Καλή Πρωτοχρονιά! [Αλίκη Κατσαρού]

Χθες το βράδυ αποκοιμήθηκα με τη επιθυμία να κάνω podcast, κι όχι μόνον να κάνω podcast αλλά να κάνω το πρώτο μου πριν εκπνεύσει το 2021.

Αυτές οι βιασύνες θα σε φάνε είπε η αυστηρή υπερΑλίκη για την αδημονία μου, αλλά ποιος την ακούει την ψυχαναγκαστική τελειομανή  αυτήν, πάντα το δικό μου κάνω.

Έτσι τώρα ακούτε το πιο ερασιτεχνικό, αυτοσχέδιο, αυθόρμητο podcast της χρονιάς –και της επόμενης.

Το θέμα του είναι ο Πολιτισμός. Όχι αυτός που νομίζετε, δηλαδή ο πολιτισμός του Μπετόβεν, του Τσέχωφ, του Μονέ. Καθόλου, καθόλου. Το θέμα είναι ο Πολιτισμός της καθημερινότητας και συγκεκριμένα 5 πράγματα που μας κάνουν πολιτισμένους –ή έστω πιο πολιτισμένους…

Πολιτισμένους μας κάνει η καθημερινή, ανυπόκριτη ευγένεια. Οπωσδήποτε όχι η ευγένεια που λέει ψεύτικα ευχαριστώ, παρακαλώ και κολακείες για κάποιον σκοπό αλλά οι αληθινοί καλοί τρόποι. Οι τρόποι που κάνουν τους άλλους να νιώθουν άνετα σε κάθε συνθήκη. Που δεν διαχωρίζουν τους ανθρώπους, που απλώνουν τη ζεστασιά τους στον χώρο, που κάνουν όλους να είναι καλά και να φαίνονται.

Πολιτισμένους  μας κάνει η αισθητική. Ποια αισθητική μπορεί κανείς να ρωτήσει, αφού όπως λένε και οι φίλοι μας και σύμμαχοί μας οι Γάλλοι, les gouts et les couleurs ne se discutent pas…σε ελεύθερη μετάφραση περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Ναι δεν είπαμε ότι θα κριθούμε για αυτό που φοράμε ή αυτό που ακούμε. Αλλά να, όταν  η αισθητική αφορά περισσότερους από έναν όπως ας πούμε ο γιορτινός στολισμός μιας πόλης, το χρώμα που βάφουμε τις οικοδομές μας και άλλα τέτοια, τότε αν μη τι άλλο, ας φροντίζουμε να εναρμονίζονται με το γενικότερο ύφος, αυτό φτάνει για να δείχνουμε και μάλλον να είμαστε αρκετά πολιτισμένοι.

Πολιτισμένους μας κάνει το να ακούμε. Να ακούμε προσεκτικά και να κατανοούμε τι μας λέει ο άλλος, ακόμα και αν δεν συμφωνούμε. Να τον αφήνουμε να τελειώσει πριν απαντήσουμε και όταν απαντάμε να τηρούμε την ίδια στάση από την άλλη της πλευρά, δηλαδή να μιλάμε με τέτοιο τρόπο ώστε να γινόμαστε κατανοητοί και όχι ώστε να επιβάλλουμε τη γνώμη μας.

Πολιτισμένους μας κάνει ο εμβολιασμός. Πιστεύουμε, δεν πιστεύουμε, αμφισβητούμε ή δυσπιστούμε δεν δικαιούμαστε για να ομιλούμε εάν δεν είμαστε τουλάχιστον βιολόγοι με τουλάχιστον ένα σχετικό μεταπτυχιακό. Στο κάτω -κάτω  δεν ερωτώμαστε  αν μας κάνει καλό το εμβόλιο αν φοβόμαστε τον κορωνοϊό. Καλούμαστε να λειτουργήσουμε ως πολιτικά  όντα και να βάλουμε πλάτη για το κοινωνικό σύνολο. Γιατί ο ιός θα εξαφανιστεί όταν πάψει να υπάρχει στο σύνολο της κοινωνίας, όχι όταν απλά κάνουμε το ραπιντ μας και νιώθουμε σίγουροι.  

Πολιτισμένους μας κάνει η έλλειψη έπαρσης. Είναι πολύ γνωστό ότι όσο πιο κοντά στην πραγμάτωση βρίσκεσαιι –όπου κοντά στην πραγμάτωση δεν σημαίνει οπωσδήποτε πλούσιος, βραβευμένος, διάσημος και άλλα τέτοια- τόσο πιο ήσυχος με τον εαυτό σου είσαι. Δεν σε ενδιαφέρει καθόλου μα καθόλου να εκφραστείς με αυτό το περιβόητο, νεοελληνικό ύφος ξερεις ποιος είμαι εγώ. Άλλωστε, όπως είπε και μια καλή φίλη δικαίωμα έπαρσης έχει μόνον η σημαία και εμείς δεν είμαστε σημαίες, είμαστε άνθρωποι.

Μπορώ να συνεχίσω με το 6ο, 7ο, 22ο πράγμα που μας κάνει πολιτισμένους.

Αλλά πρέπει να φτιάξω πίτα, νύχια και να πάρω ακόμα κάποια δωράκια για να βάλω κάτω από το δένδρο.

Σας εύχομαι πολύ πολύ πολύ πολιτισμό με πολλά πολλά πολλά φιλιά, μέγα σύμβολο πολιτισμού τα φιλιά, γι αυτό ας εμβολιαστούμε όλοι χθες.

Καλή Πρωτοχρονιά!