Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα Πάντα Όλα ,οι Πάντες Όλοι.

Την οσκαρική ταινία Τα Πάντα Όλα δεν μπόρεσα να την δω.

Βλέπω όμως κάθε μέρα Τα Πάντα Όλα στη μικρή μας πόλη, που διόλου αμφιβάλλω ότι είναι ο «μικρυντικός» καθρέφτης της μεγάλης ελληνικής εικόνας. Η οποία μεγάλη ελληνική εικόνα είναι η μικρογραφία της παγκόσμιας εικόνας.

Ήμουν παιδί δημοτικού. Το πρωί άκουγα τον χαρακτηριστικό ήχο του καροτσιού που έσερνε το γαϊδουράκι, τρέχα γύρευε από ποιο χωριό ή περίχωρο της Κέρκυρας. Άλλαζα πλευρό και ξανακοιμόμουν γαλήνια. Το σπίτι μας βλέπετε ήταν ένα κλασικό αστικό διαμέρισμα του 1920 με ψηλά ταβάνια και μεγάλα δωμάτια, στην καρδιά της πόλης και παντοτινά στη δική μου καρδιά, αλλά εκτός από τις καρδιές, η φυσική του τοποθεσία ήταν στην οδό που ανηφόριζε για τη λαϊκή αγορά.  Έτσι άκουγα τους χωρικούς που έφερναν τα αγαθά της γης κάθε χάραμα, κι ήταν η δική μου καθημερινή επιβεβαίωση ασφάλειας ότι η ζωή κυλάει κανονικά.

Στην απέναντι γωνία έστεκε ο τυροπιτάς, ενώ κάθε οικοδομικό τετράγωνο είχε στο ισόγειο ζωηρά εμπορικά καταστήματα γνωστών εμπόρων της πόλης, κατοικίες αλλά και γραφεία επαγγελματιών και επιστημόνων. Ήμασταν τόσο γνωστοί όλοι μεταξύ μας που θυμάμαι τον παππού μου να μου λέει «πήγαινε στο παπουτσάδικο, φέρε σπίτι τα ζευγάρια που σου αρέσουν να τα δοκιμάσεις και διάλεξε αυτό που θέλεις. Θα πληρώσω εγώ το απόγευμα».

Θα ήταν υπερβολικό να υπάρχει αυτή η οικειότητα και εγγύτητα μετά από τέσσερις επαναστατικές δεκαετίες στην επιστήμη και την  τεχνολογία. Ίσως να ήταν και τρομακτικό.

Όμως εξίσου τρομακτικό είναι ότι τα Πάντα όλα τα κάνουν οι Πάντες όλοι. Ο έμπορος γίνεται οδηγός λιμουζίνας VIP (ο θεός να τους κάνει VIP τους ταλαίπωρους πελάτες της Rayan), ο ψαράς γίνεται ξενοδόχος, τα σπίτια μας γίνονται διαμερίσματα βραχείας μίσθωσης, ο μεγαλομανάβης γίνεται κλινικάρχης…

Ο κόσμος μεγάλωσε και στο μεγάλωμά του οι πιο πολλοί άνθρωποι έπαψαν να είναι γιατροί, έμποροι, ράφτες και καθηγητές. Ούτε καν επιχειρηματίες. Οι άνθρωποι έγιναν, και κάθε μέρα γίνονται παραγωγοί αξίας και επενδυτές. Ενώ οι πραγματικοί παραγωγοί της λαϊκής αγοράς των παιδικών μου χρόνων σχεδόν χάνονται από τον χάρτη.

Δεν είμαι νοσταλγός του παρελθόντος, αντίθετα είμαι μια ευεργετημένη οπαδός της εξέλιξης που βιοπορίζεται από την τεχνολογία. Είμαι όμως και οπαδός της ταυτότητας. Και ακόμα είμαι πάρα πολύ σίγουρη ότι τα Πάντα Όλα για τους Πάντες Όλους είναι μια παραφουσκωμένη φούσκα, εντελώς συγκυριακή, άμετρα βιαστική, με καταστροφικές συνέπειες τόσο για τη μικρή μας πόλη – και όχι μόνο- όσο και για την υπόστασή μας στον θαυμαστό τούτο κόσμο, που ευτυχώς πάει πάντα μπροστά και δυστυχώς βιαζόμαστε άπληστα να τον προσπεράσουμε…

 

 


 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2023, Ιούλιος, Κέρκυρα.

Έχουμε τη μεγάλη τύχη να διατηρούμε ένα συμπαθητικό σπίτι στην Κέρκυρα, και έναν μεγάλο έρωτα για την ίδια την Κέρκυρα αλλά και για καθετί ωραίο. Όπως η ίδια η Κέρκυρα.  Πέντε καλοκαίρια δεν κατορθώσαμε να πάμε, για λόγους σημαντικούς και ασήμαντους. Φέτος ήταν υπόσχεση. Εγώ λόγω καταγωγής, έχω περάσει στην Κέρκυρα  περισσότερα από τα μισά καλοκαίρια της ζωής μου. Έχω τόσες αναμνήσεις, όσες δεν έχω για κανένα άλλο μέρος ή συμβάν. Θυμάμαι το αυτοκίνητο του παππού και της γιαγιάς που μας πήγαινε στις δημοφιλείς  παραλίες της εποχής, τον Ίψο, το Πέραμα, τον Άη Γιάννη. Μας πήγαινε και στα ξενοδοχεία, όπου ήταν όλοι φιλόξενοι και περιποιητικοί, περισσότερο με μάς που ήμασταν ντόπιοι, παρά με τους ξένους. Θυμάμαι τα θεόρατα κλαμπ σάντουιτς στο Mira Mare, το κοτόπουλο στο καλαθάκι στο K erkyra Golf και την ταβέρνα στο Πυργί όπου με τσίμπησε μια μέλισσα. Από την πόλη θυμάμαι τα αστραφτερά πεζοδρόμια και τους άδειους δρόμους τα απομεσήμερα, τα ψητά καλαμπόκια, τις άμαξες και τα τρίκλυκλα, ακό

Ο Ηγεμόνας και η Μαίρη

Βάζω απέναντί μου το πρόσωπό της. Είναι μεσήλικη, παντρεμένη, έχει δυο παιδιά, ένα σπίτι, δύο αυτοκίνητα, δυο πιστωτικές, καμία αποταμίευση, γενικώς μικρομεσαία. Στα τέλη του μήνα ζορίζονται αλλά τελικά τα καταφέρνουν με τον σύζυγο, δημόσια υπάλληλος αυτή, στέλεχος επιχείρησης εκείνος.   Έχω βρεθεί μαζί της σε κοινές συναναστροφές δυο τρεις φορές και βρίσκομαι κάθε μέρα στο Facebook . Η Μαίρη είναι η πιο μεγάλη επιτυχία του Ηγεμόνα, όπου ηγεμόνας είναι αυτός που φαντάζεστε. Τον θαυμάζει, τον γεμίζει καρδούλες, ευχές, συγχαρητήρια και συμβουλές.  Και δεν είναι μόνον η Μαίρη, είναι ο  άντρας της Μαίρης, οι φίλοι της Μαίρης, πολλές ακόμα Μαίρες που τον υποστηρίζουν φανατικά, και τον θεωρούν ό, τι καλύτερο μας έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια. Τον θεωρούν έναν προοδευτικό, σύγχρονο, ανοιχτόμυαλο Ευρωπαίο με σοβαρότητα, εντιμότητα και τόλμη. Έναν πατριώτη που κουράζεται για το καλό της χώρας, που επιτελεί μεταρρυθμίσεις και έργο, που τελικά είναι, αν όχι μεσσίας, σωτήρας. Η Μαίρη ε

Σώπα ανόητε! [Αλίκη Κατσαρού]

Όσοι έχουμε περάσει από τα ελληνικά πανεπιστήμια, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι σαν τον Τσιόδρα, δεν είναι κανόνας. Όλοι θυμόμαστε αρκετούς που το κύριο τους ενδιαφέρον εξαντλούταν στις χρηματοδοτήσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, των οποίων τη λάντζα έκαναν πάντα οι φοιτητές.  Θυμόμαστε άλλους που ναρκισσίζονταν από το ύψος της πανεπιστημιακής έδρας με νεαρές φοιτήτριες και άλλους που εντελώς αδιάφοροι, μετά από μικρή ή μεγάλη πορεία στα γράμματα και τις επιστήμες, εξασφάλιζαν τα οικονομικο-κοινωνικά προνόμια του ακαδημαϊκού και περνούσαν από τα αμφιθέατρα όπως οι τουρίστες από την πλατεία Συντάγματος. Επίσης, όσες νέες και ωραίες έχουμε περάσει από μικρά και μεγάλα ελληνικά νοσοκομεία συνοδεύοντας ηλικιωμένους γονείς ή μικρά παιδιά, σίγουρα θυμόμαστε αρκετούς από τους άρρενες ιατρούς να απλώνουν την σεξιστική τους νοοτροπία στο χώρο, θεωρώντας μας αυτονόητα θύματα της λευκής τους μπλούζας.  Το αίσθημα ανωτερότητας πολλών γιατρών δεν εξαντλείται απαραίτη