Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εξουσίες [Αλίκη Κατσαρού]


Εξουσίες, εξουσίες, δεν μας άφησαν στιγμή να χαρούμε τη ζωή τραγουδούσε η Ελένη Δήμου πριν χρόνια, κι εγώ, σε μια κατάσταση μετεφηβικής παντογνωσίας τότε, νόμιζα ότι καταλάβαινα τι εννοούσε.
Σε μια άλλη κατάσταση απότομης ενηλικίωσης, αυτής που σου συμβαίνει συνήθως μετά τα 35 είδα στη μεγάλη οθόνη την Adele, την ταινία με μια από τις πιο ερωτικές, ωμές σκηνές του παγκόσμιου κινηματογράφου. Τότε κατάλαβα. Εξουσίες παντού. Ακόμη και στις πιο ατόφιες, αντισυμβατικές σχέσεις.
Βέβαια, η εξουσία του έρωτα (όταν είναι έρωτας και κλείνω την παρένθεση χωρίς επεξηγήσεις) είναι ηδονική, έχει φως μες στα σκοτάδια της και στιγμές απερίγραπτων ψυχικών και σωματικών κραδασμών.
Αλλά η άλλη, η καθημερινή εξουσία που ασκούν οι άνθρωποι στους ανθρώπους, συχνά, πολύ, παντού, είναι υπαρκτή και είναι απαίσια.
Καθόμουν στο κάθισμα του συνοδηγού σε ένα μεγάλο αυτοκίνητο με καλό κλιματισμό. Έξω η θερμοκρασία ήταν 46 βαθμοί Κελσίου και η ατμόσφαιρα θαμπή από την άμμο της ερήμου που ο νυχτερινός άνεμος είχε σηκώσει. Σε ένα εργοτάξιο κοντά στον Περσικό κόλπο, δεκάδες εργάτες με τουρμπάνια, ιδρωμένα πρόσωπα και μάτια θολά δούλευαν σκληρά. Μας κοιτούσαν με την άκρη του ματιού όπως περνούσαμε με τα τζάμια κλειστά, σαν στη γυάλα μας. Κάποιοι έσκυβαν το κεφάλι σε θέση υποταγής και ευγνωμοσύνης. Ευγνωμοσύνης για τα πεντακόσια περίπου δολάρια που κέρδιζαν το μήνα τη στιγμή που πέρναγε από πάνω τους ο επιστάτης με αυστηρότητα. Νόμιζα ότι θα λιώσει το σύμπαν από τη θερμοκρασία, νόμιζα κι εγώ ότι θα λιώσω, από ντροπή. Έστρεψα το βλέμμα. Ντρεπόμουν που είμαι άνθρωπος.
Αν η παραπάνω σκηνή, από τον τρίτο κόσμο (ξέρω, δεν είναι politically correct η έκφραση αλλά αγαπώ την ειλικρίνεια) μοιάζει μακρινή, ούτε από τη δημοκρατική Ευρώπη και Ελλάδα, λείπουν οι μικρο- χιτλερίσκοι της δεκάρας που παράγουν ανάλογες καταστάσεις με θύματα αδύναμους εργαζόμενους.
Η ταμίας του σούπερ μάρκετ που σκουπίζει, κουβαλάει, χτυπάει στην ταμιακή, υπερβαίνει καθημερινά το ωράριό της, που από τον πενιχρό μισθό της παρακρατάται η αξία των γιαουρτιών επειδή της διέφυγε η ημερομηνία λήξης τους, στην εξουσία ενός ανάλογου χιτλερίσκου βρίσκεται, όπως ο επιστάτης στους 46C.
Εξουσίες, εξουσίες κάθε μέρα και παντού. Το μαρτυρά και η ιστορία, εκτός αν κανείς πιστεύει ότι τις πυραμίδες της Αιγύπτου έκτισαν τίποτα χαμογελαστοί τιτάνες από το υπερπέραν ή ότι πριν τον Λούθερ Κινγκ οι μαύροι χαίρονταν με την κοινωνική συμπεριφορά των λευκών απέναντί τους.
Όχι ότι ο κόσμος δεν προχωράει, αλλά όχι και ότι κάθε ακαλλιέργητο ανθρώπινο ον που συγκεντρώνει μια κάποια ισχύ στα χέρια του, δεν κακομεταχειρίζεται, προσβάλλει ή έστω υποτιμάει εκείνους που η εμβέλειά του επιτρέπει. Σαν φυσικό συστατικό της ακατέργαστης ύπαρξης που να πάρει η οργή.
Από τη συμπεριφορά του προς τους κατώτερους φαίνεται όμως, αλήθεια, ο άνθρωπος . Κι αν η λέξη “κατώτερος” δεν είναι politically correct, πάλι δεν πειράζει γιατί αγαπώ την αλήθεια και η αλήθεια είναι ότι η ζωή ήταν, είναι και θα είναι γεμάτη σχέσεις εξουσίας με κατώτερους και ανώτερους. Και δεν είναι λίγοι αυτοί που εναλλάσσουν τη συμπεριφορά τους, ανάλογα με το σκαλί της κλίμακας που κάθε φορά τυχαίνει να βρίσκονται, με κολακεία στους ανώτερους, και υποτίμηση στους κατώτερους. Αηδία!
Ευτυχισμένοι όσοι ζουν με συνειδητή αντίσταση στις εξουσίες, από όπου και αν προέρχονται, προς όπου κι αν απευθύνονται.
Θέλει τόλμη και αρετή η ελευθερία κατά τον ποιητή, αλλά θέλει και παιδεία, και ψυχή και αλήθεια.









Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σώπα ανόητε! [Αλίκη Κατσαρού]

Όσοι έχουμε περάσει από τα ελληνικά πανεπιστήμια, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι σαν τον Τσιόδρα, δεν είναι κανόνας. Όλοι θυμόμαστε αρκετούς που το κύριο τους ενδιαφέρον εξαντλούταν στις χρηματοδοτήσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, των οποίων τη λάντζα έκαναν πάντα οι φοιτητές.  Θυμόμαστε άλλους που ναρκισσίζονταν από το ύψος της πανεπιστημιακής έδρας με νεαρές φοιτήτριες και άλλους που εντελώς αδιάφοροι, μετά από μικρή ή μεγάλη πορεία στα γράμματα και τις επιστήμες, εξασφάλιζαν τα οικονομικο-κοινωνικά προνόμια του ακαδημαϊκού και περνούσαν από τα αμφιθέατρα όπως οι τουρίστες από την πλατεία Συντάγματος. Επίσης, όσες νέες και ωραίες έχουμε περάσει από μικρά και μεγάλα ελληνικά νοσοκομεία συνοδεύοντας ηλικιωμένους γονείς ή μικρά παιδιά, σίγουρα θυμόμαστε αρκετούς από τους άρρενες ιατρούς να απλώνουν την σεξιστική τους νοοτροπία στο χώρο, θεωρώντας μας αυτονόητα θύματα της λευκής τους μπλούζας.  Το αίσθημα ανωτερότητας πολλών γιατρών δεν εξαντλείται...

Σήμερα , 17 Νοεμβρίου 2024. [ Αλίκη Κατσαρού ]

  Είχα μια απελπιστικά δύσκολη μέρα. Από αυτές που θες να σβήσεις από τη μνήμη σου, όμως δεν είναι χάρτινες σελίδες στο ημερολόγιο  να τις σκίσεις ή να τις κάψεις για πιο καλά αποτελέσματα. Αντίθετα είναι από εκείνες που έρχονται και σε τυραννούν σαν φαντάσματα ενοχλητικά κάθε λίγο που λένε με πείσμα «μη με ξεχάσεις». Όλο και περισσότερο πιστεύω ότι τις απελπισίες τις δημιουργούμε μόνοι μας. Εννοώ ότι αν δεν συμβαίνει κάτι αντικειμενικά θλιβερό, όλα τα άλλα είναι προσωπική απόφαση «είμαι καλά / δεν είμαι καλά», εσύ αποφασίζεις. Δεν είναι. Θα ήταν. Σε έναν κανονικό κόσμο, σε μια φυσιολογική, ισορροπημένη πραγματικότητα. Εκεί δηλαδή που ζεις σαν κανονικός άνθρωπος, εργάζεσαι, παράγεις, προσφέρεις, απολαμβάνεις, μοιράζεσαι, χαίρεσαι. Στον σημερινό όμως κόσμο, η αίσθηση του «είμαι καλά» ταυτίζεται απόλυτα με το έχω όλα τα καλά . Ποια καλά; Τα ατέλειωτα, αυτά που δεν σταματάς να χρειάζεσαι, αυτά που θέλεις κι άλλα, κι άλλα και ποτέ δε φτάνουν   και τελικά γίνε...

Ο τόπος ως βασικό εργαλείο ανάπτυξης. [Αλίκη Κατσαρού]

Ο τόπος, o κάθε τόπος έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, τα οποία γίνονται βιώματα και γονίδια για τους κατοίκους, και μαζί, προσελκύουν τους επισκέπτες και τους δημιουργούν αναμνήσεις ζωής. Για παράδειγμα, ως τόπος το Παρίσι, το οποίο είναι ο δημοφιλέστερος προορισμός παγκοσμίως, δημιουργεί αναμνήσεις ευρωπαϊκής αστικής εμπειρίας, με καλλιτεχνική, γαστρονομική, αρχιτεκτονική και κοινωνική εμπειρία «ζωής». Οι Μαλδίβες από την άλλη είναι συνυφασμένες με την απόλυτη ξεκούραση και χαλάρωση των αισθήσεων, την αποκοπή από όλα τα στρες του δυτικού πολιτισμού. Ενώ η Αθήνα σημαίνει καλοκαίρι, ξεκούραση, πολιτισμό και πρόσβαση στα νησιά του Αιγαίου. Η Κέρκυρα αλήθεια τι σημαίνει και τι θέλουμε να σημαίνει; Θέλοντας να δώσουμε ταυτότητα στον προορισμό Κέρκυρα, αυθόρμητα, χωρίς μελέτες, στατιστικά κλπ, αρκεί να δούμε πώς εμείς νιώθουμε για τον τόπο μας. Οπωσδήποτε δεν αισθανόμαστε την αυτοπεποίθηση των Παριζιάνων, ούτε όμως διαβιώνουμε ως υπηρέτες των πλουσίων παραθεριστών όπως οι Μαλδιβι...