Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το φερμουάρ [Αλίκη Κατσαρού]


Το φερμουάρ, πολύ πιθανόν να ονομάστηκε έτσι από το γαλλικό ρήμα fermer που θα πει κλείνω.
Όταν ήμουν παιδί το φοβόμουν, καθόλου δεν αγαπούσα το φερμουάρ γιατί πολλές φορές ανάμεσα στα τετράγωνα δοντάκια του εγκλώβισε λίγα χιλιοστά επιδερμίδας του λαιμού μου κι άλλες τόσες της κοιλιάς μου, αρκετά πάντως για να το μισήσω.

Τώρα που είμαι ώριμη, βεβαίως αναγνωρίζω ότι το φερμουάρ είναι μια εφεύρεση σημαντική, μια εφεύρεση λίγων εκατοστών, αρκετών ωστόσο για να παίξουν έναν σπουδαίο ρόλο στην καθημερινότητα. Γιατί το φερμουάρ κρατά τα χειμωνιάτικα πανωφόρια  ερμητικά κλειστά στο κρύο. Σφίγγει το στενό  τζιν στα καλλίγραμμα σώματα. Ασφαλίζει το περιεχόμενο της βαλίτσας. Κρατά άθικτο το καλό κουστούμι στην κρεμαστή του θήκη.



Το φερμουάρ, έχοντας αποδείξει τις αναντικατάστατες ικανότητές του από το 1914 που το εφηύρε ο Σουηδός μηχανικός Gideon Sundback, σαν λέξη χρησιμοποιείται μεταφορικά και για άλλους σκοπούς όπως «θα βάλω φερμουάρ στο στόμα για να αδυνατίσω» ή «βάλε φερμουάρ πια, πολλά λες».
Αξέχαστη μου έχει μείνει η παραίνεση της παράξενης της πολυκατοικίας μας - ως γνωστόν κάθε πολυκατοικία έχει μια παράξενη - όταν ήμουν παιδί. Αναγνωρίζω βεβαίως και αυτό τώρα που είμαι ώριμη, ότι ήμουν τέτοιο παιδί που δεν άφηνε τίποτα να πέσει κάτω. Συνέπεια αυτού ήταν η έντονη ανάγκη να υπερασπίζομαι τη μάνα μου και το δίκιο της μικρής κοινότητας που αποτελούσε την πολυκατοικία μας με δικηγορίστικες αγορεύσεις προς την παράξενη, η οποία κάποια στιγμή απελπισμένη γύρισε και της είπε: «Βάλτης φερμουάρ, έχει πολλή γλώσσα η κόρη σου».

Εγώ πάντως δεν έχω θελήσει να βάλω φερμουάρ σε κανέναν, όμως αισθάνομαι ότι κάποιοι άλλοι και το θέλουν και ήδη το έχουν βάλει σε στόματα που αρθρώνουν αλήθειες. Η ενημέρωση και η άποψη, γενικώς και ειδικώς, εσχάτως και εντόνως απειλείται από τα φερμουάρ αυτών των άλλων, οι οποίοι έχουν τον τρόπο τους.
Καθόλου τυχαίο ότι ανεξάρτητες σελίδες ενημέρωσης ζητούν οικονομική στήριξη από τους αναγνώστες για να μην κλείσουν, ούτε ότι άνθρωποι με άποψη, ακόμη και στην επαρχία, σωπαίνουν σαν να έχουν φορέσει φερμουάρ.

Επίσης καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι το φερμουάρ έχει ήδη επικρατήσει ως zipper. Η μετάβαση βλέπετε, από τις γαλλικές ονομασίες - σύμβολα του ευρωπαϊκού πολιτισμού - στις αμερικανικές, έχει και αυτή τη σημειολογία της.

Το φερμουάρ, τώρα που είμαι ώριμη –το ώριμη το επαναλαμβάνω συνεχώς σαν να μην το πιστεύω- το φοβάμαι πολύ περισσότερο από όταν ήμουν παιδί. 

Φοβάμαι ότι θα κλείσει μέσα από τα μεταλλικά σιδερένια δόντια του, που στους φόβους μου φαίνονται τεράστια, σαν κτίρια από μέταλλο, γεμάτα πιστούς λογιστές, υπηρέτες μιας νέας μεταμοντέρνας θεωρίας, έναν ολόκληρο κόσμο που μιλάει αλλιώς, γιατί είναι αλλιώς. Και στο τέλος θα τον απομονώσει.

Κάνει κρύο, έχει και υγρασία σήμερα. Κουμπώνω το φερμουάρ του πανωφοριού μου ως πάνω, όμως αφήνω το στόμα μου ακάλυπτο κι ας παγώνω. 
Όσο ακόμα μπορώ.


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Ηγεμόνας και η Μαίρη

Βάζω απέναντί μου το πρόσωπό της. Είναι μεσήλικη, παντρεμένη, έχει δυο παιδιά, ένα σπίτι, δύο αυτοκίνητα, δυο πιστωτικές, καμία αποταμίευση, γενικώς μικρομεσαία. Στα τέλη του μήνα ζορίζονται αλλά τελικά τα καταφέρνουν με τον σύζυγο, δημόσια υπάλληλος αυτή, στέλεχος επιχείρησης εκείνος.   Έχω βρεθεί μαζί της σε κοινές συναναστροφές δυο τρεις φορές και βρίσκομαι κάθε μέρα στο Facebook . Η Μαίρη είναι η πιο μεγάλη επιτυχία του Ηγεμόνα, όπου ηγεμόνας είναι αυτός που φαντάζεστε. Τον θαυμάζει, τον γεμίζει καρδούλες, ευχές, συγχαρητήρια και συμβουλές.  Και δεν είναι μόνον η Μαίρη, είναι ο  άντρας της Μαίρης, οι φίλοι της Μαίρης, πολλές ακόμα Μαίρες που τον υποστηρίζουν φανατικά, και τον θεωρούν ό, τι καλύτερο μας έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια. Τον θεωρούν έναν προοδευτικό, σύγχρονο, ανοιχτόμυαλο Ευρωπαίο με σοβαρότητα, εντιμότητα και τόλμη. Έναν πατριώτη που κουράζεται για το καλό της χώρας, που επιτελεί μεταρρυθμίσεις και έργο, που τελικά είναι, αν όχι μεσσίας, σωτήρα...

Σώπα ανόητε! [Αλίκη Κατσαρού]

Όσοι έχουμε περάσει από τα ελληνικά πανεπιστήμια, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι σαν τον Τσιόδρα, δεν είναι κανόνας. Όλοι θυμόμαστε αρκετούς που το κύριο τους ενδιαφέρον εξαντλούταν στις χρηματοδοτήσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, των οποίων τη λάντζα έκαναν πάντα οι φοιτητές.  Θυμόμαστε άλλους που ναρκισσίζονταν από το ύψος της πανεπιστημιακής έδρας με νεαρές φοιτήτριες και άλλους που εντελώς αδιάφοροι, μετά από μικρή ή μεγάλη πορεία στα γράμματα και τις επιστήμες, εξασφάλιζαν τα οικονομικο-κοινωνικά προνόμια του ακαδημαϊκού και περνούσαν από τα αμφιθέατρα όπως οι τουρίστες από την πλατεία Συντάγματος. Επίσης, όσες νέες και ωραίες έχουμε περάσει από μικρά και μεγάλα ελληνικά νοσοκομεία συνοδεύοντας ηλικιωμένους γονείς ή μικρά παιδιά, σίγουρα θυμόμαστε αρκετούς από τους άρρενες ιατρούς να απλώνουν την σεξιστική τους νοοτροπία στο χώρο, θεωρώντας μας αυτονόητα θύματα της λευκής τους μπλούζας.  Το αίσθημα ανωτερότητας πολλών γιατρών δεν εξαντλείται...

Σήμερα , 17 Νοεμβρίου 2024. [ Αλίκη Κατσαρού ]

  Είχα μια απελπιστικά δύσκολη μέρα. Από αυτές που θες να σβήσεις από τη μνήμη σου, όμως δεν είναι χάρτινες σελίδες στο ημερολόγιο  να τις σκίσεις ή να τις κάψεις για πιο καλά αποτελέσματα. Αντίθετα είναι από εκείνες που έρχονται και σε τυραννούν σαν φαντάσματα ενοχλητικά κάθε λίγο που λένε με πείσμα «μη με ξεχάσεις». Όλο και περισσότερο πιστεύω ότι τις απελπισίες τις δημιουργούμε μόνοι μας. Εννοώ ότι αν δεν συμβαίνει κάτι αντικειμενικά θλιβερό, όλα τα άλλα είναι προσωπική απόφαση «είμαι καλά / δεν είμαι καλά», εσύ αποφασίζεις. Δεν είναι. Θα ήταν. Σε έναν κανονικό κόσμο, σε μια φυσιολογική, ισορροπημένη πραγματικότητα. Εκεί δηλαδή που ζεις σαν κανονικός άνθρωπος, εργάζεσαι, παράγεις, προσφέρεις, απολαμβάνεις, μοιράζεσαι, χαίρεσαι. Στον σημερινό όμως κόσμο, η αίσθηση του «είμαι καλά» ταυτίζεται απόλυτα με το έχω όλα τα καλά . Ποια καλά; Τα ατέλειωτα, αυτά που δεν σταματάς να χρειάζεσαι, αυτά που θέλεις κι άλλα, κι άλλα και ποτέ δε φτάνουν   και τελικά γίνε...