Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

89 ευρώ [Αλίκη Κατσαρού]

Βρέθηκα στην αγαπημένη μου πόλη προ ημερών για ένα επαγγελματικό ραντεβού.

Η αγαπημένη μου πόλη είναι η Αθήνα, οι δικοί μου το ξέρουν, όπως και ότι στα σύντομα ταξίδια στην Αθήνα ρουφάω την πόλη όσο πιο βαθιά στα πνευμόνια μου μπορώ αγνοώντας τα περί καυσαερίου, ρύπων κλπ, όπως κάνει κάθε εθισμένος αδιαφορώντας για τους κινδύνους.

Το θέμα μας όμως δεν είναι η αγαπημένη μου Αθήνα.

Είναι άλλο.

Έκλεισα για τη μοναδική βραδιά της παραμονής μου ένα μονόκλινο στο κέντρο, πιο κέντρο δε γίνεται, σε ξενοδοχείο πόλης τεσσάρων αστέρων.

Ήρθε η πολυπόθητη ώρα του check in που έχει γίνει πλέον 15:00 (με check out 10:00, δλδ ούτε 24 ώρες για όσους μένουμε μόνον ένα βράδυ κάπου).

Πληρώνω καλόπιστα την κράτηση στη ρεσεψιόν, πριν δω το δωμάτιο και ανεβαίνω στον τέταρτο.

Και μπαίνω.

Και μένω.

Κόκκαλο!

Το δωμάτιό μου δεν είχε παράθυρο, ήταν περίπου στο μέγεθος ενός ημίδιπλου κρεβατιού, δεν υπήρχε κρεμάστρα, ντουλάπα, καρέκλα, υπήρχε ένα μπάνιο κι ένας εξαερισμός που έκανε θόρυβο εργοστασίου σε βιομηχανική ζώνη εκτός πόλεως.

Το κόστος του μαρτυρίου του πιο σύντομου από 24 ώρες, ήταν €89, έτσι για την ιστορία.

Κατέβηκα στη ρεσεψιόν, ζήτησα αλλαγή δωματίου ή τα χρήματά μου και απείλησα με καταγγελία στον ΕΟΤ.

Μετά από δυόμισι περίπου ώρες αδιαφορίας ή προσδοκίας ότι θα το καταπιώ, και αφού άρχισα να ανεβάζω θερμοκρασία μεγαλύτερη από της εποχής, μου έδωσαν τα χρήματά μου.

Περπατούσα λοιπόν στη Μητροπόλεως με τη βαλιτσούλα μου και τα 89 μου ευρώ στην τσέπη και αναρωτιόμουν πώς θα διαχειριστώ τον άστεγο, κουρασμένο, ιδρωμένο εαυτό μου έως τις 18:00 που είχα το σημαντικό επαγγελματικό ραντεβού μου.

Εννοείται πως βρήκα λύση, εννοείται πως πήγα στο ραντεβού μου φαινομενικά αλώβητη, και πως βρήκα ένα κατάλυμα για τη βραδιά.

Αυτό που δεν εννοείται πώς καταντήσαμε έτσι…





Η χώρα της ζεστασιάς, του καλοκαιριού και της ομορφιάς, η χώρα του πολιτισμού και του τουρισμού, η χώρα με τα μεγάλα χαμόγελα και τις φιλόξενες γειτονιές, η χώρα που η φιλοξενία ήταν θεσμός της, αυτή η ίδια χώρα τώρα να «ληστεύει» τους ξένους που την προτιμούν.

Γιατί προφανώς αντιμετωπίστηκα όπως χιλιάδες αλλοδαποί επισκέπτες στην Ελλάδα.

Όπως πολλοί άνθρωποι που εξαπατώνται καθημερινά, χωρίς φραγμούς.

Πόσο σκλάβοι του κέρδους πια έχουμε γίνει; Πόσο ανήθικοι; Πόσο η ποσότητα νικάει την ποιότητα και την ίδια μας την υπόσταση; Και πόσο δεν ντρεπόμαστε;

Η μικρή μου περιπέτεια είναι δυστυχώς μια φωτογραφία της εποχής μας. Και αφορά περισσότερους τομείς από την τουριστική διαμονή. Αφορά τη φιλοσοφία ενός ολόκληρου κόσμου, του δυτικού κόσμου.

Ενός κόσμου που ενώ φώτισε τη γη με τις αξίες του, ανήρτησε στο σύστημα των αλλοτινών αρχών του, μία να πρωταγωνιστεί και μάλιστα σε μεγάλη απόσταση από τις υπόλοιπες: το κέρδος.

Να μην υποκύψουμε. Να μην ανεχόμαστε. Να μην σιωπούμε. Για όσο αξίζει αφού για αξίες μιλάμε και για αξίες θέλουμε να συνεχίσουμε να μιλάμε, θαρρώ…

 

 

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σώπα ανόητε! [Αλίκη Κατσαρού]

Όσοι έχουμε περάσει από τα ελληνικά πανεπιστήμια, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι σαν τον Τσιόδρα, δεν είναι κανόνας. Όλοι θυμόμαστε αρκετούς που το κύριο τους ενδιαφέρον εξαντλούταν στις χρηματοδοτήσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, των οποίων τη λάντζα έκαναν πάντα οι φοιτητές.  Θυμόμαστε άλλους που ναρκισσίζονταν από το ύψος της πανεπιστημιακής έδρας με νεαρές φοιτήτριες και άλλους που εντελώς αδιάφοροι, μετά από μικρή ή μεγάλη πορεία στα γράμματα και τις επιστήμες, εξασφάλιζαν τα οικονομικο-κοινωνικά προνόμια του ακαδημαϊκού και περνούσαν από τα αμφιθέατρα όπως οι τουρίστες από την πλατεία Συντάγματος. Επίσης, όσες νέες και ωραίες έχουμε περάσει από μικρά και μεγάλα ελληνικά νοσοκομεία συνοδεύοντας ηλικιωμένους γονείς ή μικρά παιδιά, σίγουρα θυμόμαστε αρκετούς από τους άρρενες ιατρούς να απλώνουν την σεξιστική τους νοοτροπία στο χώρο, θεωρώντας μας αυτονόητα θύματα της λευκής τους μπλούζας.  Το αίσθημα ανωτερότητας πολλών γιατρών δεν εξαντλείται...

Σήμερα , 17 Νοεμβρίου 2024. [ Αλίκη Κατσαρού ]

  Είχα μια απελπιστικά δύσκολη μέρα. Από αυτές που θες να σβήσεις από τη μνήμη σου, όμως δεν είναι χάρτινες σελίδες στο ημερολόγιο  να τις σκίσεις ή να τις κάψεις για πιο καλά αποτελέσματα. Αντίθετα είναι από εκείνες που έρχονται και σε τυραννούν σαν φαντάσματα ενοχλητικά κάθε λίγο που λένε με πείσμα «μη με ξεχάσεις». Όλο και περισσότερο πιστεύω ότι τις απελπισίες τις δημιουργούμε μόνοι μας. Εννοώ ότι αν δεν συμβαίνει κάτι αντικειμενικά θλιβερό, όλα τα άλλα είναι προσωπική απόφαση «είμαι καλά / δεν είμαι καλά», εσύ αποφασίζεις. Δεν είναι. Θα ήταν. Σε έναν κανονικό κόσμο, σε μια φυσιολογική, ισορροπημένη πραγματικότητα. Εκεί δηλαδή που ζεις σαν κανονικός άνθρωπος, εργάζεσαι, παράγεις, προσφέρεις, απολαμβάνεις, μοιράζεσαι, χαίρεσαι. Στον σημερινό όμως κόσμο, η αίσθηση του «είμαι καλά» ταυτίζεται απόλυτα με το έχω όλα τα καλά . Ποια καλά; Τα ατέλειωτα, αυτά που δεν σταματάς να χρειάζεσαι, αυτά που θέλεις κι άλλα, κι άλλα και ποτέ δε φτάνουν   και τελικά γίνε...

Ο τόπος ως βασικό εργαλείο ανάπτυξης. [Αλίκη Κατσαρού]

Ο τόπος, o κάθε τόπος έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, τα οποία γίνονται βιώματα και γονίδια για τους κατοίκους, και μαζί, προσελκύουν τους επισκέπτες και τους δημιουργούν αναμνήσεις ζωής. Για παράδειγμα, ως τόπος το Παρίσι, το οποίο είναι ο δημοφιλέστερος προορισμός παγκοσμίως, δημιουργεί αναμνήσεις ευρωπαϊκής αστικής εμπειρίας, με καλλιτεχνική, γαστρονομική, αρχιτεκτονική και κοινωνική εμπειρία «ζωής». Οι Μαλδίβες από την άλλη είναι συνυφασμένες με την απόλυτη ξεκούραση και χαλάρωση των αισθήσεων, την αποκοπή από όλα τα στρες του δυτικού πολιτισμού. Ενώ η Αθήνα σημαίνει καλοκαίρι, ξεκούραση, πολιτισμό και πρόσβαση στα νησιά του Αιγαίου. Η Κέρκυρα αλήθεια τι σημαίνει και τι θέλουμε να σημαίνει; Θέλοντας να δώσουμε ταυτότητα στον προορισμό Κέρκυρα, αυθόρμητα, χωρίς μελέτες, στατιστικά κλπ, αρκεί να δούμε πώς εμείς νιώθουμε για τον τόπο μας. Οπωσδήποτε δεν αισθανόμαστε την αυτοπεποίθηση των Παριζιάνων, ούτε όμως διαβιώνουμε ως υπηρέτες των πλουσίων παραθεριστών όπως οι Μαλδιβι...