Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το άρωμα που θέλω! [Αλίκη Κατσαρού]

 Όλα ξεκίνησαν από μια μηχανή Nespresso και ένα άρθρο που δημοσίευσε η φίλη Τζούλια Κλήμη περί των αντι-οικολογικών και επιβλαβών χαρακτηριστικών της. Διαβάζοντάς το, επιβεβαίωσα την αρχική μου δυσπιστία, την οποία η γοητεία του George Clooney δε με είχε αφήσει να εκφράσω.

Τώρα που το ξανασκέφτομαι, πώς ένα λάτρης του Como, ένας κατ’ επιλογήν κάτοικος της Μεσογείου, διαφημίζει προκάτ κακοψημένο καφέ σε μεταλλικές κάψουλες; Αυτό είναι άλλο ζήτημα, καθόλου γοητευτικό σε αντίθεση με τον George.

Η μυρωδιά του καφέ από το παραδοσιακό καφεκοπτείο της αγαπητής αρμενικής οικογένειας της πόλης μας, η συνέχιση της τέχνης από νέους επιχειρηματίες, η γνώση για τον καφέ, τις ποικιλίες του, την παρασκευή του, κάνει τη διαδικασία Nespresso να μοιάζει απόλυτα αφύσικη. Γιατί είναι.

Όπως αφύσικες είναι δεκάδες καθημερινές επιλογές μας, όταν καταναλώνουμε.

Ας πούμε, το συσκευασμένο τυρί, που λήγει σε πολλούς μήνες ενώ δεν έχει συντηρητικά, απλά γιατί η συσκευασία του περιέχει χημικά.

Ή το συσκευασμένο κρέας που μοιάζει σαν να μην προέρχεται από ζώα που ζουν και αναπαράγονται στη φύση. Ή το ψωμί του τοστ με τα δεκάδες συστατικά, που επισκιάζουν το αυτονόητο αλεύρι και τη μαγιά, και μοιάζει με τετράγωνο σφουγγαράκι.

Η απαρίθμηση της αφύσικης καθημερινότητας,  κι αυτή αφύσικη είναι σε σχέση με τη ζωή μας, που όπως κάθε ζωή είναι ένα σύνολο συνηθειών. Που κι αυτές αλλάζουν, όσο προχωράει η ζωή. Ας πούμε, κάποτε τα ρούχα τα έραβε η μοδίστρα και οι εγχώριες βιοτεχνίες έτοιμων ενδυμάτων. Σήμερα, οι κακές γλώσσες λένε ότι ράβονται στη μέση του ωκεανού, από χέρια υπηκόων πάμπτωχων χωρών.  

Τρομαχτικοί είναι οι συλλογισμοί που μου προκάλεσε σήμερα η κάψουλα του Nespresso. Τρομαχτική όμως είναι και η καθολική αντίσταση στο ρεύμα. Ούτε θα μπορούσα ούτε θα ήθελα ποτέ, να απομονωθώ από τον ρου της κάθε μέρας, από την ομορφιά της εξέλιξης, την πορεία προς τα μπρος που με όλα τα τρομαχτικά  «αφύσικα», παράλληλα μου προσφέρουν τεχνολογία, επικοινωνία, ταξίδια, εμπειρίες και εμβόλια!

Όσο τα σκέφτομαι, τόσο καταλήγω ότι… υπάρχει λύση. Υπάρχει τρόπος να βελτιωθεί η ζωή εκάστου ενός αλλά και γενικά η ζωή στον πλανήτη, χωρίς ουτοπίες περί ανατροπής της γιγάντιας οικονομικής δραστηριότητας του πλανήτη, φυσικά. Υπάρχει η κάθε μέρα και ο κάθε άνθρωπος που έχει την επιλογή της ποιότητας, επομένως έχει και την εξουσία να ζητά από την αγορά αυτό ακριβώς: ποιότητα!  



Προτιμώντας την ντομάτα από το χώμα που τη βγάζει καλύτερη και μόνον στην εποχή της.

Αγοράζοντας τυρί από το τυροκομείο της περιοχής.

Ρούχα και αξεσουάρ από «μικρούς» Έλληνες σχεδιαστές (που πατούν με τα δυο πόδια στη γη, οκ).

Κρασί και μέλι από τοπικούς παραγωγούς.

Είδη μπακαλικής από το συνοικιακό κατάστημα.

Και, και, και… προσθέτει καθένας ό, τι ξέρει κι ό, τι επιθυμεί.

Σαφώς και δεν σώζεται ο πλανήτης με μια τέτοια στάση. Σίγουρα όμως το επίπεδο της ζωής μας ανεβαίνει πολλά επίπεδα. Και πιθανόν, οι πολλοί να δημιουργήσουμε και trends, ελληνιστί μόδα!

Αλήθεια, υπάρχει καλύτερη μόδα, πιο πρωτοποριακή, πιο «ακριβή» από την ταυτότητα του αυθεντικού; Στην εποχή της μαζικοποίησης, που κάθε μέρα δημιουργούνται δεκάδες brands με στόχο να γίνουν μόδα, το πιο ισχυρό brand θα είναι πάντα η αυθεντικότητα με ονομασία προέλευσης. Οι Γάλλοι το γνωρίζουν από παλιά. Εμείς, στην πάμπλουτη από αυθεντικά Brands χώρα μας –αλλά και πόλη μας- όσο πιο νωρίς το συνειδητοποιήσουμε τόσο πιο όμορφη θα είναι η κάθε μέρα μας, επομένως η ζωή μας.

Πίνω τον ψημένο, μυρωδάτο μου καφέ αγορασμένο από τοπικό καφεκοπτείο και σκέφτομαι ότι το απόγευμα θα φάω ένα χειροποίητο γλυκό στο αγαπημένο μου καφεστιατόριο στην Παλιά Πόλη.

Δεν θα αλλάξω τον κόσμο, ποτέ δε μου πέρασε από το μυαλό κάτι τέτοιο. Θα του δίνω όμως, όσο μπορώ, το άρωμα που θέλω εγώ. Έτσι θα τον αγαπώ περισσότερο. Κι αυτόν κι εμένα!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2023, Ιούλιος, Κέρκυρα.

Έχουμε τη μεγάλη τύχη να διατηρούμε ένα συμπαθητικό σπίτι στην Κέρκυρα, και έναν μεγάλο έρωτα για την ίδια την Κέρκυρα αλλά και για καθετί ωραίο. Όπως η ίδια η Κέρκυρα.  Πέντε καλοκαίρια δεν κατορθώσαμε να πάμε, για λόγους σημαντικούς και ασήμαντους. Φέτος ήταν υπόσχεση. Εγώ λόγω καταγωγής, έχω περάσει στην Κέρκυρα  περισσότερα από τα μισά καλοκαίρια της ζωής μου. Έχω τόσες αναμνήσεις, όσες δεν έχω για κανένα άλλο μέρος ή συμβάν. Θυμάμαι το αυτοκίνητο του παππού και της γιαγιάς που μας πήγαινε στις δημοφιλείς  παραλίες της εποχής, τον Ίψο, το Πέραμα, τον Άη Γιάννη. Μας πήγαινε και στα ξενοδοχεία, όπου ήταν όλοι φιλόξενοι και περιποιητικοί, περισσότερο με μάς που ήμασταν ντόπιοι, παρά με τους ξένους. Θυμάμαι τα θεόρατα κλαμπ σάντουιτς στο Mira Mare, το κοτόπουλο στο καλαθάκι στο K erkyra Golf και την ταβέρνα στο Πυργί όπου με τσίμπησε μια μέλισσα. Από την πόλη θυμάμαι τα αστραφτερά πεζοδρόμια και τους άδειους δρόμους τα απομεσήμερα, τα ψητά καλαμπόκια, τις άμαξες και τα τρίκλυκλα, ακό

Ο Ηγεμόνας και η Μαίρη

Βάζω απέναντί μου το πρόσωπό της. Είναι μεσήλικη, παντρεμένη, έχει δυο παιδιά, ένα σπίτι, δύο αυτοκίνητα, δυο πιστωτικές, καμία αποταμίευση, γενικώς μικρομεσαία. Στα τέλη του μήνα ζορίζονται αλλά τελικά τα καταφέρνουν με τον σύζυγο, δημόσια υπάλληλος αυτή, στέλεχος επιχείρησης εκείνος.   Έχω βρεθεί μαζί της σε κοινές συναναστροφές δυο τρεις φορές και βρίσκομαι κάθε μέρα στο Facebook . Η Μαίρη είναι η πιο μεγάλη επιτυχία του Ηγεμόνα, όπου ηγεμόνας είναι αυτός που φαντάζεστε. Τον θαυμάζει, τον γεμίζει καρδούλες, ευχές, συγχαρητήρια και συμβουλές.  Και δεν είναι μόνον η Μαίρη, είναι ο  άντρας της Μαίρης, οι φίλοι της Μαίρης, πολλές ακόμα Μαίρες που τον υποστηρίζουν φανατικά, και τον θεωρούν ό, τι καλύτερο μας έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια. Τον θεωρούν έναν προοδευτικό, σύγχρονο, ανοιχτόμυαλο Ευρωπαίο με σοβαρότητα, εντιμότητα και τόλμη. Έναν πατριώτη που κουράζεται για το καλό της χώρας, που επιτελεί μεταρρυθμίσεις και έργο, που τελικά είναι, αν όχι μεσσίας, σωτήρας. Η Μαίρη ε

Σώπα ανόητε! [Αλίκη Κατσαρού]

Όσοι έχουμε περάσει από τα ελληνικά πανεπιστήμια, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι σαν τον Τσιόδρα, δεν είναι κανόνας. Όλοι θυμόμαστε αρκετούς που το κύριο τους ενδιαφέρον εξαντλούταν στις χρηματοδοτήσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, των οποίων τη λάντζα έκαναν πάντα οι φοιτητές.  Θυμόμαστε άλλους που ναρκισσίζονταν από το ύψος της πανεπιστημιακής έδρας με νεαρές φοιτήτριες και άλλους που εντελώς αδιάφοροι, μετά από μικρή ή μεγάλη πορεία στα γράμματα και τις επιστήμες, εξασφάλιζαν τα οικονομικο-κοινωνικά προνόμια του ακαδημαϊκού και περνούσαν από τα αμφιθέατρα όπως οι τουρίστες από την πλατεία Συντάγματος. Επίσης, όσες νέες και ωραίες έχουμε περάσει από μικρά και μεγάλα ελληνικά νοσοκομεία συνοδεύοντας ηλικιωμένους γονείς ή μικρά παιδιά, σίγουρα θυμόμαστε αρκετούς από τους άρρενες ιατρούς να απλώνουν την σεξιστική τους νοοτροπία στο χώρο, θεωρώντας μας αυτονόητα θύματα της λευκής τους μπλούζας.  Το αίσθημα ανωτερότητας πολλών γιατρών δεν εξαντλείται απαραίτη