Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κυριακή

Η πορτοκαλιά στη βεράντα άνθισε και μοσχοβολάει. Ο ήλιος λάμπει και είναι η πρώτη φορά μετά από μήνες που μπορείς να ιδρώσεις χωρίς να τρέχεις. Και είναι Κυριακή.

Ο φίλος που πέρασε το πρωί, μας είπε ότι θα πάει για μπάνιο. Μόλις έφυγε, κοιταχτήκαμε συνωμοτικά.
Αμέσως, κατεβάσαμε τον μεγάλο σάκο από το πατάρι και σε είκοσι λεπτά βρισκόμασταν σε μια όμορφη αμμουδιά.

Αυτό που με τρελαίνει στις αμμουδιές είναι όταν τα δένδρα φθάνουν ως τη θάλασσα. Άλλα γέρνουν και βουτούν τα κλαδιά τους, άλλα καθρεφτίζονται στο νερό. Όλα ξεχύνουν το πράσινό τους στο μπλε της θάλασσας δηλώνοντας αυτάρεσκα, την ομορφιά της Μεσογείου. Αυτού του τόπου, που σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους προσφέρει την ανεκτίμητη πολυτέλεια να μπορούν σε είκοσι λεπτά να βρίσκονται από το αστικό τους διαμέρισμα στην αμμουδιά.

Το πρώτο ξεγύμνωμα μετά από περίπου 150 ημέρες με μάλλινες κάλτσες ήταν παράξενο. Όμως, πολύ λίγος χρόνος ήταν αρκετός για να τον εγκλιματισμό. Ο ήλιος άλλωστε είναι τέτοιος γιατρός που μπροστά του χλωμιάζουν οι νομπελίστες.

Σήμερα έκαιγε όσο ακριβώς άντεχε η λευκή επιδερμίδα της εποχής. Ένιωθα σιγά-σιγά τα χάδια του να περιποιούνται στοργικά τις αρθρώσεις μου και μετά να απλώνεται ολόκληρος σαν πέπλο και να με τυλίγει, παίρνοντας από πάνω μου τον χειμώνα.

Όταν βγήκε ο Μ. από τη θάλασσα, ξάπλωσε δίπλα μου.

Τότε είπα ότι έχω πολύ μεγάλη στενοχώρια που η ζωή μας απορροφιέται όλο και περισσότερο από μια λαμπερή μικρή οθόνη κινητού, ενώ υπάρχει τόση λάμψη γύρω μας. Είπα ακόμα ότι ξεχνάμε το σώμα μας, και ότι απλά το παρηγορούμε Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή, 5-6 σε μια κλειστή αίθουσα γυμναστηρίου. Είπα ότι αφήνουμε τις αισθήσεις μας να υπνωτίζονται σε κλειστές κουζίνες, σε μπουκαλάκια αρωμάτων και playlists, ενώ η φύση τα έχει όλα στο μάξιμουμ ώστε να μαγεύει την ακοή, την αφή, τη γεύση, την όσφρηση και την όραση! Ω την όραση!

Είπα ότι μου είναι πολύ δύσκολη η σκέψη του μελλοντικού κόσμου γιατί ενώ ευγνωμονώ την τεχνολογία, νομίζω πως ο κόσμος συρρικνώνεται και συρρικνώνεται και συρρικνώνεται στο μέγεθος μιας οθόνης κινητού και κινδυνεύει να ξέρει μόνον ό, τι συμβαίνει σε αυτό το στενό από κάθε άποψη πλαίσιο.

Ένας γλάρος έκρωξε. Το ζεστό χέρι του Μ. με τύλιξε. Κοίταξα το άπληστο πράσινο που οργίαζε. Το γαλήνιο γαλάζιο. Τον απέραντο ορίζοντα.

Μετά είπα ότι ο ορίζοντας είναι απέραντος.
Χαμογελάσαμε και οι δυο.
Γιατί, είναι απέραντος.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2023, Ιούλιος, Κέρκυρα.

Έχουμε τη μεγάλη τύχη να διατηρούμε ένα συμπαθητικό σπίτι στην Κέρκυρα, και έναν μεγάλο έρωτα για την ίδια την Κέρκυρα αλλά και για καθετί ωραίο. Όπως η ίδια η Κέρκυρα.  Πέντε καλοκαίρια δεν κατορθώσαμε να πάμε, για λόγους σημαντικούς και ασήμαντους. Φέτος ήταν υπόσχεση. Εγώ λόγω καταγωγής, έχω περάσει στην Κέρκυρα  περισσότερα από τα μισά καλοκαίρια της ζωής μου. Έχω τόσες αναμνήσεις, όσες δεν έχω για κανένα άλλο μέρος ή συμβάν. Θυμάμαι το αυτοκίνητο του παππού και της γιαγιάς που μας πήγαινε στις δημοφιλείς  παραλίες της εποχής, τον Ίψο, το Πέραμα, τον Άη Γιάννη. Μας πήγαινε και στα ξενοδοχεία, όπου ήταν όλοι φιλόξενοι και περιποιητικοί, περισσότερο με μάς που ήμασταν ντόπιοι, παρά με τους ξένους. Θυμάμαι τα θεόρατα κλαμπ σάντουιτς στο Mira Mare, το κοτόπουλο στο καλαθάκι στο K erkyra Golf και την ταβέρνα στο Πυργί όπου με τσίμπησε μια μέλισσα. Από την πόλη θυμάμαι τα αστραφτερά πεζοδρόμια και τους άδειους δρόμους τα απομεσήμερα, τα ψητά καλαμπόκια, τις άμαξες και τα τρίκλυκλα, ακό

Ο Ηγεμόνας και η Μαίρη

Βάζω απέναντί μου το πρόσωπό της. Είναι μεσήλικη, παντρεμένη, έχει δυο παιδιά, ένα σπίτι, δύο αυτοκίνητα, δυο πιστωτικές, καμία αποταμίευση, γενικώς μικρομεσαία. Στα τέλη του μήνα ζορίζονται αλλά τελικά τα καταφέρνουν με τον σύζυγο, δημόσια υπάλληλος αυτή, στέλεχος επιχείρησης εκείνος.   Έχω βρεθεί μαζί της σε κοινές συναναστροφές δυο τρεις φορές και βρίσκομαι κάθε μέρα στο Facebook . Η Μαίρη είναι η πιο μεγάλη επιτυχία του Ηγεμόνα, όπου ηγεμόνας είναι αυτός που φαντάζεστε. Τον θαυμάζει, τον γεμίζει καρδούλες, ευχές, συγχαρητήρια και συμβουλές.  Και δεν είναι μόνον η Μαίρη, είναι ο  άντρας της Μαίρης, οι φίλοι της Μαίρης, πολλές ακόμα Μαίρες που τον υποστηρίζουν φανατικά, και τον θεωρούν ό, τι καλύτερο μας έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια. Τον θεωρούν έναν προοδευτικό, σύγχρονο, ανοιχτόμυαλο Ευρωπαίο με σοβαρότητα, εντιμότητα και τόλμη. Έναν πατριώτη που κουράζεται για το καλό της χώρας, που επιτελεί μεταρρυθμίσεις και έργο, που τελικά είναι, αν όχι μεσσίας, σωτήρας. Η Μαίρη ε

Σώπα ανόητε! [Αλίκη Κατσαρού]

Όσοι έχουμε περάσει από τα ελληνικά πανεπιστήμια, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι σαν τον Τσιόδρα, δεν είναι κανόνας. Όλοι θυμόμαστε αρκετούς που το κύριο τους ενδιαφέρον εξαντλούταν στις χρηματοδοτήσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, των οποίων τη λάντζα έκαναν πάντα οι φοιτητές.  Θυμόμαστε άλλους που ναρκισσίζονταν από το ύψος της πανεπιστημιακής έδρας με νεαρές φοιτήτριες και άλλους που εντελώς αδιάφοροι, μετά από μικρή ή μεγάλη πορεία στα γράμματα και τις επιστήμες, εξασφάλιζαν τα οικονομικο-κοινωνικά προνόμια του ακαδημαϊκού και περνούσαν από τα αμφιθέατρα όπως οι τουρίστες από την πλατεία Συντάγματος. Επίσης, όσες νέες και ωραίες έχουμε περάσει από μικρά και μεγάλα ελληνικά νοσοκομεία συνοδεύοντας ηλικιωμένους γονείς ή μικρά παιδιά, σίγουρα θυμόμαστε αρκετούς από τους άρρενες ιατρούς να απλώνουν την σεξιστική τους νοοτροπία στο χώρο, θεωρώντας μας αυτονόητα θύματα της λευκής τους μπλούζας.  Το αίσθημα ανωτερότητας πολλών γιατρών δεν εξαντλείται απαραίτη