Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο συκοφάντης [Αλίκη Κατσαρού]

Από παιδί έτρεμα τους συκοφάντες. Σήμερα, τους έχω καταχωρημένους στα πιο χαμηλά πατώματα της εκτίμησής μου, εκεί που τα πάντα μυρίζουν άσχημα, χωρίς να τους δίνω μεγάλη σημασία. Και εντελώς ξεκάθαρα πιστεύω, ότι εκτός από τα ποταπά τους κίνητρα, έχουν και μια μικρή ή μεγάλη διαταραχή. Γιατί ποιος υγιής άνθρωπος με μια υγιή ζωή έχει την πολυτέλεια να ασχολείται μανιωδώς με κάποιον τρίτο;

Από τον Αριστοφάνη και την αρχαία Αθήνα όπου εμφανίζονται ως πρόσωπα σκοτεινά, κάποια στιγμή κανονικοί επαγγελματίες αλλά και περίγελοι ως την εποχή των fake news και της δολοφονίας χαρακτήρων, οι συκοφάντες διαχρονικά υπάρχουν με ευφάνταστο τρόπο στις μέρες και τις νύχτες μας.



Προσωπικά, μου είχε συμβεί μια χοντρή ιστορία δημόσιας συκοφαντίας που το μόνο που τελικά μου άφησε είναι η απορία γιατί δεν προσέτρεξα τότε στον εισαγγελέα.

Έχει συμβεί σε φίλους. Έχει συμβεί σε γονείς εν διαστάσει με κίνητρο την επιμέλεια των παιδιών. Έχει συμβεί σε πολιτικούς που η προσωπική τους αδυναμία έγινε πεδίον εξόντωσής τους λαμπρό από τον εχθρό. Έχει συμβεί και σε ανυποψίαστους ανθρώπους που κάποια συγκυρία της ζωής, τους έφερε αντιμέτωπους με κάποιον παρανοϊκό και ίσως ταυτόχρονα παλιοχαρακτήρα.

Ο συκοφάντης ωστόσο στη δημόσια ζωή, είναι άλλο πράγμα. Είναι επάγγελμα. Προσοδοφόρο. Έχει ξεκινήσει δεκαετίες τώρα από πολύ μεγάλα ΜΜΕ, παγκοσμίως. Είναι τόσο προσοδοφόρο που οι επαγγελματίες συκοφάντες έχουν υπολογίσει και τη ζημία και το κέρδος, σε περίπτωση αγωγής του θιγόμενου. Μάλιστα, ο όρος δολοφονία χαρακτήρων για την πράξη της συντονισμένης συκοφαντίας, δεν έχει χρησιμοποιηθεί άδικα. Για δολοφονία πρόκειται, αφού μπορεί να γίνει πιο οδυνηρή και από μια σφαίρα στα σπλάχνα η άδικη κατηγορία που παρασύρει ένα κοινωνικό τσουνάμι ύβρεων, χαρακτηρισμών και δημόσιας καταδίκης. Οι άνθρωποι που την έχουν υποστεί, ιδιαίτερα εάν η συκοφαντία έχει προέλθει μαζικά από τα συστημικά ΜΜΕ, θαρρώ πως μονάχα με τη βοήθεια ψυχιάτρου τη έχουν αντέξει.

Πιστεύω πάρα πολύ στη δικαιοσύνη.

Τη θεσμική και την κοινωνική.

Τη θεσμική νομίζω πως ακόμη υπηρετούν δημόσιοι λειτουργοί με ευσυνειδησία, ευθυκρισία και γνώσεις, χωρίς να αποκλείονται εντελώς οι σκοτεινές ιστορίες. Δε θα ξεχάσω την περίπτωση ενός Έλληνα διαφωτιστή στην Ελληνική Επανάσταση, του Θεόφιλου Καΐρη. Ο Καΐρης αθωώθηκε μετά τον θάνατό του στη φυλακή, γεγονός που με έκανε όταν το διάβασα, να πλαντάξω στο κλάμα πάνω από το βιβλίο της ιστορίας δέσμης. Θέλω να πιστεύω ότι τέτοια συμβάντα σήμερα είναι πάρα πολύ σπάνια.

Η κοινωνική δικαιοσύνη όμως βρίσκεται σε ένα μεταίχμιο. Όχι όσον αφορά μικρές προσωπικές ιστορίες που ο συκοφάντης, κλασικά και σίγουρα, κάποια στιγμή απομονώνεται από το σύνολο ως γραφικός. Αλλά στις άλλες ιστορίες, τις μεγάλες, τα λεγόμενα fake news του διαδικτύου. Αυτές δεν έχουμε μάθει να τις διαχειριζόμαστε. Δεν έχουμε αποκτήσει ως διαδικτυακό κοινό την εμπειρία ούτε να προστατευόμαστε ούτε να προστατεύουμε τους συμπολίτες μας από τις λασπώδεις λακούβες του ίντερνετ. Θα γίνει κι αυτό. Ως τότε όμως, ας είμαστε και λίγο δύσπιστοι σε ό,τι ακούμε ή διαβάζουμε. Κανείς δεν βλάφθηκε από μια μικρή έρευνα στις πηγές.

Αν σκεφτούμε ότι η λέξη συκοφάντης λεξιλογικά προέκυψε από εκείνον που αποκάλυπτε τα σύκα στην αρχαία Αθήνα, αυτούς τους τόσο γλυκούς και ζουμερούς καρπούς της Μεσογείου, θα μπορούσε και να γίνει και συμπαθής. Αλλά η ιστορία τον έκανε ανατριχιαστικό για πάντα. Γι’ αυτό το νου μας.

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2023, Ιούλιος, Κέρκυρα.

Έχουμε τη μεγάλη τύχη να διατηρούμε ένα συμπαθητικό σπίτι στην Κέρκυρα, και έναν μεγάλο έρωτα για την ίδια την Κέρκυρα αλλά και για καθετί ωραίο. Όπως η ίδια η Κέρκυρα.  Πέντε καλοκαίρια δεν κατορθώσαμε να πάμε, για λόγους σημαντικούς και ασήμαντους. Φέτος ήταν υπόσχεση. Εγώ λόγω καταγωγής, έχω περάσει στην Κέρκυρα  περισσότερα από τα μισά καλοκαίρια της ζωής μου. Έχω τόσες αναμνήσεις, όσες δεν έχω για κανένα άλλο μέρος ή συμβάν. Θυμάμαι το αυτοκίνητο του παππού και της γιαγιάς που μας πήγαινε στις δημοφιλείς  παραλίες της εποχής, τον Ίψο, το Πέραμα, τον Άη Γιάννη. Μας πήγαινε και στα ξενοδοχεία, όπου ήταν όλοι φιλόξενοι και περιποιητικοί, περισσότερο με μάς που ήμασταν ντόπιοι, παρά με τους ξένους. Θυμάμαι τα θεόρατα κλαμπ σάντουιτς στο Mira Mare, το κοτόπουλο στο καλαθάκι στο K erkyra Golf και την ταβέρνα στο Πυργί όπου με τσίμπησε μια μέλισσα. Από την πόλη θυμάμαι τα αστραφτερά πεζοδρόμια και τους άδειους δρόμους τα απομεσήμερα, τα ψητά καλαμπόκια, τις άμαξες και τα τρίκλυκλα, ακό

Ο Ηγεμόνας και η Μαίρη

Βάζω απέναντί μου το πρόσωπό της. Είναι μεσήλικη, παντρεμένη, έχει δυο παιδιά, ένα σπίτι, δύο αυτοκίνητα, δυο πιστωτικές, καμία αποταμίευση, γενικώς μικρομεσαία. Στα τέλη του μήνα ζορίζονται αλλά τελικά τα καταφέρνουν με τον σύζυγο, δημόσια υπάλληλος αυτή, στέλεχος επιχείρησης εκείνος.   Έχω βρεθεί μαζί της σε κοινές συναναστροφές δυο τρεις φορές και βρίσκομαι κάθε μέρα στο Facebook . Η Μαίρη είναι η πιο μεγάλη επιτυχία του Ηγεμόνα, όπου ηγεμόνας είναι αυτός που φαντάζεστε. Τον θαυμάζει, τον γεμίζει καρδούλες, ευχές, συγχαρητήρια και συμβουλές.  Και δεν είναι μόνον η Μαίρη, είναι ο  άντρας της Μαίρης, οι φίλοι της Μαίρης, πολλές ακόμα Μαίρες που τον υποστηρίζουν φανατικά, και τον θεωρούν ό, τι καλύτερο μας έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια. Τον θεωρούν έναν προοδευτικό, σύγχρονο, ανοιχτόμυαλο Ευρωπαίο με σοβαρότητα, εντιμότητα και τόλμη. Έναν πατριώτη που κουράζεται για το καλό της χώρας, που επιτελεί μεταρρυθμίσεις και έργο, που τελικά είναι, αν όχι μεσσίας, σωτήρας. Η Μαίρη ε

Σώπα ανόητε! [Αλίκη Κατσαρού]

Όσοι έχουμε περάσει από τα ελληνικά πανεπιστήμια, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι σαν τον Τσιόδρα, δεν είναι κανόνας. Όλοι θυμόμαστε αρκετούς που το κύριο τους ενδιαφέρον εξαντλούταν στις χρηματοδοτήσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, των οποίων τη λάντζα έκαναν πάντα οι φοιτητές.  Θυμόμαστε άλλους που ναρκισσίζονταν από το ύψος της πανεπιστημιακής έδρας με νεαρές φοιτήτριες και άλλους που εντελώς αδιάφοροι, μετά από μικρή ή μεγάλη πορεία στα γράμματα και τις επιστήμες, εξασφάλιζαν τα οικονομικο-κοινωνικά προνόμια του ακαδημαϊκού και περνούσαν από τα αμφιθέατρα όπως οι τουρίστες από την πλατεία Συντάγματος. Επίσης, όσες νέες και ωραίες έχουμε περάσει από μικρά και μεγάλα ελληνικά νοσοκομεία συνοδεύοντας ηλικιωμένους γονείς ή μικρά παιδιά, σίγουρα θυμόμαστε αρκετούς από τους άρρενες ιατρούς να απλώνουν την σεξιστική τους νοοτροπία στο χώρο, θεωρώντας μας αυτονόητα θύματα της λευκής τους μπλούζας.  Το αίσθημα ανωτερότητας πολλών γιατρών δεν εξαντλείται απαραίτη