Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η αισθητική είναι αντίσταση [Αλίκη Κατσαρού]

Το πρωτοείδα στο αγαπημένο μου Marie Claire.

Μετά το διάβασα από τον αγαπημένο μου Βασίλη Ραφαηλίδη.

Μετά διαπίστωσα ότι το είχε πει ο Νίτσε εμπνευσμένος από τον Σωκράτη.

«Η αισθητική είναι η ηθική του μέλλοντος»

Δεν είμαι σίγουρη  για το πότε θα έρθει αυτό το μέλλον, κι ούτε ξέρω για ποιο μέλλον μιλάνε το Marie Claire, ο Ραφαηλίδης και ο Νίτσε, υποβαθμίζοντας άθελά τους τη χρυσή αξία του παρόντος.

Ξέρω μόνο ότι η αισθητική είναι μεγάλη σωτηρία.

Σωτηρία της ψυχής, της ζωής και του έθνους.

Βρίσκεται σε όλες τις πτυχές της ζωής και εκφράζει το είναι. 

Και δεν είναι εύκολη υπόθεση.

 

Η υπερηφάνεια των ανθρώπων, ας πούμε, είναι αισθητική!  Πόσοι άνθρωποι εκβιάζονται απροστάτευτοι από τις εξωφρενικές καθημερινές υποχρεώσεις και όμως διατηρούν την αξιοπρέπεια τους αντιστρόφως ανάλογη με το άδειο πορτοφόλι τους στην τσέπη του καλοσιδερωμένου παντελονιού τους. Λένε και μια ευγνική καλημέρα στον γείτονά τους. Γιατί η αξιοπρέπεια είναι αισθητική και η κλάψα είναι κακόγουστη.

 

Η εντιμότητα, ας πούμε είναι αισθητική! Πόσοι άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με την πρόκληση της έκπτωσης των αξιών τους για λόγους ανάγκης, και δεν υποκύπτουν. Δεν δίνουν και δεν παίρνουν φακελάκια. Δεν συναναστρέφονται με τα λάθος άτομα γιατί συμφέρει. Δεν χαμογελούν ψεύτικα γιατί πρέπει. Δεν ψεύδονται γενικώς, γιατί βολεύει. Γιατί η τιμιότητα είναι αισθητική και η απάτη είναι κακόγουστη ακόμη και όταν η εξωτερική εμφάνιση είναι «υπέρκομψη».

Η ομορφιά ας πούμε είναι αισθητική. Εντάξει, αυτονόητο. Δεν είναι όμως αυτονόητο ότι  ομορφιά είναι το χρώμα του τοίχου στο σαλόνι, το παλιό βάζο της γιαγιάς, οι καλαίσθητη επιγραφή του μαγαζιού, το γερό οδόστρωμα, το καθαρό πεζοδρόμιο, οι διατηρημένες όψεις των κτηρίων, η οδική συμπεριφορά. Ότι η ομορφιά όπως και η ασχήμια είναι αυτοπροσδιορισμός. Γιατί ναι, και τα σπίτια, και οι πόλεις και ο δημόσιος χώρος αυτοπροσδιορίζονται από την αισθητική τους.


Η αποδοχή, ας πούμε, είναι αισθητική. Μια από τις υψηλότερες μορφές αισθητικής μάλιστα. Απαιτούνται χιλιόμετρα πραγματικής ζωής και καλλιέργεια ήθους για να φτάσει ο άνθρωπος να μην κρίνει τον άλλον άνθρωπο  -χωρίς να είναι υποχρεωμένος βεβαίως να τον επιλέξει. Η αποδοχή είναι κατάκτηση ανθρώπων υψηλής αισθητικής. Αντίθετα, η έντονη κριτική, οι φθηνές κουβέντες, οι αδούλευτες, είναι ίδιον φθηνών ανθρώπων, αδούλευτων, άσχημων τελικά.

Η δημοκρατία, ας πούμε, είναι αισθητική. Χύθηκε πολύ αίμα στον κόσμο για την ελευθερία. Οι παρακολουθήσεις των κινητών τηλεφώνων από θεσμικά όργανα είναι πράξη χυδαίας αισθητικής. Σαν φτυσιά στο αίμα των αγώνων. Και οι φτυσιές είναι απαίσιες ακόμα κι από ανθρώπους με ακριβό κοστούμι.

 

Η αισθητική είναι μεγάλη σωτηρία, της ψυχής, της ζωής και του έθνους.


Δεν το λένε μόνο το Marie Claire, ο Ραφαηλίδης και ο Νίτσε. Το λέει και ο Ελύτης και ο Μιχάλης Κατσαρός.

 «Μέσα στη θλίψη της απέραντης μετριότητας, που μας πνίγει από παντού, παρηγοριέμαι ότι κάπου, σε κάποιο καμαράκι, κάποιοι πεισματάρηδες αγωνίζονται να εξουδετερώσουν τη φθορά» - Οδυσσέας Ελύτης

 

«Ἀντισταθεῖτε, σ᾿ αὐτὸν ποὺ χτίζει ἕνα μικρὸ σπιτάκι

καὶ λέει καλὰ εἶμ᾿ ἐδῶ.

Ἀντισταθεῖτε, σ᾿ αὐτὸν ποὺ χαιρετᾶ ἀπ᾿ τὴν ἐξέδρα

ὧρες ἀτέλειωτες τὶς παρελάσεις.

στὶς μουσικές, τὰ τούμπανα καὶ τὶς παράτες,

σ᾿ ὅλα τὰ ἀνώτερα συνέδρια ποὺ φλυαροῦνε,

πίνουν καφέδες σύνεδροι συμβουλατόροι,

αντισταθείτε.» - Μιχάλης Κατσαρός

 

 

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Ηγεμόνας και η Μαίρη

Βάζω απέναντί μου το πρόσωπό της. Είναι μεσήλικη, παντρεμένη, έχει δυο παιδιά, ένα σπίτι, δύο αυτοκίνητα, δυο πιστωτικές, καμία αποταμίευση, γενικώς μικρομεσαία. Στα τέλη του μήνα ζορίζονται αλλά τελικά τα καταφέρνουν με τον σύζυγο, δημόσια υπάλληλος αυτή, στέλεχος επιχείρησης εκείνος.   Έχω βρεθεί μαζί της σε κοινές συναναστροφές δυο τρεις φορές και βρίσκομαι κάθε μέρα στο Facebook . Η Μαίρη είναι η πιο μεγάλη επιτυχία του Ηγεμόνα, όπου ηγεμόνας είναι αυτός που φαντάζεστε. Τον θαυμάζει, τον γεμίζει καρδούλες, ευχές, συγχαρητήρια και συμβουλές.  Και δεν είναι μόνον η Μαίρη, είναι ο  άντρας της Μαίρης, οι φίλοι της Μαίρης, πολλές ακόμα Μαίρες που τον υποστηρίζουν φανατικά, και τον θεωρούν ό, τι καλύτερο μας έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια. Τον θεωρούν έναν προοδευτικό, σύγχρονο, ανοιχτόμυαλο Ευρωπαίο με σοβαρότητα, εντιμότητα και τόλμη. Έναν πατριώτη που κουράζεται για το καλό της χώρας, που επιτελεί μεταρρυθμίσεις και έργο, που τελικά είναι, αν όχι μεσσίας, σωτήρα...

Σώπα ανόητε! [Αλίκη Κατσαρού]

Όσοι έχουμε περάσει από τα ελληνικά πανεπιστήμια, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι σαν τον Τσιόδρα, δεν είναι κανόνας. Όλοι θυμόμαστε αρκετούς που το κύριο τους ενδιαφέρον εξαντλούταν στις χρηματοδοτήσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, των οποίων τη λάντζα έκαναν πάντα οι φοιτητές.  Θυμόμαστε άλλους που ναρκισσίζονταν από το ύψος της πανεπιστημιακής έδρας με νεαρές φοιτήτριες και άλλους που εντελώς αδιάφοροι, μετά από μικρή ή μεγάλη πορεία στα γράμματα και τις επιστήμες, εξασφάλιζαν τα οικονομικο-κοινωνικά προνόμια του ακαδημαϊκού και περνούσαν από τα αμφιθέατρα όπως οι τουρίστες από την πλατεία Συντάγματος. Επίσης, όσες νέες και ωραίες έχουμε περάσει από μικρά και μεγάλα ελληνικά νοσοκομεία συνοδεύοντας ηλικιωμένους γονείς ή μικρά παιδιά, σίγουρα θυμόμαστε αρκετούς από τους άρρενες ιατρούς να απλώνουν την σεξιστική τους νοοτροπία στο χώρο, θεωρώντας μας αυτονόητα θύματα της λευκής τους μπλούζας.  Το αίσθημα ανωτερότητας πολλών γιατρών δεν εξαντλείται...

Σήμερα , 17 Νοεμβρίου 2024. [ Αλίκη Κατσαρού ]

  Είχα μια απελπιστικά δύσκολη μέρα. Από αυτές που θες να σβήσεις από τη μνήμη σου, όμως δεν είναι χάρτινες σελίδες στο ημερολόγιο  να τις σκίσεις ή να τις κάψεις για πιο καλά αποτελέσματα. Αντίθετα είναι από εκείνες που έρχονται και σε τυραννούν σαν φαντάσματα ενοχλητικά κάθε λίγο που λένε με πείσμα «μη με ξεχάσεις». Όλο και περισσότερο πιστεύω ότι τις απελπισίες τις δημιουργούμε μόνοι μας. Εννοώ ότι αν δεν συμβαίνει κάτι αντικειμενικά θλιβερό, όλα τα άλλα είναι προσωπική απόφαση «είμαι καλά / δεν είμαι καλά», εσύ αποφασίζεις. Δεν είναι. Θα ήταν. Σε έναν κανονικό κόσμο, σε μια φυσιολογική, ισορροπημένη πραγματικότητα. Εκεί δηλαδή που ζεις σαν κανονικός άνθρωπος, εργάζεσαι, παράγεις, προσφέρεις, απολαμβάνεις, μοιράζεσαι, χαίρεσαι. Στον σημερινό όμως κόσμο, η αίσθηση του «είμαι καλά» ταυτίζεται απόλυτα με το έχω όλα τα καλά . Ποια καλά; Τα ατέλειωτα, αυτά που δεν σταματάς να χρειάζεσαι, αυτά που θέλεις κι άλλα, κι άλλα και ποτέ δε φτάνουν   και τελικά γίνε...