Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Προσμονή [Μαρία Αγάθου]

Όταν ξέρω ότι θα έρθεις, όλες οι γιορτές μαζί ενυπάρχουν μέσα  μου και παρελαύνουν θριαμβευτικά. Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά με τα λαμπιόνια και τα δώρα τους,  οι Απόκριες με τους ξέφρενους χορούς και να σου, μια πολύχρωμη, μυρωδάτη Πρωτομαγιά και να, οι πολυπόθητες καλοκαιρινές διακοπές, με όλα τα ψάθινα καπέλα και τα μακό ρούχα, τα παράταιρα μαγιό και τις φλοράλ τις σαγιονάρες. Κόκκινα μπαλόνια- και πράσινα και κίτρινα και μπλε και ό,τι χρώμα θες εσύ, πετούν στον ουρανό ανέμελα, μαζί με παρδαλούς χαρταετούς που ελευθέρωσαν χέρια παιδικά, μια Καθαρά Δευτέρα.
Όταν ξέρω ότι θα έρθεις όλα είναι πιο έντονα. Τα χρώματα, οι γεύσεις, οι μυρωδιές. Πιο απολαυστικός ο καφές στον ουρανίσκο μου, πιο ανοιχτά τα μάτια μου στο φώς, πιο έτοιμη η αγκαλιά μου να αγκαλιάσει τον κόσμο, πιο χαμογελαστά τα χείλη μου. Οι αισθήσεις μου αυτορυθμίζονται, ανεβάζουν την ένταση, περιμένουν να σε υποδεχτούν στον ύψιστο βαθμό της δεκτικότητάς τους.
Όταν ξέρω ότι θα έρθεις, δεν περπάταω στο έδαφος. Γλιστράω σαν εκείνες τις χορεύτριες, που θα λέγε κανείς πώς ίπτανται, ελαφριά σαν πεταλούδα, χωρίς να με βαραίνουν κιλά και χρόνια, μήτε απλήρωτοι λογαριασμοί, η λάμπα που χάλασε ή το αυτοκίνητο που θέλει σέρβις.

Όλα μπορούν να περιμένουν, όταν ξέρω ότι θα έρθεις. Κλείνουν παντζούρια στην έξω ζωή, σε ό,τι δεν φέρει το όνομά σου και δεν σχετίζεται με το εμείς. Τομή στον χρόνο, οι μοιρασμένες μας ώρες. Καταργούνται τα προ μεσημβρίας και μετά μεσημβρίας και όλα μετρούνται με  ‘Πριν από Εσένα’ και ‘Μετά από Εσένα’.
‘Όταν ξέρω ότι θα έρθεις ομορφαίνω και μαζί με εμένα ομορφαίνει το μικρό μου δυάρι και αυτή η πολύβουη τσιμεντένια πόλη. Περπατώ βιαστικά ανάμεσα στον κόσμο, να φτάσω σπίτι γρήγορα, φορτωμένη με  ψώνια  και μέσα στην ασχήμια,  βλέπω μόνο εκείνο το χαμολούλουδο που κατάφερε να ανθίσει στους αρμούς του πεζοδρομίου.
 Όταν ξέρω ότι θα έρθεις, παρόλη τη ζωή που κυλά μέσα μου σαν ένα τετράχρονο παιδί που χοροπηδάει, ταυτόχρονα αγαλλιάζω και ηρεμώ στη σκέψη ότι είσαι ακόμα εδώ, πάντα εδώ, ξανά εδώ. Κλείνω τα μάτια και νιώθω την θαλπωρή να απλώνεται,  όπως το χειμώνα που πιάνω το φλιτζάνι με τη σοκολάτα να θερμάνω τα χέρια ή το καλοκαίρι που νιώθω τη γλυκιά ζέστη από τα λευκά βότσαλα στα πόδια μου.
Όταν ξέρω ότι θα έρθεις, ίσως- ίσως λέω, σε αγαπώ πιο πολύ, από όταν είσαι εδώ, με τη σάρκα και τα οστά σου. Όταν είσαι εδώ, είναι μια όμορφη Κυριακή, μα η Κυριακή φέρνει Δευτέρες. Μα όταν ξέρω ότι θα έρθεις, είναι βράδυ Παρασκευής και πρωινό Σαββάτου και όλα είναι εκεί για εμάς, μπροστά μας απλωμένες, οι στιγμές, τα συναισθήματα,  όλα φρέσκα και ξεκούραστα, λαμπερά και ήρεμα, περιμένοντας πρόθυμα να βιωθούν…


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Ηγεμόνας και η Μαίρη

Βάζω απέναντί μου το πρόσωπό της. Είναι μεσήλικη, παντρεμένη, έχει δυο παιδιά, ένα σπίτι, δύο αυτοκίνητα, δυο πιστωτικές, καμία αποταμίευση, γενικώς μικρομεσαία. Στα τέλη του μήνα ζορίζονται αλλά τελικά τα καταφέρνουν με τον σύζυγο, δημόσια υπάλληλος αυτή, στέλεχος επιχείρησης εκείνος.   Έχω βρεθεί μαζί της σε κοινές συναναστροφές δυο τρεις φορές και βρίσκομαι κάθε μέρα στο Facebook . Η Μαίρη είναι η πιο μεγάλη επιτυχία του Ηγεμόνα, όπου ηγεμόνας είναι αυτός που φαντάζεστε. Τον θαυμάζει, τον γεμίζει καρδούλες, ευχές, συγχαρητήρια και συμβουλές.  Και δεν είναι μόνον η Μαίρη, είναι ο  άντρας της Μαίρης, οι φίλοι της Μαίρης, πολλές ακόμα Μαίρες που τον υποστηρίζουν φανατικά, και τον θεωρούν ό, τι καλύτερο μας έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια. Τον θεωρούν έναν προοδευτικό, σύγχρονο, ανοιχτόμυαλο Ευρωπαίο με σοβαρότητα, εντιμότητα και τόλμη. Έναν πατριώτη που κουράζεται για το καλό της χώρας, που επιτελεί μεταρρυθμίσεις και έργο, που τελικά είναι, αν όχι μεσσίας, σωτήρας. Η Μαίρη ε

Σώπα ανόητε! [Αλίκη Κατσαρού]

Όσοι έχουμε περάσει από τα ελληνικά πανεπιστήμια, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι σαν τον Τσιόδρα, δεν είναι κανόνας. Όλοι θυμόμαστε αρκετούς που το κύριο τους ενδιαφέρον εξαντλούταν στις χρηματοδοτήσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, των οποίων τη λάντζα έκαναν πάντα οι φοιτητές.  Θυμόμαστε άλλους που ναρκισσίζονταν από το ύψος της πανεπιστημιακής έδρας με νεαρές φοιτήτριες και άλλους που εντελώς αδιάφοροι, μετά από μικρή ή μεγάλη πορεία στα γράμματα και τις επιστήμες, εξασφάλιζαν τα οικονομικο-κοινωνικά προνόμια του ακαδημαϊκού και περνούσαν από τα αμφιθέατρα όπως οι τουρίστες από την πλατεία Συντάγματος. Επίσης, όσες νέες και ωραίες έχουμε περάσει από μικρά και μεγάλα ελληνικά νοσοκομεία συνοδεύοντας ηλικιωμένους γονείς ή μικρά παιδιά, σίγουρα θυμόμαστε αρκετούς από τους άρρενες ιατρούς να απλώνουν την σεξιστική τους νοοτροπία στο χώρο, θεωρώντας μας αυτονόητα θύματα της λευκής τους μπλούζας.  Το αίσθημα ανωτερότητας πολλών γιατρών δεν εξαντλείται απαραίτη

Σήμερα , 17 Νοεμβρίου 2024. [ Αλίκη Κατσαρού ]

  Είχα μια απελπιστικά δύσκολη μέρα. Από αυτές που θες να σβήσεις από τη μνήμη σου, όμως δεν είναι χάρτινες σελίδες στο ημερολόγιο  να τις σκίσεις ή να τις κάψεις για πιο καλά αποτελέσματα. Αντίθετα είναι από εκείνες που έρχονται και σε τυραννούν σαν φαντάσματα ενοχλητικά κάθε λίγο που λένε με πείσμα «μη με ξεχάσεις». Όλο και περισσότερο πιστεύω ότι τις απελπισίες τις δημιουργούμε μόνοι μας. Εννοώ ότι αν δεν συμβαίνει κάτι αντικειμενικά θλιβερό, όλα τα άλλα είναι προσωπική απόφαση «είμαι καλά / δεν είμαι καλά», εσύ αποφασίζεις. Δεν είναι. Θα ήταν. Σε έναν κανονικό κόσμο, σε μια φυσιολογική, ισορροπημένη πραγματικότητα. Εκεί δηλαδή που ζεις σαν κανονικός άνθρωπος, εργάζεσαι, παράγεις, προσφέρεις, απολαμβάνεις, μοιράζεσαι, χαίρεσαι. Στον σημερινό όμως κόσμο, η αίσθηση του «είμαι καλά» ταυτίζεται απόλυτα με το έχω όλα τα καλά . Ποια καλά; Τα ατέλειωτα, αυτά που δεν σταματάς να χρειάζεσαι, αυτά που θέλεις κι άλλα, κι άλλα και ποτέ δε φτάνουν   και τελικά γίνεσαι ένας μαραθωνοδρ