Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ευτυχισμένη είμαι... [Αλίκη Κατσαρού]

 

Το κείμενο συντάχθηκε αγνοώντας την περίσταση της πανδημίας με την προσδοκία ότι με τη συμβολή των εμβολιασμών, σύντομα θα ξεπεραστεί.

 

Μου ευχήθηκες στις δώδεκα και πέντε «να είσαι ευτυχισμένη». Μόλις είχα μεγαλώσει άλλον ένα χρόνο. Παρά το κλισέ της ευχής, επειδή την είπες εσύ, την πήρα πολύ σοβαρά και με φαντάστηκα ευτυχισμένη. Όταν κλείσαμε το τηλέφωνο, έκλεισα και τα μάτια. Ευτυχισμένη είμαι…

Όταν οι εποχές διαδέχονται η μία την άλλη με γνώριμα αρώματα και  χρώματα. Όταν μυρίζω τις γαζίες και καμαρώνω τις αμυγδαλιές, όταν μεθάω με τα άνθη της πορτοκαλιάς και με μια μπύρα στην αμμουδιά.


Ευτυχισμένη είμαι…

Όταν γκρινιάζω στα παιδιά για να γκρινιάξω, και σκάμε όλοι στα γέλια που η γκρίνια είναι καθημερινός αυτοσκοπός, στυλοβάτης της εύρυθμης λειτουργίας μας.

Όταν νιώθω ότι μεγαλώσαμε, και τα παιδιά μου και εγώ και μιλάμε αλλιώς, γελάμε αλλιώς και διαφωνούμε αλλιώς. Ακόμα πιο ευτυχισμένη όμως γίνομαι όταν ξέρω ότι αυτό το πετύχαμε με όρους ακραίας δημοκρατίας κι ας είμαστε σε μια σχέση, από τη φύση της άνιση.

Ευτυχισμένη είμαι…

Όταν μπορώ και χαίρομαι που μεγαλώνω. Όταν ο παλιός πανικός της σωματικής φθοράς υποχωρεί ατάκτως, τρομαγμένος από νηφάλια επίγνωση της ζωής. Τι θαύμα η ζωή, η γέννηση, η άνθιση, η ωριμότητα, το πέρασμα στην αιωνιότητα, θαύμα!

Ευτυχισμένη είμαι…

Όταν υπάρχουν μέρες που χωρούν τον μεσημεριανό ύπνο και ένα κομμάτι σπιτική πάστα φρόλα με τον απογευματινό καφέ.

Όταν είναι Σάββατο βράδυ και φοράω το παλτό μου για να περπατήσω την πόλη, την ήσυχη ώρα πριν γεμίσουν τα εστιατόρια και τα μπαρ. Τότε που η ηρεμία είναι απολαυστική αφού ξέρει καλά ότι θα ακολουθήσει η φασαρία μιας πόλης που ζει.

Όταν σε μια βιτρίνα βλέπω κάτι και το αγαπώ και το αποκτώ και αυτή η πράξη δεν είναι μια κούφια κίνηση, είναι πράξη αγάπης προς τον εαυτό μου.

Όταν με την τελευταία γουλιά του κρασιού, μου λες πάμε μια βόλτα και λέω μα είναι αργά και λες ε! και;, και γυρνάμε κατάκοποι και χαμογελαστοί στις δύο τα ξημερώματα στο ζεστό μας κρεβάτι.


Ευτυχισμένη είμαι όταν μπορώ να χαίρομαι όλα τα μικρά – μεγάλα που σημαίνουν ζωή και αγάπη. Αυτό συμβαίνει όταν κατορθώνω να κοιμίζω τους δαίμονες και τις επίμονες ερινύες που κρώζουν πάνω από το κεφάλι μου "έχει πόλεμο,  έχει φτώχεια,  έχει αρρώστια και αδικία" ρωτώντας με κοροϊδευτικά αν η πάστα φρόλα μου είχε τελικά φρέσκο βούτυρο.


Όχι πολύ συχνά δηλαδή, αλλά συμβαίνει πού και πού να είμαι ευτυχισμένη. Κι ας είναι μαζί με αυτήν τη θλιβερή ματαίωση ότι αφού δεν μπορώ τίποτα να αλλάξω, ας μην το σκέφτομαι. Γιατί αλήθεια, ποτέ δεν απάντησα έντιμα στον εαυτό μου αν μπορώ πραγματικά να αλλάξω έστω και κάτι από όλα όσα κοιμίζω…

Όταν ξύπνησα είχα γενέθλια, το τηλέφωνο και η αγκαλιά μου γέμισαν ευχές, πολλές, πάρα πολλές και έγινα ευτυχισμένη. Χωρίς καμία τύψη.  Γιατί, πώς να νιώθει κανείς τύψεις για την αγάπη;

 

 

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2023, Ιούλιος, Κέρκυρα.

Έχουμε τη μεγάλη τύχη να διατηρούμε ένα συμπαθητικό σπίτι στην Κέρκυρα, και έναν μεγάλο έρωτα για την ίδια την Κέρκυρα αλλά και για καθετί ωραίο. Όπως η ίδια η Κέρκυρα.  Πέντε καλοκαίρια δεν κατορθώσαμε να πάμε, για λόγους σημαντικούς και ασήμαντους. Φέτος ήταν υπόσχεση. Εγώ λόγω καταγωγής, έχω περάσει στην Κέρκυρα  περισσότερα από τα μισά καλοκαίρια της ζωής μου. Έχω τόσες αναμνήσεις, όσες δεν έχω για κανένα άλλο μέρος ή συμβάν. Θυμάμαι το αυτοκίνητο του παππού και της γιαγιάς που μας πήγαινε στις δημοφιλείς  παραλίες της εποχής, τον Ίψο, το Πέραμα, τον Άη Γιάννη. Μας πήγαινε και στα ξενοδοχεία, όπου ήταν όλοι φιλόξενοι και περιποιητικοί, περισσότερο με μάς που ήμασταν ντόπιοι, παρά με τους ξένους. Θυμάμαι τα θεόρατα κλαμπ σάντουιτς στο Mira Mare, το κοτόπουλο στο καλαθάκι στο K erkyra Golf και την ταβέρνα στο Πυργί όπου με τσίμπησε μια μέλισσα. Από την πόλη θυμάμαι τα αστραφτερά πεζοδρόμια και τους άδειους δρόμους τα απομεσήμερα, τα ψητά καλαμπόκια, τις άμαξες και τα τρίκλυκλα, ακό

Ο Ηγεμόνας και η Μαίρη

Βάζω απέναντί μου το πρόσωπό της. Είναι μεσήλικη, παντρεμένη, έχει δυο παιδιά, ένα σπίτι, δύο αυτοκίνητα, δυο πιστωτικές, καμία αποταμίευση, γενικώς μικρομεσαία. Στα τέλη του μήνα ζορίζονται αλλά τελικά τα καταφέρνουν με τον σύζυγο, δημόσια υπάλληλος αυτή, στέλεχος επιχείρησης εκείνος.   Έχω βρεθεί μαζί της σε κοινές συναναστροφές δυο τρεις φορές και βρίσκομαι κάθε μέρα στο Facebook . Η Μαίρη είναι η πιο μεγάλη επιτυχία του Ηγεμόνα, όπου ηγεμόνας είναι αυτός που φαντάζεστε. Τον θαυμάζει, τον γεμίζει καρδούλες, ευχές, συγχαρητήρια και συμβουλές.  Και δεν είναι μόνον η Μαίρη, είναι ο  άντρας της Μαίρης, οι φίλοι της Μαίρης, πολλές ακόμα Μαίρες που τον υποστηρίζουν φανατικά, και τον θεωρούν ό, τι καλύτερο μας έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια. Τον θεωρούν έναν προοδευτικό, σύγχρονο, ανοιχτόμυαλο Ευρωπαίο με σοβαρότητα, εντιμότητα και τόλμη. Έναν πατριώτη που κουράζεται για το καλό της χώρας, που επιτελεί μεταρρυθμίσεις και έργο, που τελικά είναι, αν όχι μεσσίας, σωτήρας. Η Μαίρη ε

Σώπα ανόητε! [Αλίκη Κατσαρού]

Όσοι έχουμε περάσει από τα ελληνικά πανεπιστήμια, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι σαν τον Τσιόδρα, δεν είναι κανόνας. Όλοι θυμόμαστε αρκετούς που το κύριο τους ενδιαφέρον εξαντλούταν στις χρηματοδοτήσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, των οποίων τη λάντζα έκαναν πάντα οι φοιτητές.  Θυμόμαστε άλλους που ναρκισσίζονταν από το ύψος της πανεπιστημιακής έδρας με νεαρές φοιτήτριες και άλλους που εντελώς αδιάφοροι, μετά από μικρή ή μεγάλη πορεία στα γράμματα και τις επιστήμες, εξασφάλιζαν τα οικονομικο-κοινωνικά προνόμια του ακαδημαϊκού και περνούσαν από τα αμφιθέατρα όπως οι τουρίστες από την πλατεία Συντάγματος. Επίσης, όσες νέες και ωραίες έχουμε περάσει από μικρά και μεγάλα ελληνικά νοσοκομεία συνοδεύοντας ηλικιωμένους γονείς ή μικρά παιδιά, σίγουρα θυμόμαστε αρκετούς από τους άρρενες ιατρούς να απλώνουν την σεξιστική τους νοοτροπία στο χώρο, θεωρώντας μας αυτονόητα θύματα της λευκής τους μπλούζας.  Το αίσθημα ανωτερότητας πολλών γιατρών δεν εξαντλείται απαραίτη