Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φυσικά [Αλίκη Κατσαρού]

 Τα ωραιότερα δείπνα τα έχω απολαύσει στο σπίτι της Α. και του J.P., σε ένα κτήμα γεμάτο άγρια ομορφιά και φινέτσα μαζί. Ας σερβίρει σε ασημένια σερβίτσια και παλιές πορσελάνες η Α., σε κάνει να νιώθεις τόσο όμορφα.! Δεν έχει κανένα άγχος για το απαιτητικό φαγητό της, την ώρα που ο αξιαγάπητος  JP διαλέγει ένα εκλεκτό κρασί, χαμογελάνε κι οι δυο συνεχώς, θυμώνουν ανοιχτά με ό,τι δεν τους αρέσει και φέρονται απλά… απλά. Στο σπίτι τους παίρνεις μαθήματα κομψότητας μέσα από την φυσικότητα του ανεπιτήδευτου υπέροχου εαυτού τους. Φυσικά.

Τις δύο πιο ενδιαφέρουσες ώρες που θυμάμαι, τις έχω περάσει ένα βράδυ Πέμπτης, σε ένα μπαρ της Παλιάς Πόλης με τον Ζ. Γοητευτικός τόσο όσο να μην παρασυρθείς σε σαμποτάζ της κουβέντας από το περιττό –στη δική μας περίπτωση – φλερτ. Γνωστικός υπερβολικά, αλλά μαζί μου τόσο όσο να μην νιώσω χαζή. Ευγενής τόσο όσο να νιώθω καλά που συνοδεύομαι αλλά όχι μειονεκτικά που είμαι το αδύναμο φύλο και άλλα τέτοια παλιακά. Διακριτικός τόσο όσο να αισθάνομαι άνετα να ανταποδώσω την πρόσκληση, χωρίς να σημαίνει κάτι αυτό. Φυσικά.

Την πιο σημαντική, ανεξίτηλη συνάντηση της ζωής μου, την έζησα σε ώρα εργασίας. Ήταν με μια μεγάλη προσωπικότητα, τον σύμβουλο και φίλο ενός από τους σημαντικότερους ηγέτες του κόσμου. Απαλός και γνήσιος εξέπεμπε φως και γνώση, μοίραζε εικόνες και εμπειρίες χωρίς ίχνος δασκαλίστικης πρόθεσης. Με ειλικρινή περιέργεια για την ζωή και τον πολιτισμό της πόλης. Με συγκίνηση για τις αναμνήσεις που εξιστορούσε και ένα πηγαίο κομπλιμέντο προς στο πρόσωπό μου, λίγο πριν αναχωρήσει, κομπλιμέντο  που θα μου μείνει παντοτινά αξέχαστο. Φυσικά.

Την μεγαλύτερη ασφάλεια την έχω νιώσει με την παρουσία της Β. στο σπίτι μου. Γυναίκα του χωριού, εργάτρια της πόλης, μάνα, γιαγιά και θεία. Φύλακας – άγγελος των παιδιών μου όποτε την χρειάστηκα, ό, τι ώρα, για όποιο άγχος, για όποια φοβία, για όποια απορία είχα. Έτσι δίνουν το γάλα, έτσι ταΐζουν το μωρό, απαλά να του τρίβεις την κοιλίτσα, με τραγουδάκια να το νανουρίζεις… Σήμερα, τα παιδιά μου τρέχουν από το απέναντι πεζοδρόμιο να την αγκαλιάσουν, τη φωνάζουν μη και δεν τους δει, την πλημμυρίζουν με την αγάπη τους. Κι αυτή, τα αγκαλιάζει κάθε φορά, σαν εγγόνια της. Φυσικά.



Φυσικά συμβαίνουν και γράφονται στη ζωή τα πιο όμορφα πράγματα. Και τα πιο άσχημα ίσως. Αλλά τα πιο αληθινά. Τα φτιαχτά ξεφτίζουν πάνω στον άνθρωπο όπως ο κακοφτιαγμένος σοβάς στη βροχή. Ο αριστοκράτης, ο χωρικός, ο ακαδημαϊκός, ο εργάτης, ο ένας κι ο άλλος κι ο παράλλος, έναν τρόπο έχει να αγαπηθεί, να αγκαλιαστεί, να  υπάρχει πραγματικά μέσα στις ζωές των άλλων. Να ζει φυσικά. 

Φυσικά!  

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Ηγεμόνας και η Μαίρη

Βάζω απέναντί μου το πρόσωπό της. Είναι μεσήλικη, παντρεμένη, έχει δυο παιδιά, ένα σπίτι, δύο αυτοκίνητα, δυο πιστωτικές, καμία αποταμίευση, γενικώς μικρομεσαία. Στα τέλη του μήνα ζορίζονται αλλά τελικά τα καταφέρνουν με τον σύζυγο, δημόσια υπάλληλος αυτή, στέλεχος επιχείρησης εκείνος.   Έχω βρεθεί μαζί της σε κοινές συναναστροφές δυο τρεις φορές και βρίσκομαι κάθε μέρα στο Facebook . Η Μαίρη είναι η πιο μεγάλη επιτυχία του Ηγεμόνα, όπου ηγεμόνας είναι αυτός που φαντάζεστε. Τον θαυμάζει, τον γεμίζει καρδούλες, ευχές, συγχαρητήρια και συμβουλές.  Και δεν είναι μόνον η Μαίρη, είναι ο  άντρας της Μαίρης, οι φίλοι της Μαίρης, πολλές ακόμα Μαίρες που τον υποστηρίζουν φανατικά, και τον θεωρούν ό, τι καλύτερο μας έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια. Τον θεωρούν έναν προοδευτικό, σύγχρονο, ανοιχτόμυαλο Ευρωπαίο με σοβαρότητα, εντιμότητα και τόλμη. Έναν πατριώτη που κουράζεται για το καλό της χώρας, που επιτελεί μεταρρυθμίσεις και έργο, που τελικά είναι, αν όχι μεσσίας, σωτήρας. Η Μαίρη ε

Σώπα ανόητε! [Αλίκη Κατσαρού]

Όσοι έχουμε περάσει από τα ελληνικά πανεπιστήμια, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι σαν τον Τσιόδρα, δεν είναι κανόνας. Όλοι θυμόμαστε αρκετούς που το κύριο τους ενδιαφέρον εξαντλούταν στις χρηματοδοτήσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, των οποίων τη λάντζα έκαναν πάντα οι φοιτητές.  Θυμόμαστε άλλους που ναρκισσίζονταν από το ύψος της πανεπιστημιακής έδρας με νεαρές φοιτήτριες και άλλους που εντελώς αδιάφοροι, μετά από μικρή ή μεγάλη πορεία στα γράμματα και τις επιστήμες, εξασφάλιζαν τα οικονομικο-κοινωνικά προνόμια του ακαδημαϊκού και περνούσαν από τα αμφιθέατρα όπως οι τουρίστες από την πλατεία Συντάγματος. Επίσης, όσες νέες και ωραίες έχουμε περάσει από μικρά και μεγάλα ελληνικά νοσοκομεία συνοδεύοντας ηλικιωμένους γονείς ή μικρά παιδιά, σίγουρα θυμόμαστε αρκετούς από τους άρρενες ιατρούς να απλώνουν την σεξιστική τους νοοτροπία στο χώρο, θεωρώντας μας αυτονόητα θύματα της λευκής τους μπλούζας.  Το αίσθημα ανωτερότητας πολλών γιατρών δεν εξαντλείται απαραίτη

Σήμερα , 17 Νοεμβρίου 2024. [ Αλίκη Κατσαρού ]

  Είχα μια απελπιστικά δύσκολη μέρα. Από αυτές που θες να σβήσεις από τη μνήμη σου, όμως δεν είναι χάρτινες σελίδες στο ημερολόγιο  να τις σκίσεις ή να τις κάψεις για πιο καλά αποτελέσματα. Αντίθετα είναι από εκείνες που έρχονται και σε τυραννούν σαν φαντάσματα ενοχλητικά κάθε λίγο που λένε με πείσμα «μη με ξεχάσεις». Όλο και περισσότερο πιστεύω ότι τις απελπισίες τις δημιουργούμε μόνοι μας. Εννοώ ότι αν δεν συμβαίνει κάτι αντικειμενικά θλιβερό, όλα τα άλλα είναι προσωπική απόφαση «είμαι καλά / δεν είμαι καλά», εσύ αποφασίζεις. Δεν είναι. Θα ήταν. Σε έναν κανονικό κόσμο, σε μια φυσιολογική, ισορροπημένη πραγματικότητα. Εκεί δηλαδή που ζεις σαν κανονικός άνθρωπος, εργάζεσαι, παράγεις, προσφέρεις, απολαμβάνεις, μοιράζεσαι, χαίρεσαι. Στον σημερινό όμως κόσμο, η αίσθηση του «είμαι καλά» ταυτίζεται απόλυτα με το έχω όλα τα καλά . Ποια καλά; Τα ατέλειωτα, αυτά που δεν σταματάς να χρειάζεσαι, αυτά που θέλεις κι άλλα, κι άλλα και ποτέ δε φτάνουν   και τελικά γίνεσαι ένας μαραθωνοδρ