Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ένα μικρό λαμπρό θαύμα [Αλίκη Κατσαρού]

Η καφετιέρα εκπνέει τον μυρωδάτο της αχνό, τα κουλουράκια βανίλια του συνοικιακού φούρνου γλυκαίνουν κι άλλο το κυριακάτικο πρωινό και το χαμόγελό του ψελλίζει καλημέρα πριν τις λέξεις. Τα παιδιά ακόμα κοιμούνται. Όταν είναι και τα δυο εδώ, τώρα που μεγάλωσαν, μοιάζει με γιορτή, ο καιρός συνηγορεί σε εκδρομή στο χωριό – άνεμοι βορειοδυτικοί μέτριας έντασης με αραιές νεφώσεις.

Κοιτάω έξω αμίλητη. Όλο και πιο αμίλητη γίνομαι όσο περνούν τα χρόνια. Είναι που έχω πολλά να πω, γι’ αυτό.


Κοιτάω τις τσιμεντένιες πολυκατοικίες, αυτές που ασχήμυναν την Ελλάδα για πάντα, ευτυχώς ανάμεσά τους στέκουν υπερήφανα δυο παλιά σπίτια διατηρημένα, με τα ωχρά κεραμίδια και τα ψηλά παράθυρα. Και στα άσχημα και στα όμορφα σπίτια, και στα μεγάλα, και στα μικρά, στα ανακαινισμένα και τα παλιοκαιρισμένα, σε όλα ζουν άνθρωποι.

Ζουν οικογένειες σαν της διαφήμισης γιαουρτιού κι άλλες αποδεκατισμένες. Ζουν ωραίες κυρίες, επιτυχημένοι κύριοι, θλιβεροί άνεργοι. Εφησυχασμένοι εισοδηματίες, πατριάρχες και επαναστάτες. Ζουν αδέλφια που γέρασαν μαζί, ζουν θυμωμένοι έφηβοι, μοναχικοί γέροι, φτωχοί φοιτητές, ποιητές και αλήτες. Άνθρωποι, άνθρωποι.

Κι εγώ μια από αυτούς, σιωπηλή σε μια επαρχιακή κουζίνα με κάτι μεγάλες αγάπες εδώ κοντά μου και άλλες αγάπες παραέξω στα δικά τους σπίτια, αλλά αγάπες. Αγάπες.

Αν μιλώ πιο λίγο είναι γιατί πια δίνω χώρο και χρόνο και πίστη και ό, τι έχω μόνον στις αγάπες. Κι έτσι νιώθω σιγουριά. Ακουμπώντας απαλά στους ανθρώπους που με αγαπούν. Σε εκείνους που μου χαρίζουν ενέργεια, ασφάλεια, χαρά. Που δε μου αφαιρούν ύψος, ούτε χαμόγελο.

Αλήθεια, αν ήξερα πώς σου ρουφούν τη δύναμη, σαν βαμπίρ με καλαμάκι οικολογικό, χάρτινο για πρόσχημα καλής θελήσεως, οι άνθρωποι που δεν είναι αγάπες, που δεν μπορούν να είναι, λες και έχουν αναπηρία εκ γενετής στο συναίσθημα, θα είχα τρέξει το σπριντ της ζωής μου, χρόνια τώρα.
Ένας φίλος βέβαια, μου είπε ότι υπάρχουν άνθρωποι που φθάνουν 70 ετών για να το καταλάβουν και να ξεκόψουν, και τότε είναι πένθος, πένθος μιας ζωής. Επομένως, εντάξει, μάλλον τα κατάφερα.

Σιωπηλή, σε μια επαρχιακή κουζίνα κοιτώ τα ξένα παράθυρα των ξένων ανθρώπων και έχω μια όρεξη τρελή, να βγω μες στη συννεφιά και να αστράψω φωνάζοντας Ε! άνθρωποι, όποιοι κι αν είστε, ό, τι κι αν κάνετε, φτωχοί, πλούσιοι, γέροι, νέοι, μαζί και μόνοι, θα είστε καλά και θα τα κάνετε όλα καλά αν αποφασίσετε να αφαιρέσετε για πάντα από τη ζωή σας αυτούς που δε σας αγαπούν. Και να το κάνετε ουσιαστικά, αληθινό διωγμό, εξοστρακισμό, ούτε νέα τους να μαθαίνετε – να αρνείστε, να μην τους ξέρετε, κι ας βρίσκονται κοντά. Να είναι ανύπαρκτοι γιατί απλά, δεν τους θέλετε.
Σας το ορκίζομαι, γίνεται και είναι θαυμάσιο.
Κάτι πιο πολύ, θαύμα!
Ένα μικρό, λαμπρό θαύμα!

(*στη φωτογραφία ένα λουλουδάκι από το μπαλκόνι μας) 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2023, Ιούλιος, Κέρκυρα.

Έχουμε τη μεγάλη τύχη να διατηρούμε ένα συμπαθητικό σπίτι στην Κέρκυρα, και έναν μεγάλο έρωτα για την ίδια την Κέρκυρα αλλά και για καθετί ωραίο. Όπως η ίδια η Κέρκυρα.  Πέντε καλοκαίρια δεν κατορθώσαμε να πάμε, για λόγους σημαντικούς και ασήμαντους. Φέτος ήταν υπόσχεση. Εγώ λόγω καταγωγής, έχω περάσει στην Κέρκυρα  περισσότερα από τα μισά καλοκαίρια της ζωής μου. Έχω τόσες αναμνήσεις, όσες δεν έχω για κανένα άλλο μέρος ή συμβάν. Θυμάμαι το αυτοκίνητο του παππού και της γιαγιάς που μας πήγαινε στις δημοφιλείς  παραλίες της εποχής, τον Ίψο, το Πέραμα, τον Άη Γιάννη. Μας πήγαινε και στα ξενοδοχεία, όπου ήταν όλοι φιλόξενοι και περιποιητικοί, περισσότερο με μάς που ήμασταν ντόπιοι, παρά με τους ξένους. Θυμάμαι τα θεόρατα κλαμπ σάντουιτς στο Mira Mare, το κοτόπουλο στο καλαθάκι στο K erkyra Golf και την ταβέρνα στο Πυργί όπου με τσίμπησε μια μέλισσα. Από την πόλη θυμάμαι τα αστραφτερά πεζοδρόμια και τους άδειους δρόμους τα απομεσήμερα, τα ψητά καλαμπόκια, τις άμαξες και τα τρίκλυκλα, ακό

Ο Ηγεμόνας και η Μαίρη

Βάζω απέναντί μου το πρόσωπό της. Είναι μεσήλικη, παντρεμένη, έχει δυο παιδιά, ένα σπίτι, δύο αυτοκίνητα, δυο πιστωτικές, καμία αποταμίευση, γενικώς μικρομεσαία. Στα τέλη του μήνα ζορίζονται αλλά τελικά τα καταφέρνουν με τον σύζυγο, δημόσια υπάλληλος αυτή, στέλεχος επιχείρησης εκείνος.   Έχω βρεθεί μαζί της σε κοινές συναναστροφές δυο τρεις φορές και βρίσκομαι κάθε μέρα στο Facebook . Η Μαίρη είναι η πιο μεγάλη επιτυχία του Ηγεμόνα, όπου ηγεμόνας είναι αυτός που φαντάζεστε. Τον θαυμάζει, τον γεμίζει καρδούλες, ευχές, συγχαρητήρια και συμβουλές.  Και δεν είναι μόνον η Μαίρη, είναι ο  άντρας της Μαίρης, οι φίλοι της Μαίρης, πολλές ακόμα Μαίρες που τον υποστηρίζουν φανατικά, και τον θεωρούν ό, τι καλύτερο μας έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια. Τον θεωρούν έναν προοδευτικό, σύγχρονο, ανοιχτόμυαλο Ευρωπαίο με σοβαρότητα, εντιμότητα και τόλμη. Έναν πατριώτη που κουράζεται για το καλό της χώρας, που επιτελεί μεταρρυθμίσεις και έργο, που τελικά είναι, αν όχι μεσσίας, σωτήρας. Η Μαίρη ε

Σώπα ανόητε! [Αλίκη Κατσαρού]

Όσοι έχουμε περάσει από τα ελληνικά πανεπιστήμια, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι σαν τον Τσιόδρα, δεν είναι κανόνας. Όλοι θυμόμαστε αρκετούς που το κύριο τους ενδιαφέρον εξαντλούταν στις χρηματοδοτήσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, των οποίων τη λάντζα έκαναν πάντα οι φοιτητές.  Θυμόμαστε άλλους που ναρκισσίζονταν από το ύψος της πανεπιστημιακής έδρας με νεαρές φοιτήτριες και άλλους που εντελώς αδιάφοροι, μετά από μικρή ή μεγάλη πορεία στα γράμματα και τις επιστήμες, εξασφάλιζαν τα οικονομικο-κοινωνικά προνόμια του ακαδημαϊκού και περνούσαν από τα αμφιθέατρα όπως οι τουρίστες από την πλατεία Συντάγματος. Επίσης, όσες νέες και ωραίες έχουμε περάσει από μικρά και μεγάλα ελληνικά νοσοκομεία συνοδεύοντας ηλικιωμένους γονείς ή μικρά παιδιά, σίγουρα θυμόμαστε αρκετούς από τους άρρενες ιατρούς να απλώνουν την σεξιστική τους νοοτροπία στο χώρο, θεωρώντας μας αυτονόητα θύματα της λευκής τους μπλούζας.  Το αίσθημα ανωτερότητας πολλών γιατρών δεν εξαντλείται απαραίτη