Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι λέξεις να μη χαθούν [Αλίκη Κατσαρού]


Κοιτώ τη φωτογραφία μου με το κόκκινο φόρεμα της φωτιάς, Σαββατόβραδο στους Παξούς. Σαν χθες μοιάζει, έτσι που εμφανίζεται καθημερινά μπροστά μου. 7 χρόνια σαν χθες, μια φωτογραφία στο προφίλ μου στο facebook, ανήξερη για τις ρωγμές του δέρματος και της ψυχής, τάχα μου.
Κι όμως αν ήταν στην κορνίζα του γραφείου, κάτι θα ήξερε για τις ρωγμές. Λες και η τεχνολογία επιταχύνει το χρόνο. Λες και δεν του δίνει την αξία του, το χώρο του στη ζωή μας.

Σκέφτομαι ότι το διαδίκτυο και ο χρόνος έχουν μια σχέση, πολλές φορές ανεύθυνη, επιπόλαια και αντιπαραγωγική. Ας πούμε, οι ώρες που ξοδεύει ο μέσος άνθρωπος στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αθροισμένες μέσα στο μήνα, πιθανόν αντιστοιχούν με την ανάγνωση δύο βιβλίων, 300 σελίδων έκαστο. Όπως και οι ώρες διαφωνιών στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης,  δηλαδή άδικα ξοδεμένης ενέργειας, πιθανόν αντιστοιχούν με υπέροχες ώρες συζήτησης, αγκαλιάς, ακόμη και διαφωνιών με δικούς μας αγαπημένους ανθρώπους.
Μοιάζει πως το διαδίκτυο παίρνει μια άυλη θέση στο σπίτι, στη δουλειά, στη ζωή μας, μια θέση που δεν συνυπάρχει με την πραγματικότητα αλλά μεσολαβεί ανάμεσά μας και ανάμεσα σε εμάς και τις δραστηριότητές μας.
Μα είναι κάτι πιο βαθύ που με τρομάζει. Πιο σημαντικό από την καταπάτηση του χώρου και του χρόνου. Η καταπάτηση της ελευθερίας του λόγου. Η κατατρόπωσή της από την εικόνα. Από την εικόνα που ίσον καμία λέξη γιατί απλά δε χρειάζονται οι λέξεις, ενοχλούν.


Όσοι αγαπάμε τη γραφή και το μοίρασμα, ξέρουμε ότι όσο περνάει ο χρόνος αφορά όλο και λιγότερους, όλο και γηραιότερους. Φοβόμαστε ότι θα καταντήσει ασχολία μιας βαρετής, για τη νεολαία, ελίτ. Οι πιθανότητες, προφανώς και δεν εξάγονται από καμιά στατιστική έρευνα, δεν είναι συμφέρον. Και δεν είναι και τυχαίο. Το Instagram, ως εργαλείο της σιωπής, ανεβαίνει επικίνδυνα. Δείξτε ωραία χείλη, ωραία μπούτια, ωραία ρούχα, ωραία σαλόνια, κουζίνες, φαγητά, κρασιά και καμπινέδες και αφήστε μας ήσυχους, πια. Χαζέψτε ύλη και σάρκα, άντε και κάνα τοπίο οι ψαγμένοι, και μην μας ταράζετε, ονειρευόμαστε και προσποιούμαστε αυτό που δεν είμαστε. Insta -dram!

Αυτή η εξέλιξη της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που για τους νεώτερους είναι η εξαρχής πραγματικότητα, σχεδόν αγιοποιεί ακόμη και τον «χαμένο χρόνο» σε διαφωνίες και χάζεμα του facebook, ακόμη και την επιτάχυνση που κοστίζει αναμνήσεις και γλυκιά ή πικρή νοσταλγία, πάντως νοσταλγία. Γιατί αλήθεια, στο facebook, κυκλοφορούν απόψεις, άρθρα, επιχειρήματα και ένα, μερικό, απόσταγμα δημοσίου διαλόγου. Και, αν το συγκεκριμένο μέσο έδωσε βήμα σε περιττές, φασιστικές, διχαστικές και άλλες ζημιογόνες φωνές, άλλο τόσο έδωσε φωνή σε ανθρώπους που δε θα ακούγαμε ποτέ από αλλού, σε καλλιτέχνες, ποιητές, και γενικά ανήσυχους ανθρώπους αλλά και σε κινήματα, συλλόγους και ομάδες που επικοινώνησαν με το κοινό τους και προέβαλαν έργα και ημέρες.
Αναρωτιέμαι, ως χρήστης βαρύς και ασήκωτος πια, όχι τι χάνω εξαιτίας της χρήσης του διαδικτύου και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης αλλά τι πρέπει αλήθεια να περιφρουρήσω ώστε να μη μετουσιωθούν όλες οι λέξεις κάποτε σε μπούτια και ρούχα. Ώστε οι λέξεις να μη χαθούν.
Αναρωτιέμαι τι ξέρουν οι προγραμματιστές για το μέλλον και ακόμα αν έχει καμία σημασία να αναρωτιέμαι, παρωχημένο ίσως να μοιάζει και αυτό στην επιτάχυνση του χρόνου, που όλα μπορεί να τα αλλάξει πολύ πιο σύντομα από όσο διανοούμαστε.



 Πιάνω το χέρι σου και χαϊδεύω το ρόζο στο δάχτυλο που ακουμπούσε κάποτε το στυλό. Το πληκτρολόγιο δεν κατάφερε να στον σβήσει. Όπως και το διαδίκτυο, εύχομαι και παρακαλώ γονατιστή, να μη σβήσει από τα παιδιά, από τα παιδιά των παιδιών,  από τον άνθρωπο του μέλλοντος την απόλαυση των αισθήσεων. Να μην αφαιρέσει τη δύναμη της συγκίνησης όταν αγγίζονται οι ψυχές, όταν πλέκονται τα δάχτυλα, τα πόδια και τα χείλη στον αιώνιο χορό του έρωτα.
Αποκλείεται. Δε θα τα σβήσει γιατί ο έρωτας είναι αλήθεια αιώνιος και καμιά ψηφιακή εξέλιξη δε θα τον μεταλλάξει. Γιατί ο έρωτας είναι ελευθερία και εγγυάται για το ανθρώπινο είδος όσα κανείς για τις αξίες του, έτσι και για την πιο μεγάλη, την ελευθερία.
Εύχομαι και παρακαλώ γονατιστή.







Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2023, Ιούλιος, Κέρκυρα.

Έχουμε τη μεγάλη τύχη να διατηρούμε ένα συμπαθητικό σπίτι στην Κέρκυρα, και έναν μεγάλο έρωτα για την ίδια την Κέρκυρα αλλά και για καθετί ωραίο. Όπως η ίδια η Κέρκυρα.  Πέντε καλοκαίρια δεν κατορθώσαμε να πάμε, για λόγους σημαντικούς και ασήμαντους. Φέτος ήταν υπόσχεση. Εγώ λόγω καταγωγής, έχω περάσει στην Κέρκυρα  περισσότερα από τα μισά καλοκαίρια της ζωής μου. Έχω τόσες αναμνήσεις, όσες δεν έχω για κανένα άλλο μέρος ή συμβάν. Θυμάμαι το αυτοκίνητο του παππού και της γιαγιάς που μας πήγαινε στις δημοφιλείς  παραλίες της εποχής, τον Ίψο, το Πέραμα, τον Άη Γιάννη. Μας πήγαινε και στα ξενοδοχεία, όπου ήταν όλοι φιλόξενοι και περιποιητικοί, περισσότερο με μάς που ήμασταν ντόπιοι, παρά με τους ξένους. Θυμάμαι τα θεόρατα κλαμπ σάντουιτς στο Mira Mare, το κοτόπουλο στο καλαθάκι στο K erkyra Golf και την ταβέρνα στο Πυργί όπου με τσίμπησε μια μέλισσα. Από την πόλη θυμάμαι τα αστραφτερά πεζοδρόμια και τους άδειους δρόμους τα απομεσήμερα, τα ψητά καλαμπόκια, τις άμαξες και τα τρίκλυκλα, ακό

Ο Ηγεμόνας και η Μαίρη

Βάζω απέναντί μου το πρόσωπό της. Είναι μεσήλικη, παντρεμένη, έχει δυο παιδιά, ένα σπίτι, δύο αυτοκίνητα, δυο πιστωτικές, καμία αποταμίευση, γενικώς μικρομεσαία. Στα τέλη του μήνα ζορίζονται αλλά τελικά τα καταφέρνουν με τον σύζυγο, δημόσια υπάλληλος αυτή, στέλεχος επιχείρησης εκείνος.   Έχω βρεθεί μαζί της σε κοινές συναναστροφές δυο τρεις φορές και βρίσκομαι κάθε μέρα στο Facebook . Η Μαίρη είναι η πιο μεγάλη επιτυχία του Ηγεμόνα, όπου ηγεμόνας είναι αυτός που φαντάζεστε. Τον θαυμάζει, τον γεμίζει καρδούλες, ευχές, συγχαρητήρια και συμβουλές.  Και δεν είναι μόνον η Μαίρη, είναι ο  άντρας της Μαίρης, οι φίλοι της Μαίρης, πολλές ακόμα Μαίρες που τον υποστηρίζουν φανατικά, και τον θεωρούν ό, τι καλύτερο μας έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια. Τον θεωρούν έναν προοδευτικό, σύγχρονο, ανοιχτόμυαλο Ευρωπαίο με σοβαρότητα, εντιμότητα και τόλμη. Έναν πατριώτη που κουράζεται για το καλό της χώρας, που επιτελεί μεταρρυθμίσεις και έργο, που τελικά είναι, αν όχι μεσσίας, σωτήρας. Η Μαίρη ε

Σώπα ανόητε! [Αλίκη Κατσαρού]

Όσοι έχουμε περάσει από τα ελληνικά πανεπιστήμια, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι σαν τον Τσιόδρα, δεν είναι κανόνας. Όλοι θυμόμαστε αρκετούς που το κύριο τους ενδιαφέρον εξαντλούταν στις χρηματοδοτήσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, των οποίων τη λάντζα έκαναν πάντα οι φοιτητές.  Θυμόμαστε άλλους που ναρκισσίζονταν από το ύψος της πανεπιστημιακής έδρας με νεαρές φοιτήτριες και άλλους που εντελώς αδιάφοροι, μετά από μικρή ή μεγάλη πορεία στα γράμματα και τις επιστήμες, εξασφάλιζαν τα οικονομικο-κοινωνικά προνόμια του ακαδημαϊκού και περνούσαν από τα αμφιθέατρα όπως οι τουρίστες από την πλατεία Συντάγματος. Επίσης, όσες νέες και ωραίες έχουμε περάσει από μικρά και μεγάλα ελληνικά νοσοκομεία συνοδεύοντας ηλικιωμένους γονείς ή μικρά παιδιά, σίγουρα θυμόμαστε αρκετούς από τους άρρενες ιατρούς να απλώνουν την σεξιστική τους νοοτροπία στο χώρο, θεωρώντας μας αυτονόητα θύματα της λευκής τους μπλούζας.  Το αίσθημα ανωτερότητας πολλών γιατρών δεν εξαντλείται απαραίτη