα θα γράψω τα άσχημα, για να τελειώνουμε μ’ αυτά, να τα πετάξω μακριά αν και ξέρω πως πολλά δε θα φύγουν, θα κυκλώνουν απειλητικά την εντατική μου προσπάθεια να χαίρομαι.
Πετάω λοιπόν την αρρώστια. Κάθε αρρώστια, από τον αθώο χρόνιο πόνο που ρημάζει την καθημερινότητα όσων τον ζουν ως τον καρκίνο που μετά από τόσα Νόμπελ Ιατρικής συνεχίζει να μας λοξοκοιτάει αδίστακτα ή περίπου.
Πετάω την ντροπή της φτώχειας, του προσφυγικού και της απανταχού κοινωνικής αδικίας. Μαζί πετάω και τους νεοφιλελεύθερους φωστήρες που μόνη ιδεολογία έχουν την άνεση (τους βασικά).
Πετάω την αδιαφορία της πολιτείας για τους ανήμπορους. Ούτε ηλικιωμένος, ούτε ΑΜΕΑ ζει καλά στην Ελλάδα, αν δεν έχει μπράτσο να στηριχτεί κι αυτό δε λέγεται σύγχρονη χώρα, οι αδύναμοι να σέρνονται.
Πετάω την ντροπή που λέγεται Ντόναλντ Τράμπ μαζί με όλη την πορτοκαλο-ρόζ κουλτούρα που αγκαλιάζει  τον πλανήτη με τα απλωμένα πλοκάμια της.
Πετάω τους σάτυρους, που επιτέλους οι γυναίκες (και θεάρες μαζί) ξεμπρόστιασαν και μας άνοιξαν το δρόμο και το στόμα για να πούμε όλες ό, τι πρέπει να ειπωθεί αφού κάποια στιγμή συνέβη, είτε ο τόπος ήταν το Κωλοκοτρονίτσι είτε το Χόλυγουντ, το χούφτωμα την ίδια αίσθηση αηδίας προκαλεί.
Πετάω την υποκρισία, το κουτσομπολιό και τον κιτρινισμό μαζί με τους πάσης φύσεως εκφραστές του.

Πετάω και την τίμια μεν, ζημιογόνα δε, απραγία των κυβερνώντων της μικρής πόλης που ζω και αγαπώ.
Σε πολύ προσωπικό επίπεδο, πετάω αναβολές, ενοχές και αναστολές μαζί με τις παλίνδρομες επιφάσεις τους, τύπου «νυστάζω/ δεν έχω χρόνο/ μήπως κάνω λάθος».
Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που από ανθρώπους, δεν πετάω κανέναν αλλά τους κρατάω όλους γιατί προνόησα, πάνε δυο τρία- χρόνια που οι επιβλαβείς άνθρωποι δεν εισπράττουν ούτε την καλημέρα μου. Ως επιβλαβείς αντιλαμβάνομαι όσους βλάπτουν συχνά και άλλους εκτός από την αφεντιά μου…

Τι κρατάω;
Κρατάω τους ανθρώπους λοιπόν, μικρούς και μεγάλους που μ’ αγαπούν και τους αγαπώ και το δείχνουμε και το λέμε και το ευχαριστιόμαστε. Μετά από διαβήματα και επαναστάσεις, μετά από τη διακήρυξη της προσωπικής μου ανεξαρτησίας, μετά από ηρωισμούς και μεγαλοστομίες, παραδέχομαι ότι  μεγαλώνω και δυναμώνω κυρίως μέσα σε αγκαλιές.
Κρατάω τη συνειδητοποίηση της πραγματικότητας που λέει ότι η πνευματικότητα  που περιφρονεί την ύλη είναι μια μίζερη ουτοπία και παράλληλα συνεχίζω να πιστεύω ότι οι ‘σκέτο’ υλιστές παραμένουν ληστές.
Κι άλλη μια συνειδητοποίηση κρατάω, ότι ο χρόνος και μόνον αυτός αποδεικνύει τις ποιότητες  και στο τέλος βουλώνει στόματα και οχετούς.
Κρατάω τις λίγες επιτυχίες αυτής της κυβέρνησης όπως το σύμφωνο συμβίωσης και τη δειλή έστω θεσμική αποστασιοποίηση από την εκκλησία.
Κρατάω τους αγώνες όσων αγωνίζονται για την υγεία τους, για την αξιοπρέπειά τους, για την ελευθερία τους.
Κρατάω την έκδοση του βιβλίου μου, την πορεία του και την χαρά της παρουσίασής του.
Κρατάω την καινούργια μου διαλλακτικότητα, κάτι σαν θαύμα στον εγκέφαλό μου.
Κρατάω την εγκυμοσύνη της αδελφικής μου φίλης και την προσμονή της κόρης της ως την πιο ευχάριστη είδηση των τελευταίων ετών.
Κρατάω και μούτρα σε όσους δε μ’ αρέσουν και το δείχνω.
Πάνω από όλα, κρατάω υποσχέσεις: να μ’ αγαπώ και ν’ αγαπώ!
Και μια ευχή: Την καινούργια χρονιά να μη μου λείψει κανείς -όχι τίποτα-, ΚΑΝΕΙΣ.
ΚΑΛΟ 2018!
(Αυτός ο αριθμός -18- σαν ενηλικίωση ακούγεται. Λες…;)






Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2023, Ιούλιος, Κέρκυρα.

Έχουμε τη μεγάλη τύχη να διατηρούμε ένα συμπαθητικό σπίτι στην Κέρκυρα, και έναν μεγάλο έρωτα για την ίδια την Κέρκυρα αλλά και για καθετί ωραίο. Όπως η ίδια η Κέρκυρα.  Πέντε καλοκαίρια δεν κατορθώσαμε να πάμε, για λόγους σημαντικούς και ασήμαντους. Φέτος ήταν υπόσχεση. Εγώ λόγω καταγωγής, έχω περάσει στην Κέρκυρα  περισσότερα από τα μισά καλοκαίρια της ζωής μου. Έχω τόσες αναμνήσεις, όσες δεν έχω για κανένα άλλο μέρος ή συμβάν. Θυμάμαι το αυτοκίνητο του παππού και της γιαγιάς που μας πήγαινε στις δημοφιλείς  παραλίες της εποχής, τον Ίψο, το Πέραμα, τον Άη Γιάννη. Μας πήγαινε και στα ξενοδοχεία, όπου ήταν όλοι φιλόξενοι και περιποιητικοί, περισσότερο με μάς που ήμασταν ντόπιοι, παρά με τους ξένους. Θυμάμαι τα θεόρατα κλαμπ σάντουιτς στο Mira Mare, το κοτόπουλο στο καλαθάκι στο K erkyra Golf και την ταβέρνα στο Πυργί όπου με τσίμπησε μια μέλισσα. Από την πόλη θυμάμαι τα αστραφτερά πεζοδρόμια και τους άδειους δρόμους τα απομεσήμερα, τα ψητά καλαμπόκια, τις άμαξες και τα τρίκλυκλα, ακό

Ο Ηγεμόνας και η Μαίρη

Βάζω απέναντί μου το πρόσωπό της. Είναι μεσήλικη, παντρεμένη, έχει δυο παιδιά, ένα σπίτι, δύο αυτοκίνητα, δυο πιστωτικές, καμία αποταμίευση, γενικώς μικρομεσαία. Στα τέλη του μήνα ζορίζονται αλλά τελικά τα καταφέρνουν με τον σύζυγο, δημόσια υπάλληλος αυτή, στέλεχος επιχείρησης εκείνος.   Έχω βρεθεί μαζί της σε κοινές συναναστροφές δυο τρεις φορές και βρίσκομαι κάθε μέρα στο Facebook . Η Μαίρη είναι η πιο μεγάλη επιτυχία του Ηγεμόνα, όπου ηγεμόνας είναι αυτός που φαντάζεστε. Τον θαυμάζει, τον γεμίζει καρδούλες, ευχές, συγχαρητήρια και συμβουλές.  Και δεν είναι μόνον η Μαίρη, είναι ο  άντρας της Μαίρης, οι φίλοι της Μαίρης, πολλές ακόμα Μαίρες που τον υποστηρίζουν φανατικά, και τον θεωρούν ό, τι καλύτερο μας έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια. Τον θεωρούν έναν προοδευτικό, σύγχρονο, ανοιχτόμυαλο Ευρωπαίο με σοβαρότητα, εντιμότητα και τόλμη. Έναν πατριώτη που κουράζεται για το καλό της χώρας, που επιτελεί μεταρρυθμίσεις και έργο, που τελικά είναι, αν όχι μεσσίας, σωτήρας. Η Μαίρη ε

Σώπα ανόητε! [Αλίκη Κατσαρού]

Όσοι έχουμε περάσει από τα ελληνικά πανεπιστήμια, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι σαν τον Τσιόδρα, δεν είναι κανόνας. Όλοι θυμόμαστε αρκετούς που το κύριο τους ενδιαφέρον εξαντλούταν στις χρηματοδοτήσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, των οποίων τη λάντζα έκαναν πάντα οι φοιτητές.  Θυμόμαστε άλλους που ναρκισσίζονταν από το ύψος της πανεπιστημιακής έδρας με νεαρές φοιτήτριες και άλλους που εντελώς αδιάφοροι, μετά από μικρή ή μεγάλη πορεία στα γράμματα και τις επιστήμες, εξασφάλιζαν τα οικονομικο-κοινωνικά προνόμια του ακαδημαϊκού και περνούσαν από τα αμφιθέατρα όπως οι τουρίστες από την πλατεία Συντάγματος. Επίσης, όσες νέες και ωραίες έχουμε περάσει από μικρά και μεγάλα ελληνικά νοσοκομεία συνοδεύοντας ηλικιωμένους γονείς ή μικρά παιδιά, σίγουρα θυμόμαστε αρκετούς από τους άρρενες ιατρούς να απλώνουν την σεξιστική τους νοοτροπία στο χώρο, θεωρώντας μας αυτονόητα θύματα της λευκής τους μπλούζας.  Το αίσθημα ανωτερότητας πολλών γιατρών δεν εξαντλείται απαραίτη