Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Xωρίς βαρβάρους... [Αλίκη Κατσαρού]

 

Σ’ αυτή τη χώρα, η ζωή μετριέται με τα καλοκαίρια.

Πλούσιοι, φτωχοί, μεσαίοι, μικρομεσαίοι και νεόπτωχοι (ακόμα και οι νεόπλουτοι που το Γενάρη πηγαίνουν στα εξωτικά) στα καλοκαίρια ακουμπάμε απαλά την καρδιά μας.

Τότε οι χτύποι της γίνονται πιο αργοί, πιο ήσυχοι, ώσπου πιάνουν τον φυσιολογικό ρυθμό.


Είναι σαφές ότι οι χτύποι της κάθε μέρας μας στον αιώνα που διανύουμε, δεν είναι φυσιολογικοί. Είναι αντίθετοι με τη λειτουργία όσων συνθέτουν το ανθρώπινο σώμα. Αντίθετοι στη ροή του αίματος, αντίθετοι στα νεύρα του εγκεφάλου, της πέψης, των πνευμόνων, του συκωτιού (που μας πρήξανε).

Το ελληνικό καλοκαίρι όμως, με μια μαγική προαιώνια ικανότητα,  επαναφέρει τους κτύπους στο φυσιολογικό.

Το σώμα και το μυαλό συναντιούνται στο βυθό, στο φεγγάρι, σε ένα καλοτηγανισμένο τυροπιτάκι, στο σχοινί που δένει τη βάρκα. Το λαμπερό βερνίκι του πεντικιούρ λάμπει πιο πολύ μέσα στη χρυσή άμμο, το παγωμένο κρασί είναι πιο αρωματικό δίπλα στη θάλασσα και η τρικυμία της ψυχής ησυχάζει μέσα σε αλμυρά φιλιά ή έστω σε αλμυρές αγκαλιές φίλων καθισμένων στα μουράγια.

Το ελληνικό καλοκαίρι γίνεται εικόνα στους στίχους μεγάλων ποιητών και στις αναρτήσεις του Instagram. Το ελληνικό καλοκαίρι is not a state of mind. Είναι πραγματικό. Είναι μια φυσική κατάσταση που ούτε η Μύκονος δεν αλλοίωσε γιατί υπάρχει η Σίκινος, ας πούμε. Έχει τον δικό του αντίλογο, το ελληνικό καλοκαίρι.

Έτσι φαίνονταν τα πράγματα ως σήμερα.

Γιατί φέτος, κάτι άλλο συμβαίνει.  Κάτι απόκοσμο. Γυμνό. Λείπει το πλήθος, αυτό το πλήθος που πολλοί θεωρούσαμε κατάρα, το πλήθος των πολύχρωμων επισκεπτών που παρενοχλούσε την καταστολή του ρυθμού. Που πολλοί λέγαμε ότι δεν αντέχεται, δεν έχει ποιότητα, δεν έχει λεφτά, δεν έχει όραμα, δεν έχει, δεν έχει…

Το πλήθος αυτό δεν είναι εδώ και η απουσία του είναι έντονη. Γιατί η απουσία αυτή δεν απελευθέρωσε τους τόπους μας, τα νησιά μας, τις αμμουδιές μας από τη φασαρία, όπως περιμέναμε οι ρομαντικοί.  Μας ξεγύμνωσε.

Πόσες αμμουδιές αφέθηκαν βρώμικες.

Πόσες μεριές παρέμειναν παρατημένες στις ζημιές του χειμώνα.

Πόσα σοκάκια ασκούπιστα.

Πόσα κτήρια άβαφα.

Πόσοι «εξοπλισμοί παραλιών και εστίασης» εγκαταλειμμένοι και τσακισμένοι σε υπαίθριους χώρους.

Ήταν τελικά το ελληνικό καλοκαίρι μόνο για πούλημα;

Κι όμως, αυτό δε μας πρόδωσε ποτέ. Ήταν πάντα εκεί, πραγματικό, είναι ακόμη εκεί, μια φυσική κατάσταση που μας χωράει όλους, εμάς και τον διαολισμένο ρυθμό μας.

Εμείς το έχουμε προδώσει.

Τόσο που πια αναρωτιόμαστε, τι θα γένει το ελληνικό καλοκαίρι, χωρίς βαρβάρους;

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2023, Ιούλιος, Κέρκυρα.

Έχουμε τη μεγάλη τύχη να διατηρούμε ένα συμπαθητικό σπίτι στην Κέρκυρα, και έναν μεγάλο έρωτα για την ίδια την Κέρκυρα αλλά και για καθετί ωραίο. Όπως η ίδια η Κέρκυρα.  Πέντε καλοκαίρια δεν κατορθώσαμε να πάμε, για λόγους σημαντικούς και ασήμαντους. Φέτος ήταν υπόσχεση. Εγώ λόγω καταγωγής, έχω περάσει στην Κέρκυρα  περισσότερα από τα μισά καλοκαίρια της ζωής μου. Έχω τόσες αναμνήσεις, όσες δεν έχω για κανένα άλλο μέρος ή συμβάν. Θυμάμαι το αυτοκίνητο του παππού και της γιαγιάς που μας πήγαινε στις δημοφιλείς  παραλίες της εποχής, τον Ίψο, το Πέραμα, τον Άη Γιάννη. Μας πήγαινε και στα ξενοδοχεία, όπου ήταν όλοι φιλόξενοι και περιποιητικοί, περισσότερο με μάς που ήμασταν ντόπιοι, παρά με τους ξένους. Θυμάμαι τα θεόρατα κλαμπ σάντουιτς στο Mira Mare, το κοτόπουλο στο καλαθάκι στο K erkyra Golf και την ταβέρνα στο Πυργί όπου με τσίμπησε μια μέλισσα. Από την πόλη θυμάμαι τα αστραφτερά πεζοδρόμια και τους άδειους δρόμους τα απομεσήμερα, τα ψητά καλαμπόκια, τις άμαξες και τα τρίκλυκλα, ακό

Ο Ηγεμόνας και η Μαίρη

Βάζω απέναντί μου το πρόσωπό της. Είναι μεσήλικη, παντρεμένη, έχει δυο παιδιά, ένα σπίτι, δύο αυτοκίνητα, δυο πιστωτικές, καμία αποταμίευση, γενικώς μικρομεσαία. Στα τέλη του μήνα ζορίζονται αλλά τελικά τα καταφέρνουν με τον σύζυγο, δημόσια υπάλληλος αυτή, στέλεχος επιχείρησης εκείνος.   Έχω βρεθεί μαζί της σε κοινές συναναστροφές δυο τρεις φορές και βρίσκομαι κάθε μέρα στο Facebook . Η Μαίρη είναι η πιο μεγάλη επιτυχία του Ηγεμόνα, όπου ηγεμόνας είναι αυτός που φαντάζεστε. Τον θαυμάζει, τον γεμίζει καρδούλες, ευχές, συγχαρητήρια και συμβουλές.  Και δεν είναι μόνον η Μαίρη, είναι ο  άντρας της Μαίρης, οι φίλοι της Μαίρης, πολλές ακόμα Μαίρες που τον υποστηρίζουν φανατικά, και τον θεωρούν ό, τι καλύτερο μας έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια. Τον θεωρούν έναν προοδευτικό, σύγχρονο, ανοιχτόμυαλο Ευρωπαίο με σοβαρότητα, εντιμότητα και τόλμη. Έναν πατριώτη που κουράζεται για το καλό της χώρας, που επιτελεί μεταρρυθμίσεις και έργο, που τελικά είναι, αν όχι μεσσίας, σωτήρας. Η Μαίρη ε

Σώπα ανόητε! [Αλίκη Κατσαρού]

Όσοι έχουμε περάσει από τα ελληνικά πανεπιστήμια, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι σαν τον Τσιόδρα, δεν είναι κανόνας. Όλοι θυμόμαστε αρκετούς που το κύριο τους ενδιαφέρον εξαντλούταν στις χρηματοδοτήσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, των οποίων τη λάντζα έκαναν πάντα οι φοιτητές.  Θυμόμαστε άλλους που ναρκισσίζονταν από το ύψος της πανεπιστημιακής έδρας με νεαρές φοιτήτριες και άλλους που εντελώς αδιάφοροι, μετά από μικρή ή μεγάλη πορεία στα γράμματα και τις επιστήμες, εξασφάλιζαν τα οικονομικο-κοινωνικά προνόμια του ακαδημαϊκού και περνούσαν από τα αμφιθέατρα όπως οι τουρίστες από την πλατεία Συντάγματος. Επίσης, όσες νέες και ωραίες έχουμε περάσει από μικρά και μεγάλα ελληνικά νοσοκομεία συνοδεύοντας ηλικιωμένους γονείς ή μικρά παιδιά, σίγουρα θυμόμαστε αρκετούς από τους άρρενες ιατρούς να απλώνουν την σεξιστική τους νοοτροπία στο χώρο, θεωρώντας μας αυτονόητα θύματα της λευκής τους μπλούζας.  Το αίσθημα ανωτερότητας πολλών γιατρών δεν εξαντλείται απαραίτη