Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η μεγάλη χαρά του να την πλησιάζεις [Αλίκη Κατσαρού]


Ο δρόμος για την ελευθερία, μου φαίνεται  ο πιο δύσκολος. Όχι αυτός για την εθνική ελευθερία ή την ελευθερία της έκφρασης ή την ελευθερία της κίνησης. Αλλά για την ελευθερία που σημαίνει την ιερή ικανότητα του αυτοπροσδιορισμού, της αυτογνωσίας και της αυτοδιάθεσης.

Δύσκολες πίστες.
Γιατί οι μεγαλύτεροι αγώνες δίνονται μέσα μας.

Ας πούμε, ελεύθερος δεν είναι αυτός που έχει πάρει διαζύγιο αλλά αυτός που η επιλογή του διαζυγίου του φέρνει μεγάλη, εσωτερική χαρά.
Ελεύθερος, δεν είναι αυτός που λέει τη γνώμη του, αλλά αυτός που όπως και αν κριθεί η γνώμη του από τους άλλους, παραμένει εσωτερικά ατάραχος και σταθερός.

Θυμάμαι έναν αρθρογράφο που θαυμάζω. Είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο, το οποίο είχε ξεσηκώσει θύελλα στην πόλη. Τον έβριζαν, τον προσέβαλλαν και τον συκοφαντούσαν, στα αδηφάγα social media και στο blog του. Όχι μονάχα δεν είχε μπει στον κόπο να απαντήσει σε κανέναν αλλά δεν είχε καν αισθανθεί την ανάγκη, ενώ χαμογελούσε ατάραχος. Τότε, παρακολουθώντας τον, νομίζω ότι αντίκρισα πρώτη φορά την ελευθερία.


Την ελευθερία του υπάρχω όπως εγώ το έχω κατακτήσει και το έχω ορίσει.
Από παλιά την κυνηγούσα μανιωδώς.

Και έλα που η ζωή, αυτή, η έτσι, η αλλιώς, η πώς τη νομίζουμε κάπως κανονική, μας αποδεικνύει συχνά με τον πιο αντικανονικό τρόπο, τα πιο σπουδαία πράγματα. Του Μαντέλα ας πούμε, που ήταν ο Μαντέλα, του το απέδειξε με τη φυλακή. Μέσα από την απόλυτη, μακροχρόνια στέρηση της ελευθερίας, ο λατρεμένος Νέλσον απέδειξε ότι είναι απόλυτα ελεύθερος, τόσο που ελευθέρωσε και το λαό του.

Αλλά και στους κοινούς ανθρώπους, που δεν είμαστε Μαντέλα, μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση ή ακόμη και σύγκρουση μπορεί να γίνει η μεγαλύτερη απόδειξη ελευθερίας. Και δεν είναι η στιγμή που συμβαίνει κάτι δυσάρεστο ή που συγκρούεσαι αλλά το πώς αισθάνεσαι μετά.
Μπορεί ας πούμε να συγκρουστείς με ανθρώπους οι οποίοι έχουν συνηθίσει να καθοδηγούν, να προστατεύουν, να παρέχουν ασφάλεια και στήριξη κι έτσι να κερδίζουν αγάπη, ευγνωμοσύνη, εκτίμηση. Μαζί με αυτά όμως κερδίζουν και κάτι ακόμη, εξουσία την οποία ασκούν στους άλλους ενσυνείδητα ή ασυνείδητα. Όταν συγκρούεσαι με τέτοιους ανθρώπους που για σένα είναι σημαντικοί, και μετά αισθάνεσαι πολύ καλά, χωρίς να έχεις μετακινηθεί ρούπι από τς θέσεις σου, συνειδητοποιείς ότι είσαι πολύ κοντά στην ολόκληρη, εσωτερική, σπουδαία ελευθερία σου. Συνειδητοποιείς ότι είσαι σταθερός και υπερήφανος για ό, τι πιστεύεις και ό, τι εκφράζεις. Ενώ αντικρίζεις ότι εκείνος που έχει χάσει την επιρροή του πάνω σου, διακατέχεται μέχρι και από πανικό.
Δεν είναι για να επιχαίρεις. Γιατί μπορεί και να τον αγαπάς αν είναι γονιός, δάσκαλος, μέντορας. Αλλά είναι για να χαίρεις, γιατί αποδεδειγμένα πλέον έχεις αυτονομηθεί. Το βλέπεις άλλωστε στον περίγυρο, ότι δεν ανήκεις, είσαι άλλος.

Και πέφτεις στην αγκαλιά εκείνων που βλέπουν κι εσένα και τον εαυτό τους και τους άλλους από το σκαλοπάτι των ίδιων ακριβώς εκατοστών, ούτε χιλιοστού πάνω ή κάτω, και γελάς με πηγαία, μεγάλη χαρά γιατί στο βεβαιώνουν κι εκείνοι, είσαι, πλησιάζεις στην ολόκληρη ελευθερία, στο στάδιο εκείνο της ύπαρξης που ο ετεροπροσδιορισμός δεν έχει καμία απολύτως θέση.
Ο δρόμος για την ελευθερία είναι ο πιο δύσκολος αλλά έχει και στιγμές απροσδόκητα μεγάλης χαράς. Ελεύθερης!



Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2023, Ιούλιος, Κέρκυρα.

Έχουμε τη μεγάλη τύχη να διατηρούμε ένα συμπαθητικό σπίτι στην Κέρκυρα, και έναν μεγάλο έρωτα για την ίδια την Κέρκυρα αλλά και για καθετί ωραίο. Όπως η ίδια η Κέρκυρα.  Πέντε καλοκαίρια δεν κατορθώσαμε να πάμε, για λόγους σημαντικούς και ασήμαντους. Φέτος ήταν υπόσχεση. Εγώ λόγω καταγωγής, έχω περάσει στην Κέρκυρα  περισσότερα από τα μισά καλοκαίρια της ζωής μου. Έχω τόσες αναμνήσεις, όσες δεν έχω για κανένα άλλο μέρος ή συμβάν. Θυμάμαι το αυτοκίνητο του παππού και της γιαγιάς που μας πήγαινε στις δημοφιλείς  παραλίες της εποχής, τον Ίψο, το Πέραμα, τον Άη Γιάννη. Μας πήγαινε και στα ξενοδοχεία, όπου ήταν όλοι φιλόξενοι και περιποιητικοί, περισσότερο με μάς που ήμασταν ντόπιοι, παρά με τους ξένους. Θυμάμαι τα θεόρατα κλαμπ σάντουιτς στο Mira Mare, το κοτόπουλο στο καλαθάκι στο K erkyra Golf και την ταβέρνα στο Πυργί όπου με τσίμπησε μια μέλισσα. Από την πόλη θυμάμαι τα αστραφτερά πεζοδρόμια και τους άδειους δρόμους τα απομεσήμερα, τα ψητά καλαμπόκια, τις άμαξες και τα τρίκλυκλα, ακό

Ο Ηγεμόνας και η Μαίρη

Βάζω απέναντί μου το πρόσωπό της. Είναι μεσήλικη, παντρεμένη, έχει δυο παιδιά, ένα σπίτι, δύο αυτοκίνητα, δυο πιστωτικές, καμία αποταμίευση, γενικώς μικρομεσαία. Στα τέλη του μήνα ζορίζονται αλλά τελικά τα καταφέρνουν με τον σύζυγο, δημόσια υπάλληλος αυτή, στέλεχος επιχείρησης εκείνος.   Έχω βρεθεί μαζί της σε κοινές συναναστροφές δυο τρεις φορές και βρίσκομαι κάθε μέρα στο Facebook . Η Μαίρη είναι η πιο μεγάλη επιτυχία του Ηγεμόνα, όπου ηγεμόνας είναι αυτός που φαντάζεστε. Τον θαυμάζει, τον γεμίζει καρδούλες, ευχές, συγχαρητήρια και συμβουλές.  Και δεν είναι μόνον η Μαίρη, είναι ο  άντρας της Μαίρης, οι φίλοι της Μαίρης, πολλές ακόμα Μαίρες που τον υποστηρίζουν φανατικά, και τον θεωρούν ό, τι καλύτερο μας έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια. Τον θεωρούν έναν προοδευτικό, σύγχρονο, ανοιχτόμυαλο Ευρωπαίο με σοβαρότητα, εντιμότητα και τόλμη. Έναν πατριώτη που κουράζεται για το καλό της χώρας, που επιτελεί μεταρρυθμίσεις και έργο, που τελικά είναι, αν όχι μεσσίας, σωτήρας. Η Μαίρη ε

Σώπα ανόητε! [Αλίκη Κατσαρού]

Όσοι έχουμε περάσει από τα ελληνικά πανεπιστήμια, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι σαν τον Τσιόδρα, δεν είναι κανόνας. Όλοι θυμόμαστε αρκετούς που το κύριο τους ενδιαφέρον εξαντλούταν στις χρηματοδοτήσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, των οποίων τη λάντζα έκαναν πάντα οι φοιτητές.  Θυμόμαστε άλλους που ναρκισσίζονταν από το ύψος της πανεπιστημιακής έδρας με νεαρές φοιτήτριες και άλλους που εντελώς αδιάφοροι, μετά από μικρή ή μεγάλη πορεία στα γράμματα και τις επιστήμες, εξασφάλιζαν τα οικονομικο-κοινωνικά προνόμια του ακαδημαϊκού και περνούσαν από τα αμφιθέατρα όπως οι τουρίστες από την πλατεία Συντάγματος. Επίσης, όσες νέες και ωραίες έχουμε περάσει από μικρά και μεγάλα ελληνικά νοσοκομεία συνοδεύοντας ηλικιωμένους γονείς ή μικρά παιδιά, σίγουρα θυμόμαστε αρκετούς από τους άρρενες ιατρούς να απλώνουν την σεξιστική τους νοοτροπία στο χώρο, θεωρώντας μας αυτονόητα θύματα της λευκής τους μπλούζας.  Το αίσθημα ανωτερότητας πολλών γιατρών δεν εξαντλείται απαραίτη