Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι λέξεις να μη χαθούν [Αλίκη Κατσαρού]


Κοιτώ τη φωτογραφία μου με το κόκκινο φόρεμα της φωτιάς, Σαββατόβραδο στους Παξούς. Σαν χθες μοιάζει, έτσι που εμφανίζεται καθημερινά μπροστά μου. 7 χρόνια σαν χθες, μια φωτογραφία στο προφίλ μου στο facebook, ανήξερη για τις ρωγμές του δέρματος και της ψυχής, τάχα μου.
Κι όμως αν ήταν στην κορνίζα του γραφείου, κάτι θα ήξερε για τις ρωγμές. Λες και η τεχνολογία επιταχύνει το χρόνο. Λες και δεν του δίνει την αξία του, το χώρο του στη ζωή μας.

Σκέφτομαι ότι το διαδίκτυο και ο χρόνος έχουν μια σχέση, πολλές φορές ανεύθυνη, επιπόλαια και αντιπαραγωγική. Ας πούμε, οι ώρες που ξοδεύει ο μέσος άνθρωπος στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αθροισμένες μέσα στο μήνα, πιθανόν αντιστοιχούν με την ανάγνωση δύο βιβλίων, 300 σελίδων έκαστο. Όπως και οι ώρες διαφωνιών στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης,  δηλαδή άδικα ξοδεμένης ενέργειας, πιθανόν αντιστοιχούν με υπέροχες ώρες συζήτησης, αγκαλιάς, ακόμη και διαφωνιών με δικούς μας αγαπημένους ανθρώπους.
Μοιάζει πως το διαδίκτυο παίρνει μια άυλη θέση στο σπίτι, στη δουλειά, στη ζωή μας, μια θέση που δεν συνυπάρχει με την πραγματικότητα αλλά μεσολαβεί ανάμεσά μας και ανάμεσα σε εμάς και τις δραστηριότητές μας.
Μα είναι κάτι πιο βαθύ που με τρομάζει. Πιο σημαντικό από την καταπάτηση του χώρου και του χρόνου. Η καταπάτηση της ελευθερίας του λόγου. Η κατατρόπωσή της από την εικόνα. Από την εικόνα που ίσον καμία λέξη γιατί απλά δε χρειάζονται οι λέξεις, ενοχλούν.


Όσοι αγαπάμε τη γραφή και το μοίρασμα, ξέρουμε ότι όσο περνάει ο χρόνος αφορά όλο και λιγότερους, όλο και γηραιότερους. Φοβόμαστε ότι θα καταντήσει ασχολία μιας βαρετής, για τη νεολαία, ελίτ. Οι πιθανότητες, προφανώς και δεν εξάγονται από καμιά στατιστική έρευνα, δεν είναι συμφέρον. Και δεν είναι και τυχαίο. Το Instagram, ως εργαλείο της σιωπής, ανεβαίνει επικίνδυνα. Δείξτε ωραία χείλη, ωραία μπούτια, ωραία ρούχα, ωραία σαλόνια, κουζίνες, φαγητά, κρασιά και καμπινέδες και αφήστε μας ήσυχους, πια. Χαζέψτε ύλη και σάρκα, άντε και κάνα τοπίο οι ψαγμένοι, και μην μας ταράζετε, ονειρευόμαστε και προσποιούμαστε αυτό που δεν είμαστε. Insta -dram!

Αυτή η εξέλιξη της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που για τους νεώτερους είναι η εξαρχής πραγματικότητα, σχεδόν αγιοποιεί ακόμη και τον «χαμένο χρόνο» σε διαφωνίες και χάζεμα του facebook, ακόμη και την επιτάχυνση που κοστίζει αναμνήσεις και γλυκιά ή πικρή νοσταλγία, πάντως νοσταλγία. Γιατί αλήθεια, στο facebook, κυκλοφορούν απόψεις, άρθρα, επιχειρήματα και ένα, μερικό, απόσταγμα δημοσίου διαλόγου. Και, αν το συγκεκριμένο μέσο έδωσε βήμα σε περιττές, φασιστικές, διχαστικές και άλλες ζημιογόνες φωνές, άλλο τόσο έδωσε φωνή σε ανθρώπους που δε θα ακούγαμε ποτέ από αλλού, σε καλλιτέχνες, ποιητές, και γενικά ανήσυχους ανθρώπους αλλά και σε κινήματα, συλλόγους και ομάδες που επικοινώνησαν με το κοινό τους και προέβαλαν έργα και ημέρες.
Αναρωτιέμαι, ως χρήστης βαρύς και ασήκωτος πια, όχι τι χάνω εξαιτίας της χρήσης του διαδικτύου και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης αλλά τι πρέπει αλήθεια να περιφρουρήσω ώστε να μη μετουσιωθούν όλες οι λέξεις κάποτε σε μπούτια και ρούχα. Ώστε οι λέξεις να μη χαθούν.
Αναρωτιέμαι τι ξέρουν οι προγραμματιστές για το μέλλον και ακόμα αν έχει καμία σημασία να αναρωτιέμαι, παρωχημένο ίσως να μοιάζει και αυτό στην επιτάχυνση του χρόνου, που όλα μπορεί να τα αλλάξει πολύ πιο σύντομα από όσο διανοούμαστε.



 Πιάνω το χέρι σου και χαϊδεύω το ρόζο στο δάχτυλο που ακουμπούσε κάποτε το στυλό. Το πληκτρολόγιο δεν κατάφερε να στον σβήσει. Όπως και το διαδίκτυο, εύχομαι και παρακαλώ γονατιστή, να μη σβήσει από τα παιδιά, από τα παιδιά των παιδιών,  από τον άνθρωπο του μέλλοντος την απόλαυση των αισθήσεων. Να μην αφαιρέσει τη δύναμη της συγκίνησης όταν αγγίζονται οι ψυχές, όταν πλέκονται τα δάχτυλα, τα πόδια και τα χείλη στον αιώνιο χορό του έρωτα.
Αποκλείεται. Δε θα τα σβήσει γιατί ο έρωτας είναι αλήθεια αιώνιος και καμιά ψηφιακή εξέλιξη δε θα τον μεταλλάξει. Γιατί ο έρωτας είναι ελευθερία και εγγυάται για το ανθρώπινο είδος όσα κανείς για τις αξίες του, έτσι και για την πιο μεγάλη, την ελευθερία.
Εύχομαι και παρακαλώ γονατιστή.







Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Ηγεμόνας και η Μαίρη

Βάζω απέναντί μου το πρόσωπό της. Είναι μεσήλικη, παντρεμένη, έχει δυο παιδιά, ένα σπίτι, δύο αυτοκίνητα, δυο πιστωτικές, καμία αποταμίευση, γενικώς μικρομεσαία. Στα τέλη του μήνα ζορίζονται αλλά τελικά τα καταφέρνουν με τον σύζυγο, δημόσια υπάλληλος αυτή, στέλεχος επιχείρησης εκείνος.   Έχω βρεθεί μαζί της σε κοινές συναναστροφές δυο τρεις φορές και βρίσκομαι κάθε μέρα στο Facebook . Η Μαίρη είναι η πιο μεγάλη επιτυχία του Ηγεμόνα, όπου ηγεμόνας είναι αυτός που φαντάζεστε. Τον θαυμάζει, τον γεμίζει καρδούλες, ευχές, συγχαρητήρια και συμβουλές.  Και δεν είναι μόνον η Μαίρη, είναι ο  άντρας της Μαίρης, οι φίλοι της Μαίρης, πολλές ακόμα Μαίρες που τον υποστηρίζουν φανατικά, και τον θεωρούν ό, τι καλύτερο μας έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια. Τον θεωρούν έναν προοδευτικό, σύγχρονο, ανοιχτόμυαλο Ευρωπαίο με σοβαρότητα, εντιμότητα και τόλμη. Έναν πατριώτη που κουράζεται για το καλό της χώρας, που επιτελεί μεταρρυθμίσεις και έργο, που τελικά είναι, αν όχι μεσσίας, σωτήρας. Η Μαίρη ε

Σώπα ανόητε! [Αλίκη Κατσαρού]

Όσοι έχουμε περάσει από τα ελληνικά πανεπιστήμια, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι σαν τον Τσιόδρα, δεν είναι κανόνας. Όλοι θυμόμαστε αρκετούς που το κύριο τους ενδιαφέρον εξαντλούταν στις χρηματοδοτήσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, των οποίων τη λάντζα έκαναν πάντα οι φοιτητές.  Θυμόμαστε άλλους που ναρκισσίζονταν από το ύψος της πανεπιστημιακής έδρας με νεαρές φοιτήτριες και άλλους που εντελώς αδιάφοροι, μετά από μικρή ή μεγάλη πορεία στα γράμματα και τις επιστήμες, εξασφάλιζαν τα οικονομικο-κοινωνικά προνόμια του ακαδημαϊκού και περνούσαν από τα αμφιθέατρα όπως οι τουρίστες από την πλατεία Συντάγματος. Επίσης, όσες νέες και ωραίες έχουμε περάσει από μικρά και μεγάλα ελληνικά νοσοκομεία συνοδεύοντας ηλικιωμένους γονείς ή μικρά παιδιά, σίγουρα θυμόμαστε αρκετούς από τους άρρενες ιατρούς να απλώνουν την σεξιστική τους νοοτροπία στο χώρο, θεωρώντας μας αυτονόητα θύματα της λευκής τους μπλούζας.  Το αίσθημα ανωτερότητας πολλών γιατρών δεν εξαντλείται απαραίτη

Σήμερα , 17 Νοεμβρίου 2024. [ Αλίκη Κατσαρού ]

  Είχα μια απελπιστικά δύσκολη μέρα. Από αυτές που θες να σβήσεις από τη μνήμη σου, όμως δεν είναι χάρτινες σελίδες στο ημερολόγιο  να τις σκίσεις ή να τις κάψεις για πιο καλά αποτελέσματα. Αντίθετα είναι από εκείνες που έρχονται και σε τυραννούν σαν φαντάσματα ενοχλητικά κάθε λίγο που λένε με πείσμα «μη με ξεχάσεις». Όλο και περισσότερο πιστεύω ότι τις απελπισίες τις δημιουργούμε μόνοι μας. Εννοώ ότι αν δεν συμβαίνει κάτι αντικειμενικά θλιβερό, όλα τα άλλα είναι προσωπική απόφαση «είμαι καλά / δεν είμαι καλά», εσύ αποφασίζεις. Δεν είναι. Θα ήταν. Σε έναν κανονικό κόσμο, σε μια φυσιολογική, ισορροπημένη πραγματικότητα. Εκεί δηλαδή που ζεις σαν κανονικός άνθρωπος, εργάζεσαι, παράγεις, προσφέρεις, απολαμβάνεις, μοιράζεσαι, χαίρεσαι. Στον σημερινό όμως κόσμο, η αίσθηση του «είμαι καλά» ταυτίζεται απόλυτα με το έχω όλα τα καλά . Ποια καλά; Τα ατέλειωτα, αυτά που δεν σταματάς να χρειάζεσαι, αυτά που θέλεις κι άλλα, κι άλλα και ποτέ δε φτάνουν   και τελικά γίνεσαι ένας μαραθωνοδρ